Wiadomości z koła

Aktualności regionalne

2 5

Aktualności regionalne

1 3

Nagrody i osiągnięcia

ZAPOMNIANE SMAKI

Nasze Koło otrzymało od redakcji „Echa Dnia” propozycję przygotowania wraz z opisem staropolskich tradycyjnych dań obiadowych, wywodzących się z naszego regionu. Przepisy te miały zostać zamieszczone w przygotowywanej przez w/w redakcję książce kucharskiej. Zadanie zostało wykonane bez przeszkód a przygotowane potrawy przypomniały uczestniczkom kuchennego spotkania najlepsze smaki dzieciństwa a były to : garus ze śliwek ( w tym przypadku użyte zostały śliwki z własnoręcznie przygotowanych zapasów na zimę, ze słoika), porka (zwana inaczej lemieszka lub psiocha) z mąki i ziemniaków, ze skwarkami gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami, w sosie grzybowym, na liściu włoskiej kapusty. Potrawy zostały sfotografowane, opisane i wysłane do redakcji . Nadszedł dzień, w którym otrzymałyśmy miłą wiadomość, że ukazała się zapowiadana książka kucharska a w niej nasze przepisy. Książka nosi tytuł „Świętokrzyskie smaki - regionalna książka kucharska” i zawiera 144 przepisy z całego województwa świętokrzyskiego. Czujemy się zaszczycone, bo w ten sposób mogłyśmy zaprezentować nasze Koło a także promować naszą Gminę jako jedyny zespół z tego rejonu. Proponujemy przypomnienie sobie w swoich kuchniach i wypróbowanie w/w potraw, bo są naprawde wspaniałe. A w związku ze zbliżającymi się Świętami myślę, że zupa ze śliwek z powodzeniem może być podana w czasie wigilijnej kolacji. Danie smaczne i pożywne. Podaję przepis dla wszystkich, którzy go nie znają: GARUS ZE ŚLIWEK I JABŁEK składniki: ½ kg śliwek bez pestek (najlepiej węgierki, zimą bardzo dobrze sprawdza sie 1 litrowy słoik kompotu ze sliwkami), 2 – 3 winne jabłka, cukier do smaku, kilka goździków, szczypta cynamonu lub kawałek laski, rodzynki, ½ szkl mleka, 2 łyżki mąki, sok z cytryny. Wykonanie : Wypestkowane śliwki, jabłka pokrojone w ósemki, mogą być ze skórką, wrzucamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody, gotujemy do miękkości owoców. Dodajemy cukier, goździki, cynamon, rodzynki, sok z cytryny (do smaku). Mleko mieszamy z mąką i zawiesiną podprawiamy zupę do zagęstnienia. Podajemy z ugotowanymi całymi ziemniakami pokraszonymi skwarkami i posypanymi koperkiem, bądź cebulką zesmażoną na złoty kolor na dwóch łyżkach masła.       Smacznego. W imieniu Koleżanek z Koła Przewodnicząca KGW, Halina Dragan. Czytaj dalej

1 2

Nagrody i osiągnięcia

2 3

Aktualności regionalne

1 3

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij