Kulinaria

W kuchni z E.Wedel

1 3

W kuchni z E.Wedel

0 5

W kuchni z E.Wedel

Pulpeciki z indyka, ostre nachos i pieczone frytki z batatów

Od czasu do czasu warto nieco poeksperymentować w kuchni i zaskoczyć swoją rodzinę ciekawymi połączeniami smaków. A jak wszyscy doskonale wiemy, nasze gospodynie na gotowaniu znają się jak nikt inny i z chęcią eksperymentują. Zapraszamy Was na kulinarną ucztę, a serwujemy  pulpeciki z indyka, ostre nachos i pieczone frytki z batatów. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 50 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel 5 łyżek płatków owsianych (błyskawicznych) 1 cebulka 1 jajko sól pieprz bułka tarta 4 łyżki oliwy 1 duży lub 2 mniejsze bataty 50 g czekolady białej E.Wedel 1 łyżka soku z cytryny 1 filiżanka śmietany 18% papryczka chili paczka ostrych, paprykowych nachos 50 g czekolady gorzkiej E.Wedel Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut Przygotowanie: Krok 1: Pulpeciki. Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, a następnie przestudzić. Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tylko tyle, żeby je przykryło), nakryć spodeczkiem i odstawić, aż napęcznieją. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulkę i przestudzone płatki owsiane. Wbić jajko i doprawić, a następnie wyrobić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać trochę bułki tartej. Wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki, obtaczać w bułce tartej i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy na dużym ogniu, aby się smakowicie przyrumieniły. Ułożyć na naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Krok 2: Bataty umyć i pokroić w słupki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą, doprawić solą i zapiekać przez 40 minut w 200°C. Czekoladę białą E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Delikatnie połączyć ze śmietaną (żeby się nie zważyła), chałwą Królewską o smaku waniliowym E.Wedel i sokiem z cytryny. Powstałym sosem skropić zarumienione bataty. Jeżeli dania nie będą jadły dzieci, posypać wypestkowaną, drobno pokrojoną papryczką chili.  Krok 3: Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Paprykowe nachos maczać w czekoladzie i odkładać do zastygnięcia. Delikatnie powbijać w pulpeciki. Czytaj dalej

0 5

W kuchni z E.Wedel

Mus z chia i czekolady białej z morelami i wanilią

Nasiona chia powinny znaleźć się w kuchni każdego z nas. Dlaczego? Słyną przede wszystkim z wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś. Są bardziej bogate w wapń niż mleko. Co więcej? zawierają więcej żelaza niż szpinak odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-jesc-chia_36493.html zawierają pełnowartościowe białko i antyoksydanty, które zapobiegają rozwojowi nowotworów obniżają ciśnienie krwi dzięki potasowi regulują trawienie za sprawą błonnika koją nerwy wzmacniają kości Zapraszamy na pyszny mus z chia i czekolady białej z morelami i wanilią - na zdrowie ;) zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-jesc-chia_36493.html zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-jesc-chia_36493.html zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-jesc-chia_36493.html Składniki: ½ szklanki chia 1 puszka mleka kokosowego 1 szklanka mleka 1 laska wanilii 2 łyżki cukru brązowego 1 cytryna 1 czekolada biała E.Wedel 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego do smaku garść ulubionych owoców, np. moreli Przygotowanie: Krok 1: Do garnka wlać mleko kokosowe i zwykłe mleko. Dodać miód, pół laski wanilii oraz nasiona chia. Całość zagotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, czekoladę białą E.Wedel i dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczyń i odstawiamy do schłodzenia. Krok 2: Morele umyć i przekroić na pół, usunąć pestkę. Cukier brązowy wysypać na patelnię i powoli podgrzać aż rozpuści się do postaci karmelu. Po tym czasie dodać morele do karmelu, sok z cytryny oraz pozostałe pół laski wanilii. Wszystko poddusić aż owoce lekko zmiękną. Krok 3: Lekko wystudzone owoce przełożyć na wierzch schłodzonego deseru. Czytaj dalej

0 5

W kuchni z E.Wedel

Mus z kaszanką i gorzką czekoladą

Gdy pomysłu i inspiracji na obiad brak, z pomocą przychodzi nasz portal mojaWieś.pl, który obfituje w różnego rodzaju przepisy: zupy, dania główne, ciasta, desery, nalewki, sosy, pierogi i wiele, wiele innych smakowitości. Dziś serwujemy przepyszny mus z kaszanką, pieczoną czerwoną cebulą i gorzka czekoladą - tak! Gorzka czekolada w sprytny sposób podkręca i uwydatnia smak każdego składnika. Sprawdźcie sami! Mus z kaszanką, pieczoną czerwoną cebulą i czekoladą gorzką Składniki: 1 łyżka masła ok. 500 g kaszanki wiejskiej dobrej jakości 500 g czerwonej cebuli 4-5 ząbków czosnku 1 czekolada gorzka E.Wedel oliwa do smażenia 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku sól i pieprz do smaku garść natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku   Przygotowanie: Krok 1: Z kaszanki zdjąć flak. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokruszoną kaszankę. Smażyć, aż masa lekko się przysmaży i zarumieni. Dodać tymianek, posiekany czosnek, rozmaryn i majeranek i zalać czerwonym winem. Dusić, aż płyn całkowicie odparuje. Krok 2: Cebulę (nie obraną) wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C na ok. 30-45 minut. Po tym czasie zostawić do wystudzenia, obrać i drobno posiekać. Dodać do smażonej kaszanki. Krok 3: Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Kaszankę doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać masło, rozpuszczoną czekoladę oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Serwować na ciepło lub zimno z kromką pieczywa. Czytaj dalej

0 3

W kuchni z E.Wedel

Domowa granola z czekoladą

Granola to mieszanka tego, co zdrowe, pyszne i sycące. Domowę granolę przygotujesz w kilka chwil, jednak uprzedzamy - przygotuj jej sporą ilość, bo znika z mgnieniu oka! Możesz ją łączyć z mlekiem lub jogurtem naturalnym na śniadanie lub jako słodką przekąskę. Może być również wykorzystywana jako składnik ciast, deserów lub batoników. Domowa granola od tych dostępnych w sklepach jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza! Domowa granola z czekoladą Składniki: ½ szklanki miodu 2-3 łyżki syropu klonowego ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki chrupek prażonych mix 1 czekolada gorzka E.Wedel 2-3 łyżki suszonej żurawiny garść suszonych malin garść suszonych jabłek garść orzechów nerkowca szczypta soli jogurt naturalny i owoce do podania Przygotowanie: Krok 1: Płatki owsiane, posiekane orzechy, chrupki, suszone maliny oraz suszone jabłka wymieszać w misce z miodem i syropem klonowym. Dodać szczyptę soli i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 5 minut. Następnie granolę wymieszać i piec kolejne 5 minut uważając, aby się nie spaliła. Krok 2: Czekoladę gorzką E.Wedel pokroić w drobną kostkę. Krok 3: Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłą granolę, wymieszać z żurawiną i czekoladą gorzką E.Wedel pokrojoną w drobną kostkę. Chrupiącą granolę podajemy z jogurtem naturalnym oraz owocami lub przechowujemy w szczelnym słoiku do 3-4 tygodnie. Smacznego! Czytaj dalej

0 7

W kuchni z E.Wedel

Zupa-krem z dyni i chałwy z nutką orientu

Od kilku już dni na naszych regionalnych ryneczkach dumnie prezentują się wielkie, jędrne dynie. Każda z nich uśmiecha się do nas, zachęcając do wykorzystania jej w słodkich i wytrawnych potrawach. Dynia to świetny składnik zarówno do ciast, pasztetów, zup, zapiekanek i przetworów. Korzystajmy z niej, póki sezon na tą królową spośród cukinii właśnie trwa! Zupa-krem z dyni i chałwy z nutką orientu Składniki: 40 dag dyni (obranej, wypestkowanej, pokrojonej w kostkę) małe dynie do podania zupy puszka mleczka kokosowego 50 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel 1 szklanka bulionu lub wody (opcjonalnie) mała papryczka chili 1 łyżka przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka ciemnego sosu sojowego duży pęczek świeżej kolendry pół szklanki dobrej oliwy sól   Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut   Przygotowanie: Krok 1: Drobno posiekaną papryczkę chili podsmażyć przez chwilę na łyżce oliwy. Dodać pastę curry, przyprawę Garam Masala i smażyć jeszcze moment, aby wszystkie aromaty przeniknęły. Wrzucić dynię pokrojoną w kostkę, zalać mleczkiem kokosowym i w miarę potrzeby bulionem (tak, aby dynia była całkiem przykryta). Gotować do miękkości. Pod koniec dodać pokruszoną na kawałki chałwę Królewską o smaku waniliowym E.Wedel, sos sojowy i zmiksować blenderem na gładki krem. Krok 2: Małą dynię dokładnie umyć, ściąć czubek, łyżką wydrążyć środek (tak, aby ścianki dyni miały ok. 1,5 cm grubości). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180-200°C. Krok 3: Kolendrę umyć, zalać oliwą i obficie posolić. Zmiksować na pesto. Gotową zupę nałożyć do upieczonej dyni. Skropić kolendrowym pesto. Smacznego! Czytaj dalej

2 13

W kuchni z E.Wedel

Mrożony tort bezowy

Gdy upał daje się we znaki, a nachodzi nas ochota na coś słodkiego i zimnego... Polecamy mrożony tort bezowy z białą czekoladą i kremem chałwowym! Jest dziecinnie prosty w wykonaniu, potrzebujesz tylko kilka składników by w kilka chwil wyczarować iście królweski tort. Jeśli czeka Cię impreza rodzinna to już nie musisz szukać deseru, którego podasz nabliższym :) Składniki: 4 białka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki cukru pudru 100 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel 500 ml jogurtu naturalnego 350 g Kremu Wedlowskiego karmelowego 1 czekolada biała E.Wedel szczypta soli łyżka soku z cytryny skórka z pomarańczy jeżyny lub inne sezonowe owoce do dekoracji Przygotowanie: Krok 1: Beza: ubić białka, dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Stopniowo dodawać drobny cukier. Ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość trzykrotnie. Na końcu dodać cukier puder, cały czas ubijając, aż beza będzie gęsta, puszysta i błyszcząca. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi i wypełnić je pianą. Piec 1,5 h w temperaturze 140°C. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Odrobinę bezy można zostawić do dekoracji. Krok 2: W osobnej misce utrzeć Krem Wedlowski karmelowy z chałwą Królewską o smaku waniliowym E.Wedel. Czekoladę białą E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Krok 3: W tortownicy ułożyć warstwę bezową i posmarować ok. 2 cm warstwę kremu. Przykryć kolejną bezą i następną warstwą kremu. Całość zamrozić w lodówce przez minimum 2 h. Po zamrożeniu tort można udekorować świeżo przygotowaną bezą, którą opalamy palnikiem lub rumienimy krótko w piekarniku. Podajemy z ulubionymi owocami i skórką z pomarańczy. Smacznego Czytaj dalej

0 7

W kuchni z E.Wedel

Czekoladowe racuchy z czerwonymi porzeczkami

W ten piękny słoneczny dzień, zapraszamy Was serdecznie na przepyszne czekoladowe racuchy z sosem z białej czekolady i czerwonymi porzeczkami! Akurat trwa na nie sezon, więc są ogólnie dostępne. Takie racuszki to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i na słodką przekąskę. Przypadną do gustu każdemu. Sprawdźcie sami! Czekoladowe racuchy z sosem z czekolady białej i czerwonymi porzeczkami Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 czekolada gorzka E.Wedel 2-3 łyżki kakao ciemnego Ghany E.Wedel garść porzeczek 1 szklanka mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli 1 szklanka słodkiej śmietanki 1 czekolada biała E.Wedel 1 łyżka masła Przygotowanie: Krok 1: Do mleka dodać drożdże i cukier, cukier z wanilią, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. W osobnej misce przesiać mąkę i połączyć z rozrobionymi w mleku drożdżami. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dosypać kakao ciemne z Ghany E.Wedel, rozpuszczone masło i kawałki czekolady gorzkiej E.Wedel. Ponownie wymieszać. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Krok 2: W osobnym rondelku zagotować słodką śmietankę. Kiedy będzie gorąca, dodać do niej pokruszoną czekoladę białą E.Wedel i dokładnie wymieszać. Całość można doprawić odrobiną miodu, ale nie jest to konieczne. Krok 3: Racuchy po wyrośnięciu usmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu po 1-2 minuty z każdej strony. Placki podawać z sosem z czekolady białej E.Wedel i świeżymi porzeczkami. Smacznego! Czytaj dalej

0 9

W kuchni z E.Wedel

Delikatny sernik z białą czekoladą i mango

Lato to doskonała pora roku na kulinarne podboje, próbowanie nowych smaków, doszkalanie warsztatu, eksperymentowanie. Wspólne gotowanie to nie tylko świetna zabawa, a przede wszystkim czas spędzony razem, integracja i zacieśnianie relacji. Doskonałym tego przykładem są Koła Gospodyń Wiejskich, które są wzorem do naśladowania - strażniczki tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, kulinarne czarodziejki, wzniecające żar ogniska domowego. Bierzmy z nich przykład, gotujmy wspólnie z rodziną i cieszmy się wspólnymi chwilami. Dziś zapraszamy was na przepyszny, kremowy sernik! Delikatny i kremowy sernik z czekoladą białą i mango Składniki: 2 czekolady białe E.Wedel 1 kg sera półtłustego lub tłustego 50-100 g cukru białego albo cukru pudru 280 ml śmietanki kremówki 50 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 6 jajek spód: 1 opakowanie ciastek Amerykanek E.Wedel 2 łyżki masła dodatkowo: 2-3 mango 2 łyżki cukru brązowego Przygotowanie: Krok 1: Ciastka Amerykanki E.Wedel pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowanymi ciasteczkami wyłożyć tortownicę i całość zapiec przeze 10 minut w temperaturze 170°C. Krok 2: Czekoladę białą E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać wszystkie składniki uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Masę wylać na wcześniej schłodzony i podpieczony spód. Piec w piekarniku w temperaturze 140°C przez 1 h na termoobiegu. Krok 3: Mango obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Mus wylać na jeszcze ciepły sernik. Całość schłodzić min. 3 h. Czytaj dalej

1 12

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij