Wiadomości z koła

Wina i nalewki

Domowa apteczka, orzech włoski i jego zdrowotne właściwości.

Orzech włoski znany i nieznany.... Orzech włoski większości osób kojarzy sie jako orzech w brązowej łupinie z pyszną chrupką zawartością, używaną m.in. do ciast i jako zdrowa przekąska. Dziś chciałabym przekonać do leczniczych właściwości orzecha zielonego,niedojrzałego. Oto najważniejsze z nich:  silne działanie  bakteriobójcze,działa na paciorkowce,gronkowce, bakterie duru brzusznego, czerwonki i innych, często odpornych szczepów działają ściągająco na błony śluzowe, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo, przeciwzapalnie, odtruwająco, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu w krwi.  stosuje się przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunce bakteryjnej, zatruciach, owrzodzeniach i krwawieniach w przewodzie pokarmowym, w profilaktyce cukrzycy oraz zewnętrznie do leczenia grzybicy, trądziku, zapaleń ropnych, nadmiernej potliwości stóp i żylaków. ​Właściwości zdrowotne  i lecznicze orzecha można stosować z liści i zielonych orzechów. Orzech włoski świetnie działa na skórę. Orzech przenika głęboko do naszego organizmu, penetrując gospodarkę lipidową naszego ciała poprawiając jakość naszej skóry i usuwając choroby skórne takie jak egzema, trądzik, liszaju, czy żylakach.  Dlatego poza nalewką warto po prostu pozbierać liście orzecha i je ususzyć w ciemnym i przewiewnym miejscu. Następnie użyć ich do przemywania skóry lub wewnętrznie w czasie biegunki, kiedy to należy wypić napar z 1-2 łyżki rozdrobnionych liści i 1 l wrzątku. Ponadto orzech świetnie zabarwia włosy na brązowo oraz może zapewnić nam piękną opaleniznę w zimowe dni :).     Chętnie podzielę sie przepisem na nalewkę zdrowtną i smakową.   "Orzechówka" , u mnie najczęściej stosowana przy nieżycie żołądka ,pomaga odrazu.   Orzechy włoskie zrywamy na przełomie czerwca i lipca – najlepiej nadają się ze względu na właściwości lecznicze oraz ze względu na ich późniejsze rozdrobnienie. Zebrane orzechy dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Po osuszeniu kroimy na drobne kostki (orzech na pół i połówki jeszcze na ćwiartki, albo rozdrobnić  w melakserze), czynność ta powinna być wykonana w rękawiczkach młode i świeże orzechy pozostawią na wiele dni brązowe ślady, których trudno będzie się pozbyć.   20-30 zielonych orzechów,najważniejsze żeby dało sie je przekroić na mniejsze kawałki(ćwiartki,plasterki,połówki) 0.5-1litra alkoholu ok50 % (orzechy muszą byc w całości zakryte) Wszystkie składniki umieścic w słoiku, zakręcić szczelnie,przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu,od czasu do czasu mieszać. Początkowo nalewka jest koloru zielonego,należy czekac aż bedzie ciemnobrązowa-czarna. Cały proce strwa ok. 4-6 tygodni. Po tym czasie zlac alkohol,przechowywac najlepiej w ciemnej szklanej butelce , stosować  w razie potrzeby w ilości 10ml-60ml.       "Orzechówka smakowa", orzechówkę stosuje sie głównie w celach zdrowotnych,jednak nalewka złamana nutą pomarańczy i korzennymi przyprawami jest ucztą dla podniebienia.   ok. 20 zielonych orzechów pomarańcza i cytryna,umta ,sparzona,pokrojona w plasterki lub ćwiartki. 1litr spirytusu 1litr wody 1kg cukru,można użyć miodu,cukru brązowego. Słodkość nalewki jest kwestią gustu. 7-10 gożdzików laska wanili łyżeczka kardamonu lub innych przypraw korzennych ,które lubimy   Przygotowanie orzechów jak powyżej( umyć ,pokroic.itp.),umieścic w słoju razem z cytrusami. Cukier  rozpuścic w ciepłej wodzie, dodać do słoja,dolać alkohol. Przykryć gazą,od czasu do czasu mieszac najlepiej drewnianą łyżką,postawić w ciepłym miejscu na ok.30 dni. Zlać i przechowywać w ciemnym miejscu. Nalewka idealna na wieczorne zimowe wieczory:)   Z orzechów w pożniejszym czasie rownież wykorzystujemy brązowe  łupiny do celów kosmetycznych,np do płukania włosów. Wzmacniająca płukanka do ciemnych włosów.Do małego garnka wrzuć 20-25 łupin z dużych orzechów. Wcześniej starannie je opłucz. Zalej łupiny taką ilością wody, by je zakryła. Doprowadź do wrzenia i gotuj powoli przez 45 minut. Odstaw do przestygnięcia. Przelej płyn do butelki. Płucz włosy po każdym myciu. Płukanka wzmacnia włosy i nadaje im miedziany połysk.    Orzechowy płyn wybielający zęby.Łupiny z 5-6 dużych orzechów włoskich zalej szklanką zimnej wody. Podgrzewaj powoli, a następnie gotuj 20 minut na wolnym ogniu, po czym odstaw do ostygnięcia. W chłodnym odwarze zamocz szczoteczkę do zębów. Szczotkuj zęby dokładnie przez 5 minut. Następnie wypłucz usta. Stosuj zabiegprzez 7-14 dni 2 razy dziennie. Odwar usuwa kamień nazębny oraz przebarwienia, a same zęby staną się bielsze o co najmniej dwa odcienie.     Czytaj dalej

3 30

Aktualności regionalne

1 8

Aktualności regionalne

1 5

Pozostałe

Pora na przetwory i smakołyki z kwiatów czarnego bzu

Maj to czas na zamknięcie  dobrodziejstw natury w słoikach. Przyszła więc pora na syrop z kwiatów czarnego bzu. Smakuje małym i dużym,kto raz spróbuje nie zapomni smaku pysznej "lemoniady". Poza pysznym smakiem kwiaty mają wiele cennych  i leczniczych właściwości: działają napotnie i antywirusowo(lepiej niż napar z lipy) uśmierzają ból np .podczas przeziębienia wzmacniają odporność przyspieszają przemianę materii łagodzą stany zapalne skóry wzmacniają i chronią błony śluzowe dróg oddechowych rozrzedzają katar działają moczopędnie działają oczyszczająco i wychwytują wolne rodniki   Substancje zawarte w kwiatach bzu czarnego: olejki eteryczne flawonoidy flawonole glikozydy flawonolowe (m.in. rutyna) n-parafiny substancje nieorganiczne (mineralne) kwasy fenolokarbonowe (kwas kumarynowy, kwas kawowy, kwas ferulowy) sambunigryna (glikozyd kwasu pruskiego) śluzy i garbniki sterole triterpeny cholina - obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie; syntetyzowana jest składnikiem lekarstw na choroby wątroby i choroby nowotworowe Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk. (http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/kwiaty-czarnego-bzu-zbieranie-wlasciwosci-zastosowanie_36127.html)   Baldachy czarnego bzu zbiera sie od maja do lipca, należy zbierać kwiaty z dala od zanieczyszczeń ponieważ kwiatów nie myjemy dlatego ,że usuwamy  w ten sposób pyłek kwiatowy który ma powyższe właściwości lecznicze. Kwiaty zbieramy w  słoneczny dzień w pełni rozwinięte bez mszyc i innych zanieczyszczeń,obcinamy najlepiej nożyczkami i delikatnie wkładamy do czystego pojemnika,wiaderka aby nie otrzepać  z kwiatów pyłku. Należy pamiętać aby z jednego krzaka nie ściąć wszystkich baldachów,ponieważ zakłócimy wzrost rośliny, z pozostałych późniejszą porą można przygotować sok z owoców.   Z kwiatów czarnego bzu możemy przygotować syrop,ususzyć, zrobić nalewkę ,ocet,użyc jako dodatego do naleśników,bądź usmażyć cale baldachy zamoczone w cieście naleśnikowym. Czarny bez jest rośliną jadalną i leczniczą, ale NIE jadamy surowych  kwiatów czarnego bzu (owoców również), ponieważ zawierają szkodliwe związki, które zostają łatwo i szybko zneutralizowane pod wpływem obróbki termicznej, jak również podczas suszenia! Na czarny bez powinny uważać oczywiście osoby, które mają alergię na kwiaty lub osoce czarnego bzu.   Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. 500g obranych kwiatów 2,5 litra wody 1,5kg cukru 3 cytryny(dokładniej sok wyciśnięty z cytryn)   Przygotowanie Kwiaty oddzielamy od łodyg(mają gorzkawy smak), tak przygotowane kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12-24 godziny w chłodne miejsce .Przecedzamy, dodajemy cukier ,sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenie,NIE gotujemy. Gorący syrop przelewamy do buteleczek lub słoiczków,zakręcamy i odwracamy od góry dnem do całkowietgo wystygnięcia. Przygotowany syrop można przechowywać cało zimę w chłodnym miejscu, nie wymaga (pasteryzacji).   Syrop jest idealny w upalne dnii jako  dodatek do wody podany ze świeżą miętą  smakuje jak lemoniada a w jesienno-zimowe wieczory jako dodatek do herbaty. Dla wzmocnienie organizmu moża pić 2 łyżki syropu przed snem,dzieci jedną łyżkę. Czytaj dalej

2 34

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij