Kulinaria

W kuchni z E.Wedel

Ptysie z kremem czekoladowym i lepiącym karmelem pomarańczowym

Już niebawem jeden z najsłodszych dni w roku - Tłusty Czwartek! Z tej okazji na naszych stołach zagoszczą pyszne pączki, chrusty, faworki i ptysie. Dziś mamy dla Was przepis na przepyszne ptysie z z kremem czekoladowym i lepiącym karmelem pomarańczowym! Kategoria: deser liczba porcji: 4-6 czas oczekiwania: 30 min. czas przygotowania: 1,5-2h poziom trudności: trudne Składniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki wody 100 g masła 3 jajka 1 opakowanie budyniu Krem Wedlowski czekoladowy 1 pomarańcza 2 limonki ½ szklanki cukru białego mleko (ilość podana na opakowaniu budyniu) 1 laska wanilii 1 laska cynamonu   Przygotowanie: Krok 1: W rondelku zagotować wodę z masłem. Do gorącego płynu dodać mąkę cały czas mieszając, aż ciasto połączy się w zbitą masę. Odstawić, aby trochę przestygło. Do lekko przestudzonej masy dodać pojedynczo jajka, aż całość dokładnie się połączy. Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2: Ciasto wyciskać przy pomocy szprycy cukierniczej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 210°C. Do wystudzonego budyniu dodać stopniowo po łyżce Krem Wedlowski czekoladowy, aż masa będzie idealnie połączona. Krok 3: Na patelni rozpuścić cukier, aż utworzy się złocisty karmel. Do karmelu dodać sok z pomarańczy i limonek oraz skórkę z pomarańczy, wanilię i cynamon. Gotować aż cukier całkowicie się rozpuści, a sos zredukuje o połowę. Powinien być bardzo gęsty i klejący. Ptysie nadziewać kremem i polać ciepłym karmelem. Smacznego! ;) Czytaj dalej

0 2

W kuchni z E.Wedel

0 1

W kuchni z E.Wedel

0 4

W kuchni z E.Wedel

0 5

W kuchni z E.Wedel

2 6

W kuchni z E.Wedel

Tartaletki z czekoladą i markują

Powoli wchodzimy w okres przygotowań do Świąt. Zaczynamy planować menu, odkurzamy świąteczne dekoracje, planujemy listę zakupów. Chcemy ułatwić Wam przygotowania do tego najpiękniejszego i najbardziej magicznego okresu w roku, podsuwając przepisy, które świetnie sprawdzą się podczas Świąt Bożego Narodzenia! Tartaletki z czekoladą i markują Składniki: 3-4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 1,5 szklanki mąki ½ szklanki cukru pudru 2 czekolady gorzkie E.Wedel 350 g śmietany 30% 1 jajko 100 g masła 2-3 marakuje 1 czekolada biała E.Wedel 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii liczba porcji: 8-10 czas oczekiwania: 15 min. czas przygotowania: 1h poziom trudności: średni   Przygotowanie: Krok 1: Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, kakao i masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce minimum przez 15 minut.  Krok 2: Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykroić kółka i włożyć do foremek na tartaletki. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą. Upieczone tartaletki posmarować wewnątrz roztopioną czekoladą i odstawić do wystudzenia. Krok 3: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę gorzką. Słodką śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać do niej rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać mus.  Na wierzch dodać 1 łyżeczkę miąższu z marakuji a całość przykryć warstwą musu czekoladowego. Podawać po schłodzeniu. Smacznego! Czytaj dalej

0 3

W kuchni z E.Wedel

1 5

W kuchni z E.Wedel

1 3

W kuchni z E.Wedel

0 5

W kuchni z E.Wedel

Pulpeciki z indyka, ostre nachos i pieczone frytki z batatów

Od czasu do czasu warto nieco poeksperymentować w kuchni i zaskoczyć swoją rodzinę ciekawymi połączeniami smaków. A jak wszyscy doskonale wiemy, nasze gospodynie na gotowaniu znają się jak nikt inny i z chęcią eksperymentują. Zapraszamy Was na kulinarną ucztę, a serwujemy  pulpeciki z indyka, ostre nachos i pieczone frytki z batatów. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 50 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel 5 łyżek płatków owsianych (błyskawicznych) 1 cebulka 1 jajko sól pieprz bułka tarta 4 łyżki oliwy 1 duży lub 2 mniejsze bataty 50 g czekolady białej E.Wedel 1 łyżka soku z cytryny 1 filiżanka śmietany 18% papryczka chili paczka ostrych, paprykowych nachos 50 g czekolady gorzkiej E.Wedel Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut Przygotowanie: Krok 1: Pulpeciki. Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, a następnie przestudzić. Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tylko tyle, żeby je przykryło), nakryć spodeczkiem i odstawić, aż napęcznieją. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulkę i przestudzone płatki owsiane. Wbić jajko i doprawić, a następnie wyrobić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać trochę bułki tartej. Wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki, obtaczać w bułce tartej i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy na dużym ogniu, aby się smakowicie przyrumieniły. Ułożyć na naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Krok 2: Bataty umyć i pokroić w słupki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą, doprawić solą i zapiekać przez 40 minut w 200°C. Czekoladę białą E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Delikatnie połączyć ze śmietaną (żeby się nie zważyła), chałwą Królewską o smaku waniliowym E.Wedel i sokiem z cytryny. Powstałym sosem skropić zarumienione bataty. Jeżeli dania nie będą jadły dzieci, posypać wypestkowaną, drobno pokrojoną papryczką chili.  Krok 3: Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Paprykowe nachos maczać w czekoladzie i odkładać do zastygnięcia. Delikatnie powbijać w pulpeciki. Czytaj dalej

0 5

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij