Najnowsze

Pozostałe

Przepisy z udziałem KRÓLOWEJ ŚLIWKI WĘGIERKI

Zaczął się sezon śliwkowy. W moim sadzie w tym roku jest urodzaj na owoce,teraz są na topie śliwki węgierki. Przesyłam więc 2 przepisy w których to króluje śliwka węgierka.   Mielone kotlety w sosie śliwkowym.   1kg mięsa mielonego 3 duże jaja 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierki 2 łyżki słonecznika (może być lekko uprażony) sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku   30 sztuk wydrylowanej śliwki węgierki   Wyrobić mięso ze składnikami i uformować kotlety obtaczając każdy w bułce tartej. Ułożyć w naczyniu do pieczenia lekko podlać olejem i wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termo-obieg 180ºC i piec około 45minut.Następnie umyte i wydrylowane śliwki ułożyć na kotletach i jeszcze „opatulić je śliwkami. Jeżeli na dnie będzie zbyt sucho podlać wodą i olejem,by śliwki puściły sok. Naczynie nakryć folią i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia podpiec śliwki wraz z kotletami mielonymi bez srebrnej folii. Powidła ze śliwek węgierek   2kg węgierek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka miodu   Umyte i wydrylowane śliwki dusić w garnku przez 2 dni po około 1,5 do 2godzin,mieszając drewnianą łyżką, pilnować by się nie przypaliły. Trzeciego dnia w zasadzie stale mieszając po zagotowaniu się już dość gęstej masy po ok.30minutach dodać miód i cukier. Zagotować raz jeszcze. Gorącą masę zamykać w słoiczkach, pasteryzować ok. 10minut.Ułożyć w chłodnym i zacienionym miejscu odwracając słoiki. Czytaj dalej

0 3

Aktualności regionalne

0 0

Aktualności regionalne

0 0

Aktualności regionalne

0 0

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij