Kulinaria

W kuchni z E.Wedel

2 5

W kuchni z E.Wedel

Tartaletki z czekoladą i markują

Powoli wchodzimy w okres przygotowań do Świąt. Zaczynamy planować menu, odkurzamy świąteczne dekoracje, planujemy listę zakupów. Chcemy ułatwić Wam przygotowania do tego najpiękniejszego i najbardziej magicznego okresu w roku, podsuwając przepisy, które świetnie sprawdzą się podczas Świąt Bożego Narodzenia! Tartaletki z czekoladą i markują Składniki: 3-4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 1,5 szklanki mąki ½ szklanki cukru pudru 2 czekolady gorzkie E.Wedel 350 g śmietany 30% 1 jajko 100 g masła 2-3 marakuje 1 czekolada biała E.Wedel 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii liczba porcji: 8-10 czas oczekiwania: 15 min. czas przygotowania: 1h poziom trudności: średni   Przygotowanie: Krok 1: Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, kakao i masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce minimum przez 15 minut.  Krok 2: Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykroić kółka i włożyć do foremek na tartaletki. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą. Upieczone tartaletki posmarować wewnątrz roztopioną czekoladą i odstawić do wystudzenia. Krok 3: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę gorzką. Słodką śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać do niej rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać mus.  Na wierzch dodać 1 łyżeczkę miąższu z marakuji a całość przykryć warstwą musu czekoladowego. Podawać po schłodzeniu. Smacznego! Czytaj dalej

0 3

W kuchni z E.Wedel

1 5

W kuchni z E.Wedel

1 3

W kuchni z E.Wedel

0 5

W kuchni z E.Wedel

Pulpeciki z indyka, ostre nachos i pieczone frytki z batatów

Od czasu do czasu warto nieco poeksperymentować w kuchni i zaskoczyć swoją rodzinę ciekawymi połączeniami smaków. A jak wszyscy doskonale wiemy, nasze gospodynie na gotowaniu znają się jak nikt inny i z chęcią eksperymentują. Zapraszamy Was na kulinarną ucztę, a serwujemy  pulpeciki z indyka, ostre nachos i pieczone frytki z batatów. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 50 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel 5 łyżek płatków owsianych (błyskawicznych) 1 cebulka 1 jajko sól pieprz bułka tarta 4 łyżki oliwy 1 duży lub 2 mniejsze bataty 50 g czekolady białej E.Wedel 1 łyżka soku z cytryny 1 filiżanka śmietany 18% papryczka chili paczka ostrych, paprykowych nachos 50 g czekolady gorzkiej E.Wedel Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut Przygotowanie: Krok 1: Pulpeciki. Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, a następnie przestudzić. Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tylko tyle, żeby je przykryło), nakryć spodeczkiem i odstawić, aż napęcznieją. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulkę i przestudzone płatki owsiane. Wbić jajko i doprawić, a następnie wyrobić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać trochę bułki tartej. Wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki, obtaczać w bułce tartej i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy na dużym ogniu, aby się smakowicie przyrumieniły. Ułożyć na naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Krok 2: Bataty umyć i pokroić w słupki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą, doprawić solą i zapiekać przez 40 minut w 200°C. Czekoladę białą E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Delikatnie połączyć ze śmietaną (żeby się nie zważyła), chałwą Królewską o smaku waniliowym E.Wedel i sokiem z cytryny. Powstałym sosem skropić zarumienione bataty. Jeżeli dania nie będą jadły dzieci, posypać wypestkowaną, drobno pokrojoną papryczką chili.  Krok 3: Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Paprykowe nachos maczać w czekoladzie i odkładać do zastygnięcia. Delikatnie powbijać w pulpeciki. Czytaj dalej

0 5

W kuchni z E.Wedel

Mus z chia i czekolady białej z morelami i wanilią

Nasiona chia powinny znaleźć się w kuchni każdego z nas. Dlaczego? Słyną przede wszystkim z wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś. Są bardziej bogate w wapń niż mleko. Co więcej? zawierają więcej żelaza niż szpinak odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-jesc-chia_36493.html zawierają pełnowartościowe białko i antyoksydanty, które zapobiegają rozwojowi nowotworów obniżają ciśnienie krwi dzięki potasowi regulują trawienie za sprawą błonnika koją nerwy wzmacniają kości Zapraszamy na pyszny mus z chia i czekolady białej z morelami i wanilią - na zdrowie ;) zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-jesc-chia_36493.html zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-jesc-chia_36493.html zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-jesc-chia_36493.html Składniki: ½ szklanki chia 1 puszka mleka kokosowego 1 szklanka mleka 1 laska wanilii 2 łyżki cukru brązowego 1 cytryna 1 czekolada biała E.Wedel 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego do smaku garść ulubionych owoców, np. moreli Przygotowanie: Krok 1: Do garnka wlać mleko kokosowe i zwykłe mleko. Dodać miód, pół laski wanilii oraz nasiona chia. Całość zagotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, czekoladę białą E.Wedel i dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczyń i odstawiamy do schłodzenia. Krok 2: Morele umyć i przekroić na pół, usunąć pestkę. Cukier brązowy wysypać na patelnię i powoli podgrzać aż rozpuści się do postaci karmelu. Po tym czasie dodać morele do karmelu, sok z cytryny oraz pozostałe pół laski wanilii. Wszystko poddusić aż owoce lekko zmiękną. Krok 3: Lekko wystudzone owoce przełożyć na wierzch schłodzonego deseru. Czytaj dalej

0 5

W kuchni z E.Wedel

Mus z kaszanką i gorzką czekoladą

Gdy pomysłu i inspiracji na obiad brak, z pomocą przychodzi nasz portal mojaWieś.pl, który obfituje w różnego rodzaju przepisy: zupy, dania główne, ciasta, desery, nalewki, sosy, pierogi i wiele, wiele innych smakowitości. Dziś serwujemy przepyszny mus z kaszanką, pieczoną czerwoną cebulą i gorzka czekoladą - tak! Gorzka czekolada w sprytny sposób podkręca i uwydatnia smak każdego składnika. Sprawdźcie sami! Mus z kaszanką, pieczoną czerwoną cebulą i czekoladą gorzką Składniki: 1 łyżka masła ok. 500 g kaszanki wiejskiej dobrej jakości 500 g czerwonej cebuli 4-5 ząbków czosnku 1 czekolada gorzka E.Wedel oliwa do smażenia 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku sól i pieprz do smaku garść natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku   Przygotowanie: Krok 1: Z kaszanki zdjąć flak. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokruszoną kaszankę. Smażyć, aż masa lekko się przysmaży i zarumieni. Dodać tymianek, posiekany czosnek, rozmaryn i majeranek i zalać czerwonym winem. Dusić, aż płyn całkowicie odparuje. Krok 2: Cebulę (nie obraną) wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C na ok. 30-45 minut. Po tym czasie zostawić do wystudzenia, obrać i drobno posiekać. Dodać do smażonej kaszanki. Krok 3: Czekoladę gorzką E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Kaszankę doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać masło, rozpuszczoną czekoladę oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Serwować na ciepło lub zimno z kromką pieczywa. Czytaj dalej

0 3

W kuchni z E.Wedel

Domowa granola z czekoladą

Granola to mieszanka tego, co zdrowe, pyszne i sycące. Domowę granolę przygotujesz w kilka chwil, jednak uprzedzamy - przygotuj jej sporą ilość, bo znika z mgnieniu oka! Możesz ją łączyć z mlekiem lub jogurtem naturalnym na śniadanie lub jako słodką przekąskę. Może być również wykorzystywana jako składnik ciast, deserów lub batoników. Domowa granola od tych dostępnych w sklepach jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza! Domowa granola z czekoladą Składniki: ½ szklanki miodu 2-3 łyżki syropu klonowego ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki chrupek prażonych mix 1 czekolada gorzka E.Wedel 2-3 łyżki suszonej żurawiny garść suszonych malin garść suszonych jabłek garść orzechów nerkowca szczypta soli jogurt naturalny i owoce do podania Przygotowanie: Krok 1: Płatki owsiane, posiekane orzechy, chrupki, suszone maliny oraz suszone jabłka wymieszać w misce z miodem i syropem klonowym. Dodać szczyptę soli i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 5 minut. Następnie granolę wymieszać i piec kolejne 5 minut uważając, aby się nie spaliła. Krok 2: Czekoladę gorzką E.Wedel pokroić w drobną kostkę. Krok 3: Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłą granolę, wymieszać z żurawiną i czekoladą gorzką E.Wedel pokrojoną w drobną kostkę. Chrupiącą granolę podajemy z jogurtem naturalnym oraz owocami lub przechowujemy w szczelnym słoiku do 3-4 tygodnie. Smacznego! Czytaj dalej

0 7

W kuchni z E.Wedel

Zupa-krem z dyni i chałwy z nutką orientu

Od kilku już dni na naszych regionalnych ryneczkach dumnie prezentują się wielkie, jędrne dynie. Każda z nich uśmiecha się do nas, zachęcając do wykorzystania jej w słodkich i wytrawnych potrawach. Dynia to świetny składnik zarówno do ciast, pasztetów, zup, zapiekanek i przetworów. Korzystajmy z niej, póki sezon na tą królową spośród cukinii właśnie trwa! Zupa-krem z dyni i chałwy z nutką orientu Składniki: 40 dag dyni (obranej, wypestkowanej, pokrojonej w kostkę) małe dynie do podania zupy puszka mleczka kokosowego 50 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel 1 szklanka bulionu lub wody (opcjonalnie) mała papryczka chili 1 łyżka przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka ciemnego sosu sojowego duży pęczek świeżej kolendry pół szklanki dobrej oliwy sól   Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut   Przygotowanie: Krok 1: Drobno posiekaną papryczkę chili podsmażyć przez chwilę na łyżce oliwy. Dodać pastę curry, przyprawę Garam Masala i smażyć jeszcze moment, aby wszystkie aromaty przeniknęły. Wrzucić dynię pokrojoną w kostkę, zalać mleczkiem kokosowym i w miarę potrzeby bulionem (tak, aby dynia była całkiem przykryta). Gotować do miękkości. Pod koniec dodać pokruszoną na kawałki chałwę Królewską o smaku waniliowym E.Wedel, sos sojowy i zmiksować blenderem na gładki krem. Krok 2: Małą dynię dokładnie umyć, ściąć czubek, łyżką wydrążyć środek (tak, aby ścianki dyni miały ok. 1,5 cm grubości). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180-200°C. Krok 3: Kolendrę umyć, zalać oliwą i obficie posolić. Zmiksować na pesto. Gotową zupę nałożyć do upieczonej dyni. Skropić kolendrowym pesto. Smacznego! Czytaj dalej

2 13

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij