Kulinaria

DYNIOWE SMAKOWITOŚCI
KGW „Nad Skrwą” Tłuchówek – Alina Żuchowska
„Racuchy z dyni”
Składniki:
- 2 szklanki dyni startej na tarce
- 6 łyżek kefiru
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki
- sól
- cukier
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- cukier puder do posypania.
Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju. Posypujemy cukrem pudrem.
KGW Trutowo – Grażyna Wierzchowska
„Budyń z dyni”
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 3 szkl. startej dyni
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
Wykonanie: Odlać szklankę mleka – zagotować. Wsypać dynię i gotować do miękkości zmiksować blenderem, a w drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i pszenną wraz z cukrem waniliowym wlać do gotującej się zawiesiny intensywnie mieszając. Ugotowany budyń przelać do miseczki i udekorować dowolnym sposobem
KGW Trutowo – Grażyna Wierzchowska
„Zupa krem z dyni”
Składniki:
- 0,5 kostki margaryny
- 2 cebule
- 1 kg dyni bez pestek
- 1 cały serek mascarpone
- 1 łyżeczka bazylii i oregano
- sól do smaku
Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku dodać pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć na żółty kolor dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Wszystko zmiksować blenderem. Po zmiksowaniu nadal gotując dodać wywar z rosołu i serek mascarpone oraz bazylię i oregano.,
„Zacierki do zupy z dyni”
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 jajo
Wykonanie: Z mąki i jaja zagnieść twarde ciasto zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ugotować.
KGW Trutowo – Romualda Gizela
„Surówka z dyni”
Składniki:
- 20 dag dyni
- 2 jabłka
- sól
- cukier
- 0,5 szkl. śmietany
- zielony koperek
Wykonanie: Obraną dynię zetrzeć na dużych oczkach na tarce, osolić, dodać nieco cukru, wymieszać ze śmietaną.
KGW Trutowo – Danuta Frelichowska
„Filet”
Składniki:
- filet z kurczaka
- 30 dag dyni marynowanej
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- 10 dag pieczarek
- puszka groszku
- sól
- pieprz
Wykonanie: Groszek, kukurydzą odsączyć. Mięso, paprykę pokroić w kostkę, przesmażyć z pieczarkami (też pokrojonymi). Wystudzić, wymieszać z warzywami. Podawać z ryżem.
KGW Trutowo – Danuta Frelichowska
„Nalewka z dyni”
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wódki
- cytryna
Wykonanie:
1. Dynię obierz, wytnij pestki, pokrój w drobną kostkę. Włóż do rondla, podlej niewielką ilością wody, gotuj 15 minut.
2. Do drugiego garnka wsyp cukier, wlej ok. 0,5 l wody, dodaj wyciśnięty sok z cytryny i wódkę. Zagotuj.
3. Dynię przełóż do butelek lub słoiczków, zalej syropem. Odstaw na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce.
KGW Trutowo – Barbara Bejger
„Racuszki z dyni”
Składniki:
- 30 dag obranej dyni
- 2 szkl. mąki
- 2 jaja
- ¾ szkl. zsiadłego mleka,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie: Dynię utrzec na grubych oczkach tarki, dodać mąkę, jaja, zsiadłe mleko, proszek, sól, wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obi stron na złoty kolor. Podawać z cukrem lub konfiturą.
KGW Trutowo – Agnieszka Boniecka
„Przecier z dyni i żurawin”
Składniki:
- 2 kg dyni
- 50 dag żurawin
- ok. 30 dag cukru
Wykonanie: Obraną dynie ugotować w małej ilości wody, odcedzić, przetrzeć. Umyte żurawiny zagotować z małą ilością wody, gorące przetrzeć. Połączyć przeciery, dodać cukier. Pasteryzować 20-25 minut.
KGW Trutowo – Anna Manerowska
„Ciasto z dyni i marchwi”
Składniki:
- ciasto: 10 dag mąki, 0,5 łyżeczki cukru, szczypta soli, łyżka margaryny, żółtko, 1-2 łyżki mleka, tłuszcz do wysmarowania formy
- słoik dyni marynowanej (0,25 l)
- 2 marchwie
- łyżka masła
- 0,5 łyżeczki mięty
- 0,5 szkl. śmietany
- 1 żółtko
- 3 dag orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- szczypta kolendry
Wykonanie:
Ciasto: Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na 30 min do lodówki.
Dynię odsączyć z zalewy, rozdrobnić. Marchewki zetrzeć na tarce, smażyć na maśle 5 minut. Dodać trzy łyżki wody, dusić 5 minut, zdjąć i ostudzić. Wymieszać z dynią, przyprawić solą, pieprzem, kolendrą. Śmietanę ,żółtko i mięte wymieszać, połączyć z warzywami. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej okrągłej formy, ponakłuwać widelcem. Piec 15 min. W temp. 200C. Na ciasto wyłożyć nadzienie, posypać orzechami. Piec 20-25 min. W temp. 200C.
KGW Chrostkowo – Krystyna Skuza
„Serodyniowiec”
Składniki:
- spód: 1 szkl. mąki, 0,5 margaryny, 0,5 szkl. cukru, 2 żółtka, proszek do pieczenia
- nadzienie: 1 kg dynia, 0,5 szkl. cukru, 1 łyżka kwasku cytrynowego, 1 łyżka masła
- ser: 1 wiaderko twarogu na sernik
- polewa: tabliczka czekolady
Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść, wyłożyć do formy, podpiec. Dynię pokroić w kostkę, dodać masło, cukier, kwasek, całość usmażyć na papkę. Wiaderko twarogu rozmieszać z roztrzepanymi żółtkami, masłem, cukrem, na koniec ubitą na sztywno pianą. Wszystko wymieszać, zalać na podkład dynię, ser. Całość piec około 1,5 h.
KGW Chrostkowo – Teresa Grabarczuk
„Roladki drobiowe z dynią”
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka świeża
- sól
- pieprz
- papryka ostra
-dynia
Wykonanie: Piersi lekko utłuc, dynie pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w kostkę. Dynię poddusić, aż zmięknie, doprawić pieprzem, solą, papryką w proszku, dołożyć paprykę pokrojoną w kostkę, poddusić, piersi smarować masą, zawijać w ruloniki, panierować, smażyć na głębokim tłuszczu. Panierka może być z sera, wiórków kokosowych lub mąki + bułki tartej.
Przepisy zebrała
MAGDALENA WŁODARSKA-KASIUK
K-P ODR MINIKOWO O/ZARZECZEWO
PZDR LIPNO
Joanna S. z Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich "JAGNA"