Kulinaria

W kuchni z E.Wedel

Żeberka z czekoladowym sosem BBQ

Sezon grilowy w pełni, zatem zapraszamy na przepyszne żeberka z czekoladowym sosem BBQ. Wykonanie ich jest bajecznie proste, a smak zaskakuje i pozostaje w pamięci na długo. Czekolada jako składnik sosu świetnie podkreśla smak żeberek, idealnie się z nimi komponując. Palce lizać! Składniki: Marynata: 1,5 kg żeberek wieprzowych paski extra 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki słodkiej 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka majeranku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy sól i pieprz 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel Sos BBQ: 1 szklanka ketchupu 2/3 szklanki cukru brązowego 1/3 szklanki octu winnego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka musztardy sos pikantny, np. Sriracha lub tabasco do smaku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 1 czekolada gorzka E.Wedel  Przygotowanie: Krok 1: Czosnek przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka pokroić na mniejsze części, doprawić solą i pieprzem, a następnie natrzeć powstałą marynatą i odstawić do lodówki na minimum 2 h lub całą noc. Po tym czasie żeberka wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 1 h aż zrobią się miękkie. Krok 2: Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę gorzką E.Wedel i dokładnie wymieszać. Krok 3: Upieczone żeberka posmarować sosem BBQ i wstawiać do pieca rozgrzanego do temperaturze 210°C na 15 minut. Przed podaniem ponownie posmarować żeberka sosem BBQ. Smacznego! Czytaj dalej

1 7

W kuchni z E.Wedel

Królewskie chałwowe kluseczki

Przepyszne kluseczki to danie, krótego przepis każda gospodyni zna doskonale! Podajemy je zwykle w towarzyszystwie aksamitnego sosu i sztuki mięsa. Dziś jednak, polecamy je w nieco słodszym wydaniu, które przypadnie do gustu każdemu! Królewskie chałwowe kluseczki z żurawiną, słonym sosem karmellovym z orzeszkami ziemnymi i sosem czekoladowym Składniki: 200 g twarogu 100 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel 1 jajko ⅓ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej garść posiekanej suszonej żurawiny ziarna z 1 laski wanilii 1 czekolada Karmellove E.Wedel 1 czekolada gorzka E.Wedel ok. 16 łyżek mleka 2 łyżeczki masła porządna szczypta soli morskiej 2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: 25 minut Przygotowanie: Krok 1: Twaróg zmielić lub dokładnie rozgnieść razem z chałwą Królewską o smaku waniliowym E.Wedel. Dodać jajko, cukier, ziarna wanilii i dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać żurawinę. Powstałą masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Na wierzch przesiać mąkę (im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej), zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Z ciasta uformować wałeczek, lekko go rozpłaszczyć, a następnie pokroić ukośnie na kawałki. Wrzucać na lekko posolony wrzątek i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową. Krok 2: Sos słony karmel Roztopić tabliczkę czekolady Karmellove E.Wedel w kąpieli wodnej. Dolewać stopniowo po łyżce mleka do uzyskania pożądanej konsystencji, dodać porządną szczyptę soli. Po zdjęciu z palnika do masy wmieszać masło. Krok 3: Sos czekoladowy Roztopić tabliczkę czekolady gorzkiej E.Wedel w kąpieli wodnej. Dolewać stopniowo, po łyżce mleka do uzyskania pożądanej konsystencji. Po zdjęciu z palnika do masy wmieszać masło. Krok 4: Kluseczki podawać ze słonym sosem karmelowym i czekoladowym, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Czytaj dalej

0 11

W kuchni z E.Wedel

Tort czekoladowy szybki i łatwy

Niezależnie od okazji tort zawsze cieszy się zainteresowaniem na różnych imprezach. Może być świetnym prezentem z okazji Dnia Mamy, osłodą gorszego dnia, spełnieniem słodkiej zachcianki każdego malucha. W dniu urodzin zajmuje on główne miejsce na stole, będąc powiernikiem najskrytszych marzeń. Przygotowywany od pokoleń stał się już symbolem, uwielbianym przez każdego, niezależnie od wieku. Przedstawiamy przepis na szybki i łatwy tort, który skradnie każde podniebienie. Tort szybki i łatwy Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka ½ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 2 łyżki masła 2 czekolady gorzkie E.Wedel Krem Wedlowski czekoladowy Krem Wedlowski karmelowy 2 pomarańcze 50 ml likieru cointreau 500 ml słodkiej śmietanki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g świeżych malin inne ulubione owoce i mięta do dekoracji Przygotowanie:   Krok 1: W misce ubić mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao ciemne z Ghany E.Wedel z proszkiem do pieczenia. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Biszkopt przelać do okrągłej tortownicy i piec 20-30 minut w temperaturze 170°C. Po nakłuciu patyczek powinien być suchy. Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Krok 2: Zetrzeć skórkę z drugiej pomarańczy i z obu wycisnąć sok. Dodać likier pomarańczowy i 1 łyżeczkę cukru do smaku. Dokładnie wymieszać. 300 ml słodkiej śmietanki ubić na sztywną pianę, dodać do niej serek mascarpone i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do 1 dodać ½ opakowania Kremu Wedlowskiego karmelowego a do 2 części dodać ½ opakowania Kremu Wedlowskiego czekoladowego. Delikatnie wymieszać. Masę kremową w obu przypadkach dodawać po jednej łyżce, za każdym razem łącząc z ubitą śmietaną. Krok 3: Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części i każdą z nich dokładnie nasączyć pomarańczowym ponczem. Na biszkopt nałożyć naprzemiennie masę kremową w postaci okręgów tak, aby powstała mozaika. Przykryć biszkoptem i powtórz kolejną warstwę. Tort wstawić do lodówki na min 1 h. Po tym czasie, pozostałą śmietankę podgrzać w rondelku. Dodać 2 tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel i dokładnie wymieszać. Powstałym sosem polać schłodzony tort i odstawić na 15 minut. Finalne ciasto udekorować świeżymi owocami i miętą.   Czytaj dalej

0 17

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij