Kulinaria

W kuchni z E.Wedel

Domowa granola z czekoladą

Granola to mieszanka tego, co zdrowe, pyszne i sycące. Domowę granolę przygotujesz w kilka chwil, jednak uprzedzamy - przygotuj jej sporą ilość, bo znika z mgnieniu oka! Możesz ją łączyć z mlekiem lub jogurtem naturalnym na śniadanie lub jako słodką przekąskę. Może być również wykorzystywana jako składnik ciast, deserów lub batoników. Domowa granola od tych dostępnych w sklepach jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza! Domowa granola z czekoladą Składniki: ½ szklanki miodu 2-3 łyżki syropu klonowego ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki chrupek prażonych mix 1 czekolada gorzka E.Wedel 2-3 łyżki suszonej żurawiny garść suszonych malin garść suszonych jabłek garść orzechów nerkowca szczypta soli jogurt naturalny i owoce do podania Przygotowanie: Krok 1: Płatki owsiane, posiekane orzechy, chrupki, suszone maliny oraz suszone jabłka wymieszać w misce z miodem i syropem klonowym. Dodać szczyptę soli i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 5 minut. Następnie granolę wymieszać i piec kolejne 5 minut uważając, aby się nie spaliła. Krok 2: Czekoladę gorzką E.Wedel pokroić w drobną kostkę. Krok 3: Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłą granolę, wymieszać z żurawiną i czekoladą gorzką E.Wedel pokrojoną w drobną kostkę. Chrupiącą granolę podajemy z jogurtem naturalnym oraz owocami lub przechowujemy w szczelnym słoiku do 3-4 tygodnie. Smacznego! Czytaj dalej

0 3

W kuchni z E.Wedel

Zupa-krem z dyni i chałwy z nutką orientu

Od kilku już dni na naszych regionalnych ryneczkach dumnie prezentują się wielkie, jędrne dynie. Każda z nich uśmiecha się do nas, zachęcając do wykorzystania jej w słodkich i wytrawnych potrawach. Dynia to świetny składnik zarówno do ciast, pasztetów, zup, zapiekanek i przetworów. Korzystajmy z niej, póki sezon na tą królową spośród cukinii właśnie trwa! Zupa-krem z dyni i chałwy z nutką orientu Składniki: 40 dag dyni (obranej, wypestkowanej, pokrojonej w kostkę) małe dynie do podania zupy puszka mleczka kokosowego 50 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel 1 szklanka bulionu lub wody (opcjonalnie) mała papryczka chili 1 łyżka przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka ciemnego sosu sojowego duży pęczek świeżej kolendry pół szklanki dobrej oliwy sól   Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut   Przygotowanie: Krok 1: Drobno posiekaną papryczkę chili podsmażyć przez chwilę na łyżce oliwy. Dodać pastę curry, przyprawę Garam Masala i smażyć jeszcze moment, aby wszystkie aromaty przeniknęły. Wrzucić dynię pokrojoną w kostkę, zalać mleczkiem kokosowym i w miarę potrzeby bulionem (tak, aby dynia była całkiem przykryta). Gotować do miękkości. Pod koniec dodać pokruszoną na kawałki chałwę Królewską o smaku waniliowym E.Wedel, sos sojowy i zmiksować blenderem na gładki krem. Krok 2: Małą dynię dokładnie umyć, ściąć czubek, łyżką wydrążyć środek (tak, aby ścianki dyni miały ok. 1,5 cm grubości). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180-200°C. Krok 3: Kolendrę umyć, zalać oliwą i obficie posolić. Zmiksować na pesto. Gotową zupę nałożyć do upieczonej dyni. Skropić kolendrowym pesto. Smacznego! Czytaj dalej

2 10

W kuchni z E.Wedel

Mrożony tort bezowy

Gdy upał daje się we znaki, a nachodzi nas ochota na coś słodkiego i zimnego... Polecamy mrożony tort bezowy z białą czekoladą i kremem chałwowym! Jest dziecinnie prosty w wykonaniu, potrzebujesz tylko kilka składników by w kilka chwil wyczarować iście królweski tort. Jeśli czeka Cię impreza rodzinna to już nie musisz szukać deseru, którego podasz nabliższym :) Składniki: 4 białka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki cukru pudru 100 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel 500 ml jogurtu naturalnego 350 g Kremu Wedlowskiego karmelowego 1 czekolada biała E.Wedel szczypta soli łyżka soku z cytryny skórka z pomarańczy jeżyny lub inne sezonowe owoce do dekoracji Przygotowanie: Krok 1: Beza: ubić białka, dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Stopniowo dodawać drobny cukier. Ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość trzykrotnie. Na końcu dodać cukier puder, cały czas ubijając, aż beza będzie gęsta, puszysta i błyszcząca. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi i wypełnić je pianą. Piec 1,5 h w temperaturze 140°C. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Odrobinę bezy można zostawić do dekoracji. Krok 2: W osobnej misce utrzeć Krem Wedlowski karmelowy z chałwą Królewską o smaku waniliowym E.Wedel. Czekoladę białą E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Krok 3: W tortownicy ułożyć warstwę bezową i posmarować ok. 2 cm warstwę kremu. Przykryć kolejną bezą i następną warstwą kremu. Całość zamrozić w lodówce przez minimum 2 h. Po zamrożeniu tort można udekorować świeżo przygotowaną bezą, którą opalamy palnikiem lub rumienimy krótko w piekarniku. Podajemy z ulubionymi owocami i skórką z pomarańczy. Smacznego Czytaj dalej

0 7

W kuchni z E.Wedel

Czekoladowe racuchy z czerwonymi porzeczkami

W ten piękny słoneczny dzień, zapraszamy Was serdecznie na przepyszne czekoladowe racuchy z sosem z białej czekolady i czerwonymi porzeczkami! Akurat trwa na nie sezon, więc są ogólnie dostępne. Takie racuszki to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i na słodką przekąskę. Przypadną do gustu każdemu. Sprawdźcie sami! Czekoladowe racuchy z sosem z czekolady białej i czerwonymi porzeczkami Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 czekolada gorzka E.Wedel 2-3 łyżki kakao ciemnego Ghany E.Wedel garść porzeczek 1 szklanka mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli 1 szklanka słodkiej śmietanki 1 czekolada biała E.Wedel 1 łyżka masła Przygotowanie: Krok 1: Do mleka dodać drożdże i cukier, cukier z wanilią, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. W osobnej misce przesiać mąkę i połączyć z rozrobionymi w mleku drożdżami. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dosypać kakao ciemne z Ghany E.Wedel, rozpuszczone masło i kawałki czekolady gorzkiej E.Wedel. Ponownie wymieszać. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Krok 2: W osobnym rondelku zagotować słodką śmietankę. Kiedy będzie gorąca, dodać do niej pokruszoną czekoladę białą E.Wedel i dokładnie wymieszać. Całość można doprawić odrobiną miodu, ale nie jest to konieczne. Krok 3: Racuchy po wyrośnięciu usmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu po 1-2 minuty z każdej strony. Placki podawać z sosem z czekolady białej E.Wedel i świeżymi porzeczkami. Smacznego! Czytaj dalej

0 9

W kuchni z E.Wedel

Delikatny sernik z białą czekoladą i mango

Lato to doskonała pora roku na kulinarne podboje, próbowanie nowych smaków, doszkalanie warsztatu, eksperymentowanie. Wspólne gotowanie to nie tylko świetna zabawa, a przede wszystkim czas spędzony razem, integracja i zacieśnianie relacji. Doskonałym tego przykładem są Koła Gospodyń Wiejskich, które są wzorem do naśladowania - strażniczki tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, kulinarne czarodziejki, wzniecające żar ogniska domowego. Bierzmy z nich przykład, gotujmy wspólnie z rodziną i cieszmy się wspólnymi chwilami. Dziś zapraszamy was na przepyszny, kremowy sernik! Delikatny i kremowy sernik z czekoladą białą i mango Składniki: 2 czekolady białe E.Wedel 1 kg sera półtłustego lub tłustego 50-100 g cukru białego albo cukru pudru 280 ml śmietanki kremówki 50 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 6 jajek spód: 1 opakowanie ciastek Amerykanek E.Wedel 2 łyżki masła dodatkowo: 2-3 mango 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Krok 1: Ciastka Amerykanki E.Wedel pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowanymi ciasteczkami wyłożyć tortownicę i całość zapiec przeze 10 minut w temperaturze 170°C. Krok 2: Czekoladę białą E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać wszystkie składniki uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Masę wylać na wcześniej schłodzony i podpieczony spód. Piec w piekarniku w temperaturze 140°C przez 1 h na termoobiegu. Krok 3: Mango obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Mus wylać na jeszcze ciepły sernik. Całość schłodzić min. 3 h. Czytaj dalej

1 12

W kuchni z E.Wedel

Czekoladowy ryż zapiekany z jabłkiem i kruszonką chałwową

Są takie smaki, które każdemu kojarzą się z dzieciństwem: chleb z masłem i cukrem, chałka z dżemem owocowym, kawa mleczna, kasza manna z malinami, kluski kładzione... To dania przekazywane z pokolenia na pokolenie, przygotowywane według tradycji naszych mam i babć. Dziś wracamy do tych smaków i zapraszamy Was na czekoladowy ryż z jabłkiem i kruszonką chałowową. Palce lizać! Czekoladowy ryż zapiekany z jabłkiem i kruszonką chałwową Składniki: ⅓ gorzkiej czekolady E.Wedel 2 łyżki miodu 150 g ryżu np. basmati 450 ml mleka szczypta soli 1 duże jabłko obrane i pokrojone w kostkę 2 szczypty cynamonu odrobina masła do wysmarowania foremek 4 łyżki mąki 2 łyżki chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: 40 minut Przygotowanie: Krok 1: Do gotującego się mleka dodać pokruszoną czekoladę gorzką E.Wedel, odrobinę cynamonu, miód i ryż. Całość gotować do miękkości (ok. 20 minut). Krok 2: Żaroodporne foremki posmarować masłem, następnie nagrzać piekarnik do 190°C. Ugotowany czekoladowy ryż przełożyć do foremek, na wierzchu posypać jabłkami i wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 10-15 minut aż się przyrumienią. Krok 3: Przygotować kruszonkę ugniatając chałwę Królewską o smaku waniliowym E.Wedel z mąką (można dodać odrobinę masła jeśli nie będzie się kleić). Otworzyć piekarnik i posypać kruszonką rumiane jabłka. Zapiekać przez kolejne 5-8 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.  A jakie są Wasze smaki z dzieciństwa? ;) Czytaj dalej

1 12

W kuchni z E.Wedel

Żeberka z czekoladowym sosem BBQ

Sezon grilowy w pełni, zatem zapraszamy na przepyszne żeberka z czekoladowym sosem BBQ. Wykonanie ich jest bajecznie proste, a smak zaskakuje i pozostaje w pamięci na długo. Czekolada jako składnik sosu świetnie podkreśla smak żeberek, idealnie się z nimi komponując. Palce lizać! Składniki: Marynata: 1,5 kg żeberek wieprzowych paski extra 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki słodkiej 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka majeranku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy sól i pieprz 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel Sos BBQ: 1 szklanka ketchupu 2/3 szklanki cukru brązowego 1/3 szklanki octu winnego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka musztardy sos pikantny, np. Sriracha lub tabasco do smaku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 1 czekolada gorzka E.Wedel  Przygotowanie: Krok 1: Czosnek przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka pokroić na mniejsze części, doprawić solą i pieprzem, a następnie natrzeć powstałą marynatą i odstawić do lodówki na minimum 2 h lub całą noc. Po tym czasie żeberka wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 1 h aż zrobią się miękkie. Krok 2: Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę gorzką E.Wedel i dokładnie wymieszać. Krok 3: Upieczone żeberka posmarować sosem BBQ i wstawiać do pieca rozgrzanego do temperaturze 210°C na 15 minut. Przed podaniem ponownie posmarować żeberka sosem BBQ. Smacznego! Czytaj dalej

2 12

W kuchni z E.Wedel

Królewskie chałwowe kluseczki

Przepyszne kluseczki to danie, krótego przepis każda gospodyni zna doskonale! Podajemy je zwykle w towarzyszystwie aksamitnego sosu i sztuki mięsa. Dziś jednak, polecamy je w nieco słodszym wydaniu, które przypadnie do gustu każdemu! Królewskie chałwowe kluseczki z żurawiną, słonym sosem karmellovym z orzeszkami ziemnymi i sosem czekoladowym Składniki: 200 g twarogu 100 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel 1 jajko ⅓ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej garść posiekanej suszonej żurawiny ziarna z 1 laski wanilii 1 czekolada Karmellove E.Wedel 1 czekolada gorzka E.Wedel ok. 16 łyżek mleka 2 łyżeczki masła porządna szczypta soli morskiej 2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: 25 minut Przygotowanie: Krok 1: Twaróg zmielić lub dokładnie rozgnieść razem z chałwą Królewską o smaku waniliowym E.Wedel. Dodać jajko, cukier, ziarna wanilii i dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać żurawinę. Powstałą masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Na wierzch przesiać mąkę (im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej), zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Z ciasta uformować wałeczek, lekko go rozpłaszczyć, a następnie pokroić ukośnie na kawałki. Wrzucać na lekko posolony wrzątek i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową. Krok 2: Sos słony karmel Roztopić tabliczkę czekolady Karmellove E.Wedel w kąpieli wodnej. Dolewać stopniowo po łyżce mleka do uzyskania pożądanej konsystencji, dodać porządną szczyptę soli. Po zdjęciu z palnika do masy wmieszać masło. Krok 3: Sos czekoladowy Roztopić tabliczkę czekolady gorzkiej E.Wedel w kąpieli wodnej. Dolewać stopniowo, po łyżce mleka do uzyskania pożądanej konsystencji. Po zdjęciu z palnika do masy wmieszać masło. Krok 4: Kluseczki podawać ze słonym sosem karmelowym i czekoladowym, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Czytaj dalej

0 11

W kuchni z E.Wedel

Tort czekoladowy szybki i łatwy

Niezależnie od okazji tort zawsze cieszy się zainteresowaniem na różnych imprezach. Może być świetnym prezentem z okazji Dnia Mamy, osłodą gorszego dnia, spełnieniem słodkiej zachcianki każdego malucha. W dniu urodzin zajmuje on główne miejsce na stole, będąc powiernikiem najskrytszych marzeń. Przygotowywany od pokoleń stał się już symbolem, uwielbianym przez każdego, niezależnie od wieku. Przedstawiamy przepis na szybki i łatwy tort, który skradnie każde podniebienie. Tort szybki i łatwy Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka ½ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 2 łyżki masła 2 czekolady gorzkie E.Wedel Krem Wedlowski czekoladowy Krem Wedlowski karmelowy 2 pomarańcze 50 ml likieru cointreau 500 ml słodkiej śmietanki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g świeżych malin inne ulubione owoce i mięta do dekoracji Przygotowanie:   Krok 1: W misce ubić mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao ciemne z Ghany E.Wedel z proszkiem do pieczenia. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Biszkopt przelać do okrągłej tortownicy i piec 20-30 minut w temperaturze 170°C. Po nakłuciu patyczek powinien być suchy. Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Krok 2: Zetrzeć skórkę z drugiej pomarańczy i z obu wycisnąć sok. Dodać likier pomarańczowy i 1 łyżeczkę cukru do smaku. Dokładnie wymieszać. 300 ml słodkiej śmietanki ubić na sztywną pianę, dodać do niej serek mascarpone i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do 1 dodać ½ opakowania Kremu Wedlowskiego karmelowego a do 2 części dodać ½ opakowania Kremu Wedlowskiego czekoladowego. Delikatnie wymieszać. Masę kremową w obu przypadkach dodawać po jednej łyżce, za każdym razem łącząc z ubitą śmietaną. Krok 3: Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części i każdą z nich dokładnie nasączyć pomarańczowym ponczem. Na biszkopt nałożyć naprzemiennie masę kremową w postaci okręgów tak, aby powstała mozaika. Przykryć biszkoptem i powtórz kolejną warstwę. Tort wstawić do lodówki na min 1 h. Po tym czasie, pozostałą śmietankę podgrzać w rondelku. Dodać 2 tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel i dokładnie wymieszać. Powstałym sosem polać schłodzony tort i odstawić na 15 minut. Finalne ciasto udekorować świeżymi owocami i miętą.   Czytaj dalej

0 17

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij