Wiadomości z koła

Na wesoło

Majówka Sołectw KGW Rudniczanki

W minioną niedzielę  (20-05-2018r.) na terenie siedziby KGW Rudniczanki zorganizowały  pierwszą imprezę plenerową pt. Majówka Sołectw. Już na kilka dni przed planowanym terminem imprezy członkinie KGW codziennie spotkały się aby przygotować teren i siedzibę KGW na majówkę, a  pracy było co niemiara- sprzątanie siedziby, terenu wokół, gotowanie, pieczenia ciast, ciasteczek, ale wszystko sprawnie poszło.  Na zaproszenia KGW odpowiedzieli Burmistrz MiG Koniecpol, Zastępca Burmistrza, Starostwa Częstochowski, Dyrekcja miejscowej SP, Radni oraz pobliscy Sołtysi, Jednak największą i najmilszą niespodzianką, która wynagrodziła cały trud włożony w przygotowania byli mieszkańcy pobliskich sołectw i gminy, którzy bardzo licznie przybyli na imprezę. Naszą Majówkę rozpoczęły przemówienia Przewodniczącej KGW Rudniczanki, Burmistrza oraz Starosty. Następnie rozpoczęła się część artystyczna imprezy podczas, której zaprezentowały się członkinie KGW Rudniczanki śpiewając przygotowane na tę okoliczność piosenki, przy akompaniamencie akordeonu. W kolejnej części występowały uczniowie Szkoły Podstawowej w Rudnikach, swoje talenty wokalne zaprezentowały najmłodsze mieszkanki naszego sołectwa. Jednak największym hitem był premierowy występ kabaretu ,,Rudnickie Babeczki” w przedstawieniu ,,Lata moje Lata młode odeszłyście w siną dal!” Podczas majówki dzieci miały możliwość skorzystania z atrakcji, które przygotowaliśmy dla nich- dmuchańce, trampoliny, lokomotywa, lody. Dla przybyłych gości czekały grille z kiełbaskami kaszanką, lane piwo, oraz pyszne ciasta. Na zakończenie imprezy zorganizowane zostały konkursy: przeciąganie liny, rzut ziemniakiem, bieg z przeszkodami. Po konkursach na wszystkich czekała pyszna grochówka Sukces niedzielnej majówki  zachęcił  członkinie  do organizowania kolejnych imprez Czytaj dalej

1 2

2 28

Pozostałe

Syrop z Pokrzywy

             Wiosna w pełni, rośliny na dobre rozpoczeły swój wzrost i cieszą nasze oczy. W tym artukule chciałbym państwu opowiedziec o roślinie, która przez wielu uważana jest za chwast, a dotknięcie jej powoduje tylko swędzące bąble - pokrzywa. Nic jednak bardziej mylnego jest to roślina, która ma wszechstronne zastosowanie w leczeniu słabej jakości włosów, poprawia stan skóry, a także pomagac w leczeniu anemi. Z pokrzywy możemy przygotowac soki- wyciskając soki ze świeżych liści, napary- zalewając wrzątkiem świeże lub suszone oraz syrop- na który w tym artykule podam państwu przepis.      Pokrzywa jest skarbnicą składników mineralnych, substancji bioaktywnych oraz witamin. Spożywając ją świeżą jak również przetwory przygotowane z niej dostarczamy organizmowi dużą dawkę: magnezu cynku wapnia manganu krzemu żelaza  potasau witaminy A, C i K kwasu foliowego Flawonoidów (pełnią one rolę substancji przeciwutleniających - neutralizują szkodliwe wolne rodniki, które mogą zaatakwac nasze kwasy tłuszczowe, nukleinowe czy białka, zmieniając je w nierozpoznawalne dla organizmu.)       W syropie z pokrzywy znajdziemy żródło wszystkich właściwości jakie zawiera ta roślina, jest on świetny zarówno na poprawę jakości włosów, przeziębienia, ma dziaąłnie moczopędne. oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii, przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie, oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka, obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi, posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu, uodparnia organizm, usprawnia przemianę materii, przywraca właściwy apetyt. Przepis na syrop  SKŁADNIKI :  listki pokrzywy (same czubki pokrzyw) cukier  sok z cytryny  SPOSÓB WYKONANIA   1. Pokrzywy zebrac najlepiej w maju obciąc same młode czubki (najlepiej to robic w rękawiczkach aby uniknąć poparzeń).    2. Umyc pod bieżącą wodą, pokroic drobno włożyc do kubka i ubic. Gdy kubek jest już pełny,  wrzucic do garnka i zalac taką samą ilością wody (proporcje 1x1). 3. Gotowac pod przykryciem ok 1 godzinę. Po czym przelac przez gazę, odsączyc i po raz kolejny odmierzyc w propocjach 1x1. Na ok 1 kilogram cukru - sok z jednej cytryny. Gotowac ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierac resztki pokrzywy. Gotując na wolnym ogniu gotowy, syrop przelac do czystych, wyparzonych słoików, zakręcic, obracic do góry nogami i włożyc pod gruby ręcznik. Czytaj dalej

1 31

Pozostałe

Syrop z Mniszka Lekarskiego- mleczu

                 Już za dwa tyg rozpocznie się miesiąc maj, a wraz z nim wszystkie łąki oraz pobocza dróg zaleje żółty kolor mniszka lekarskiego pospolice zwanym mleczem, gdyż po zerwaniu natychmiast zaczyna wydzielać substancję w kolorze oraz gęstości przypominającą mleko.               Młode kwiaty mniszka mają słodkawy smak, liście lekko gorzkawy – im młodsze tym mniej gorzkawe. Nie wiele osób wie, że w zasadzie wszystkie części mniszka są jadalne – korzeń też. To jego właśnie używa się w ziołolecznictwie jako środka żółciotwórczego, żółciopędnego, a także moczopędnego, działa również bakteriobójczo. Liście mniszka powszechnie jedzone są we Francji, Chorwacji również w Japonii i Chinach. Z mniszka można robić piwo oraz wino. Można też robić dość popularny obecnie syrop z mniszka lub miód.        Zrobienie syropu jest dość proste. Wystarczy narwać kilka litrów kwiatów, rozłożyć na godzinę dwie na gazetach celem dania szansy opuszczenia kwiatów przez wszystkie owady. Po tym włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować niczym rosół na maleńkim ogniu przez piętnaście minut. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. W tym czasie nasz napar nabiera mocy. Kolejnego dnia odcedzamy przez tetrowa szmatkę,  dodajemy cukier i sok z cytryny. Teraz rozpoczynamy powolny proces odparowywania. Na minimalnym ogniu delikatnie podgrzewamy, dość często mieszając, zwiększając w ten sposób szybkość parowania – nie powinniśmy go gotować – gotowanie zmniejsza jego wartość. Płyn musi zgęstnieć do konsystencji syropu. Gotowy syrop przelewamy do słoiczków i po ostudzeniu wstawiamy do lodówki – bez nakrętki – nasz syrop z mniszka będzie dzięki temu nadal gęstniał. Można go dodawać do herbaty, twarogu, bardzo dobrze smakuje tak po prostu z chlebem posmarowanym masłem.         Miód z mniszka lekarskiego ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych niż miód pszczeli dzięki bogactwu cennych składników, takich jak: witamina A, witamina C i witamina D - niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego; witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu; minerały: potas, magnez, krzem, żelazo - wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego; garbniki - mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła); związki flawonowe (flawonoidy) - posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia; triterpeny - obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne; inulina - jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy; kwas krzemowy - poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany; kwasy polifenolowe: chlorogenowy - hamuje wchłanianie cukrów, kawowy - ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy - poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne; asparagina - aminokwas pobudzający procesy myślowe. BIBLIOGRAFIA http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-jakie-wlasciwosci-ma-miod-z-mniszka_41450.html miód z mniszka lekarskiego ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych niż miód pszczeli dzięki bogactwu cennych składników, takich jak: witamina A, witamina C i witamina D - niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego; witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu; minerały: potas, magnez, krzem, żelazo - wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego; garbniki - mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła); związki flawonowe (flawonoidy) - posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia; triterpeny - obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne; inulina - jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy; kwas krzemowy - poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany; kwasy polifenolowe: chlorogenowy - hamuje wchłanianie cukrów, kawowy - ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy - poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne; asparagina - aminokwas pobudzający procesy myślowe. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-jakie-wlasciwosci-ma-miod-z-mniszka_41450.html Korespondent ,,MojaWieś" D. Grzelka Czytaj dalej

3 41

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij