Kulinaria

1 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Serce na talerzu - świąteczne potrawy

Oto świąteczne smaki i zapachy z odległych zakątków Polski. Przepisy, które prezentujemy nadesłały do nas panie z kół gospodyń wiejskich z całego kraju. A w rożnych regionach Święta Bożego Narodzenia pachną nieco inaczej. Na wigilijnych stołach serwowane są potrawy związane z tradycją i zwyczajami danego regionu. Takie przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie i przywołują zapachy dzieciństwa, wspomnienia minionych świąt i krzątających się po kuchni babć i mam, które wkładały całe serca w przygotowania wigilijnych i świątecznych stołów. 

Zupa rybna na maślance
KGW Janowice (katowickie)

Składniki: karp, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, maślanka, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta pieprzu cytrynowego, 2 ząbki czosnku, kasza pęczak.

Przygotowanie: głowę, ości i skrawki pozostałe po filetowaniu płatów karpia należy zalać zimną maślanką, dodać marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę, posolić do smaku, dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę pieprzu cytrynowego. Gotować około 30 minut, na koniec dodać 2 ząbki czosnku. Następnie przecedzić przez sito i zagęścić mąką ze śmietaną. Podać z wcześniej ugotowaną kaszą pęczak.

Pieczki z fasolą
KGW Janowice (katowickie)

Składniki: fasola, suszone jabłka, gruszki i śliwki, kilka goździków, cukier waniliowy.

Przygotowanie: fasolę należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ugotować do miękkości i posolić. Pieczki (suszone jabłka, gruszki, śliwki) gotujemy 10-15 minut, dodajemy parę goździków i cukier waniliowy. Na koniec słodzimy do smaku. Potrawę podajemy z ugotowaną fasolą.

Schab faszerowany

KGW w Santoku (reg. gorzowski)

Składniki: 70 dkg schabu bez kości, 25 dkg pieczarek, po 5 plastrów sera żółtego i szynki wędzonej, 2 cebule, 3 jajka, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta, olej, masło klarowane.

Przygotowanie: schab kroimy w plastry, rozbijamy i przyprawiamy. Pokrojoną cebulę  w kostkę i pieczarki pokrojone w nieduże kawałki podsmażamy na maśle klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Na połowę rozbitego  kotleta wkładamy plaster sera żółtego, plaster szynki który smarujemy żółtkiem, na to wkładamy pieczarki i składamy kotlet na pół jak pieróg. Złożony kotlet smarujemy żółtkiem, obtaczamy w bułce tartej i na końcu w rozbitym białku. Smażymy w głębokim oleju.

Kasza ze śliwkami

Stowarzyszenie Rzepiennik Jutra (reg. tarnowski)

Składniki: 2 szklanki kaszy jęczmiennej, 4 szklanki wody, ½ kg suszonych śliwek, szczypta soli, cukier lub miód do smaku

Przygotowanie: śliwki wypłukać, zalać przegotowaną wodą i zagotować. Kaszę wypłukać i wsypać wrzących śliwek, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość przegotowanej wody. Kiedy kasza wchłonie wodę i zmięknie odstawić z ognia. Dodać miód lub cukier. Podawać gorącą polaną mlekiem. Bardzo dobrym dodatkiem są orzechy.

Jesteśmy bardzo ciekawi, jakie potrawy świąteczne przygotowujecie? A może któraś z powyższych zagości u Was w tym roku na stole?

Redakcja mojeKGW.pl ..

Udostępnij na facebook!

Malwina W.

Przepis na schab faszerowany wypróbuję na drugi dzień świąt. Wygląda bardzo apetycznie, a ja lubię połączenie mięsa i grzybów.

0

20 gru 2017, 11:16:54

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Już jest – nowy KWARTALNIK

„mojaWieś mojeMiasto” to kwartalnik pełen pasji, emocji i niezwykłych historii – o ludziach, którzy swoją codzienność zamieniają w inspirującą opowieść. Każde wydanie to spotkanie z osobami, które zachwycają autentycznością, zaangażowaniem i odwagą w realizowaniu własnych wizji. W tym numerze szczególną uwagę poświęcamy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich – „Aktywna Pokrzywnica” oraz KGW w Cierpiszu. Ich działalność udowadnia, że tradycja może iść w parze z nowoczesnością. To liderki lokalnych społeczności – pełne pomysłów, energii i smaku, który łączy pokolenia. Dagmara Kołodziejczyk, pasjonatka muzyki i niecodziennych form aktywności fizycznej, pokazuje, że radość życia i determinacja mogą być źródłem niezwykłej siły. Agnieszka Sandor, twórczyni smaków i uczestniczka konferencji „Kobiety tworzą innowację”, zachwyca niepowtarzalnym podejściem do kulinarnej sztuki. W gronie artystów prezentowanych w tym wydaniu znalazła się także Anna Bożena Dończyk-Gajos, która wspólnie z mężem Mieczysławem Gajosem z pasją oddaje hołd twórczości Edith Piaf. Ich interpretacja utworu „Non je ne regrette rien” przywołuje ducha francuskiej klasyki w najlepszym wydaniu. Nie zabrakło też refleksji – dzięki stałym felietonom Daniela Muszy i Mariana Kwietnia. Ich teksty nie tylko poruszają ważne tematy społeczne, ale również prowokują do przemyśleń i budują przestrzeń do dialogu. Liczne listy i komentarze od Czytelników są najlepszym dowodem na to, że te słowa mają znaczenie. Przyglądamy się także sile wspólnoty – temu, co może powstać, gdy ludzie działają razem, wspierają się, dzielą doświadczeniem i wzajemnie inspirują. To właśnie w takich miejscach rodzą się najciekawsze inicjatywy, które warto pielęgnować i promować. Na okładce bieżącego numeru znalazł się Wojciech Legawiec, prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W artykule opowiada o roli Kół Gospodyń Wiejskich, ich znaczeniu dla polskiej wsi oraz o wsparciu, jakie ARiMR oferuje tym niezwykle aktywnym organizacjom. To ważny głos w dyskusji o rozwoju lokalnych społeczności. Zachęcamy do lektury – wierzymy, że każda historia, każde słowo i każde zdjęcie dostarczą Czytelnikom wzruszeń, inspiracji oraz zachęty do odkrywania piękna w codzienności. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij