Wiadomości z koła

Aktualności regionalne

2 4

Rękodzieło

1 3

Zupy

BIDA ZE SZKLANNEJ

W 1900 r. na rubieżach majątku Potockich powstała niewielka wieś Szklanna. Ziemie w tych okolicach były urodzajne - czarne ziemie Płaskowyżu Proszowickiego, ale gospodarstwa niewielkie, przez co wieś była uboga a mieszkańcy często żyli w niedostatku. Bieda najbardziej doskwierała na przedwiośniu, gdy kończyły się zeszłoroczne zapasy a ziemia nie wydała jeszcze nowych plonów. Wówczas to najczęstszą strawą była bida, czyli zupa, której podstawą były ziemniaki. Co zaradniejsza gospodyni urozmaicała tą prostą zupę dodatkowo odrobiną słoniny, którą oszczędnie gospodarowano po każdym świniobicu, a jeśli która miała jeszcze na przedwiośniu jakie warzywa z przydomowego ogródka, to także je dodawał. Czasem też, by zupa była treściwsza, robiono zasmażkę lub dodawano śmietany. Bardzo często też zajadaną bidę z pajdą wiejskiego chleba.   BIDA ZE SZKLANNEJ   Składniki na 5 porcji: • 2 L wody • 200 gr słoniny   wywar: • 150 gr marchewki • 250 gr pietruszki • 40 gr seler • 10 gr por • 50gr cebula (palona) • 50 gr kapusta włoska • natka pietruszki • 200 gr ziemniaków   wsad: • 400 gr ziemniaków • 50 gr marchewki • 20 gr pietruszki   przyprawy do smaku: • sól • pieprz • majeranek • ziele angielskie • liść laurowy • vegeta   zasmażka • 3 łyżki mąki pszennej   do dekoracji • koperek • śmietana 18%   Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy na skwareczki, które pozostawiamy do dekoracji. Z warzyw gotujemy wywar, dodajemy przyprawy do smaku, palimy cebulę i dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy na wytopionej słoninie (bez skwarków). Pod koniec smażenia dodajemy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Całość chwilę podsmażamy. Pokrojoną cebulkę podsmażamy na 2 łyżkach wytopionej słoniny, pod koniec smażenia dodajemy skwareczki. Ziemniaki zalewamy wywarem jarzynowym. Przecieramy ziemniaka ugotowanego w wywarze. Z mąki i wytopionej słoniny robimy zasmażkę, którą zagęszczamy zupę. Doprawiamy do smaku. Podajemy z kleksem ze śmietany, koperkiem, skwareczkami i cebulką. Opcjonalnie można również podać z pajdą wiejskiego chleba.   Czytaj dalej

1 4

Rękodzieło

2 2

Rękodzieło

1 2

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij