Kulinaria
            Tradycyjna świąteczna Kutia
"Szczęście nadaje sens życiu,
 To magia w twym sercu zaklęta.
 Nie pozwól mu zostać w ukryciu,
 Podaruj je bliskim na święta! "
Składniki kutii
-  
1 szklanka pszenicy (bez łusek)
 -  
1 szklanka maku niebieskiego
 -  
1/2 szklanki płynnego miodu
 -  
10 dag orzechów włoskich (można dodać też orzechy laskowe)
 -  
5 dag rodzynek
 -  
1 laska wanilii
 -  
1-2 łyżki słodkiej śmietanki do polania (niekoniecznie)
 -  
inne bakalie według własnego uznania, np. sparzone i obrane migdały, 4 daktyle, 4 figi.
 
Wykonanie kutii
-  
Pszenicę wypłucz, namocz w zimnej wodzie na noc (lub co najmniej na 6 godzin), aby zmiękła.
 -  
Następnego dnia zalej wrzątkiem (co najmniej 2 litry, bo inaczej pszenica sie przypali) i gotuj około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Osoby mające kłopoty z gryzieniem mogą gotować pszenicę dłużej.
 -  
Ugotowaną pszenicę odcedź i wystudź.
 -  
Równocześnie możesz zajmować się makiem i bakaliami, bo wymagają także moczenia.
 -  
Mak wypłucz i zalej wrzącą wodą, raz zagotuj. Odstaw na kilka godzin.
 -  
Odcedzony i osączony mak należy zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach.
 -  
Rodzynki wypłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 20 minut. Potem dokładnie osącz.
 -  
Orzechy lekko podpraż w piekarniku, następnie posiekaj.
 -  
Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Posiekaj.
 -  
Jeżeli dodajesz daktyle i figi, pokrój je w paseczki.
 -  
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i czubkiem noża wybierz ziarenka.
 -  
Koniec płukania, moczenia, mielenia, gotowania, prażenia, wydrążania. Teraz najprzyjemniejsza część pracy – mieszanie wszystkich składników. Powstała masa to właśnie kutia.
 
Wszystkim życzymy smaczego!
Oraz pysznych potraw na wiligilnym stole!
Pozdrawiamy
KGW Lipowe
Lucyna M. z Koło Gospodyń Wiejskich Lipowe