Nasze Sukcesy

Próba ustanowienia rekordu Polski w Gotowaniu zupy z fasoli wrzawskiej
„Dni Gorzyc” brałyśmy udział w podjęciu próby ustanowienia rekordu Polski w gotowaniu zupy z fasoli wrzawskiej.
... Miłośnicy kuchni, przedstawicielki KGW z Gorzyc oraz Stowarzyszenia Producentów Fasoli Wrzawskiej „Piękny Jaś” ustanowili rekord Polski w kategorii „Największa porcja zupy fasolowej”.
Rekord został potwierdzony oficjalnym certyfikatem wydanym przez poznańskie Biuro Rekordów. Po zakończeniu procedury związanej z przygotowaniem tak dużej ilości zupy zgodnie z wytycznymi, Urząd Gminy oraz Gminny Ośrodek Kultury przekazali do Biura Rekordów pełną dokumentację wraz ze zdjęciami i materiałami wideo, a także przepisem na zupę. Biuro nie miało żadnych wątpliwości proceduralnych i organizatorom wydarzenia przyznało certyfikat potwierdzający ustanowienie rekordu.
Przygotowując się do wzięcia udziału w próbie ustanowienia rekordu, organizatorom zależało, aby nie tylko rozpropagować produkt lokalny w kraju, ale także poprzez degustacje zupy przekonać przybyłych gości do wyjątkowego smaku fasoli wrzawskiej.
W sumie podczas Dni Gorzyc, rozdano około 1350 porcji fasoli. Ugotowano 365 litrów zupy, która ważyła 323,1 kg....
...
Marta M. z Koło Gospodyń Wiejskich w Gorzycach
Gall Anonim
Gratulacje!!!
19 sty 2016, 09:59:19