Kulinaria

2 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kurczak ze śliwką

Dzisiaj przepis na jedną z najbardziej znanych i zarazem najbardziej niedocenianych części kurczaka – udka. Przepis jest prosty i łatwy do wykonania.

Potrawa ta była hitem Smaków Kobierskich 2016


Dzięki dodatkowi polskich suszonych śliwek smak mięsa jest pięknie podkreślony. Orzechy sprawią, że danie będzie chrupiące. Doskonałą przystawką do kurczaka będzie marchewka z selerem.

Udka kurczaka ze śliwką w orzechowej posypce

Składniki:

  • pałki kurczaka
  • śliwki suszone
  • sól, pieprz
  • orzechy włoskie
  • ketchup
  • tłuszcz – może być olej roślinny

Przygotowanie:

Pałki trybujemy z kości. Przyprawiamy solą i pieprzem. W miejsce kości wkładamy 2-3 suszone śliwki, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy ketchupem. Na wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i resztą pokrojonych śliwek. Pieczemy w piekarniku około 35-40 minut w temperaturze 180 st. C.

Dodatek do kurczaka - marchewka z selerem

Oczyszczoną marchewkę kroimy w słupki i gotujemy na parze. Ugotowaną marchew okraszamy podsmażonym na maśle drobno utartym selerem.

Helena H. z Koło Gospodyń Wiejskich Kobierno

Udostępnij na facebook!

Gabriela L. z Koło Gospodyń Wiejskich Wieszkowianki -Wieszki

Super przepis,jesteście wspaniałe

0

10 kwi 2017, 00:35:33

Redakcja mojeKGW.pl ..

Dziękujemy za ciekawy przepis, brzmi baardzo smacznie ;-)

0

11 kwi 2017, 10:19:01

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Już jest – nowy KWARTALNIK

„mojaWieś mojeMiasto” to kwartalnik pełen pasji, emocji i niezwykłych historii – o ludziach, którzy swoją codzienność zamieniają w inspirującą opowieść. Każde wydanie to spotkanie z osobami, które zachwycają autentycznością, zaangażowaniem i odwagą w realizowaniu własnych wizji. W tym numerze szczególną uwagę poświęcamy Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich – „Aktywna Pokrzywnica” oraz KGW w Cierpiszu. Ich działalność udowadnia, że tradycja może iść w parze z nowoczesnością. To liderki lokalnych społeczności – pełne pomysłów, energii i smaku, który łączy pokolenia. Dagmara Kołodziejczyk, pasjonatka muzyki i niecodziennych form aktywności fizycznej, pokazuje, że radość życia i determinacja mogą być źródłem niezwykłej siły. Agnieszka Sandor, twórczyni smaków i uczestniczka konferencji „Kobiety tworzą innowację”, zachwyca niepowtarzalnym podejściem do kulinarnej sztuki. W gronie artystów prezentowanych w tym wydaniu znalazła się także Anna Bożena Dończyk-Gajos, która wspólnie z mężem Mieczysławem Gajosem z pasją oddaje hołd twórczości Edith Piaf. Ich interpretacja utworu „Non je ne regrette rien” przywołuje ducha francuskiej klasyki w najlepszym wydaniu. Nie zabrakło też refleksji – dzięki stałym felietonom Daniela Muszy i Mariana Kwietnia. Ich teksty nie tylko poruszają ważne tematy społeczne, ale również prowokują do przemyśleń i budują przestrzeń do dialogu. Liczne listy i komentarze od Czytelników są najlepszym dowodem na to, że te słowa mają znaczenie. Przyglądamy się także sile wspólnoty – temu, co może powstać, gdy ludzie działają razem, wspierają się, dzielą doświadczeniem i wzajemnie inspirują. To właśnie w takich miejscach rodzą się najciekawsze inicjatywy, które warto pielęgnować i promować. Na okładce bieżącego numeru znalazł się Wojciech Legawiec, prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W artykule opowiada o roli Kół Gospodyń Wiejskich, ich znaczeniu dla polskiej wsi oraz o wsparciu, jakie ARiMR oferuje tym niezwykle aktywnym organizacjom. To ważny głos w dyskusji o rozwoju lokalnych społeczności. Zachęcamy do lektury – wierzymy, że każda historia, każde słowo i każde zdjęcie dostarczą Czytelnikom wzruszeń, inspiracji oraz zachęty do odkrywania piękna w codzienności. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij