Wiadomości z koła

Wina i nalewki

0 2

Pozostałe

Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego Przełom kwietnia i maja to najlepsza pora, aby zebrać kwiaty mniszka lekarskiego "mlecza" ponieważ w tym czasie są najbardziej dojrzałe.  Kwiaty najlepiej zebrać w słoneczny dzień, przed południem, ponieważ wtedy kwiat jest najbardziej otwarty, a płatki mają najwięcej smaku i aromatu.   Syrop z mniszka lekarskiego ma wiele właściwości leczniczych m.in. antybakteryjne, przeciwzapalne, oczyszcza organizm, wzmacniające układ odpornościowy, wspierające układ oddechowy, moczopędne... My również postanowiłyśmy w tym roku zrobić zapasy syropu z mniszka lekarskiego.... Oto poszczególne etapy naszej pracy :) Do sporządzenia syropu użyłyśmy: 250 kwiatów mniszka lekarskiego, 1 litr wody, 1 cytrynę oraz 1 kg cukru Wykonanie: Kwiaty mniszka lekarskiego (tylko główki) zebrane na łące (nie należy zbierać kwiatów rosnących przy drogach czy na polach, ponieważ istnieje duże ryzyko, że kwiaty te będą skażone pestycydami) zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż do wrzenia. Następnie odstawiamy całość na noc. Następnego dnia przecedzamy wywar, dobrze wyciekając kwiaty. Do uzyskanego soku dodajemy 1 kg cukru oraz obraną i pokrojoną cytrynę i gotujemy na małym ogniu około w godzin (aż syrop zgęstnieje). Po przygotowaniu przelewamy do słoiczków i gotowe :) Przygotowałyśmy również nalewkę z mniszka lekarskiego o czym napiszemy w następnym artykule :)   Czytaj dalej

0 1

Aktualności regionalne

0 1

Aktualności regionalne

0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij