Wiadomości z koła

Wina i nalewki

Domowa apteczka, orzech włoski i jego zdrowotne właściwości.

Orzech włoski znany i nieznany.... Orzech włoski większości osób kojarzy sie jako orzech w brązowej łupinie z pyszną chrupką zawartością, używaną m.in. do ciast i jako zdrowa przekąska. Dziś chciałabym przekonać do leczniczych właściwości orzecha zielonego,niedojrzałego. Oto najważniejsze z nich:  silne działanie  bakteriobójcze,działa na paciorkowce,gronkowce, bakterie duru brzusznego, czerwonki i innych, często odpornych szczepów działają ściągająco na błony śluzowe, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo, przeciwzapalnie, odtruwająco, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu w krwi.  stosuje się przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunce bakteryjnej, zatruciach, owrzodzeniach i krwawieniach w przewodzie pokarmowym, w profilaktyce cukrzycy oraz zewnętrznie do leczenia grzybicy, trądziku, zapaleń ropnych, nadmiernej potliwości stóp i żylaków. ​Właściwości zdrowotne  i lecznicze orzecha można stosować z liści i zielonych orzechów. Orzech włoski świetnie działa na skórę. Orzech przenika głęboko do naszego organizmu, penetrując gospodarkę lipidową naszego ciała poprawiając jakość naszej skóry i usuwając choroby skórne takie jak egzema, trądzik, liszaju, czy żylakach.  Dlatego poza nalewką warto po prostu pozbierać liście orzecha i je ususzyć w ciemnym i przewiewnym miejscu. Następnie użyć ich do przemywania skóry lub wewnętrznie w czasie biegunki, kiedy to należy wypić napar z 1-2 łyżki rozdrobnionych liści i 1 l wrzątku. Ponadto orzech świetnie zabarwia włosy na brązowo oraz może zapewnić nam piękną opaleniznę w zimowe dni :).     Chętnie podzielę sie przepisem na nalewkę zdrowtną i smakową.   "Orzechówka" , u mnie najczęściej stosowana przy nieżycie żołądka ,pomaga odrazu.   Orzechy włoskie zrywamy na przełomie czerwca i lipca – najlepiej nadają się ze względu na właściwości lecznicze oraz ze względu na ich późniejsze rozdrobnienie. Zebrane orzechy dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Po osuszeniu kroimy na drobne kostki (orzech na pół i połówki jeszcze na ćwiartki, albo rozdrobnić  w melakserze), czynność ta powinna być wykonana w rękawiczkach młode i świeże orzechy pozostawią na wiele dni brązowe ślady, których trudno będzie się pozbyć.   20-30 zielonych orzechów,najważniejsze żeby dało sie je przekroić na mniejsze kawałki(ćwiartki,plasterki,połówki) 0.5-1litra alkoholu ok50 % (orzechy muszą byc w całości zakryte) Wszystkie składniki umieścic w słoiku, zakręcić szczelnie,przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu,od czasu do czasu mieszać. Początkowo nalewka jest koloru zielonego,należy czekac aż bedzie ciemnobrązowa-czarna. Cały proce strwa ok. 4-6 tygodni. Po tym czasie zlac alkohol,przechowywac najlepiej w ciemnej szklanej butelce , stosować  w razie potrzeby w ilości 10ml-60ml.       "Orzechówka smakowa", orzechówkę stosuje sie głównie w celach zdrowotnych,jednak nalewka złamana nutą pomarańczy i korzennymi przyprawami jest ucztą dla podniebienia.   ok. 20 zielonych orzechów pomarańcza i cytryna,umta ,sparzona,pokrojona w plasterki lub ćwiartki. 1litr spirytusu 1litr wody 1kg cukru,można użyć miodu,cukru brązowego. Słodkość nalewki jest kwestią gustu. 7-10 gożdzików laska wanili łyżeczka kardamonu lub innych przypraw korzennych ,które lubimy   Przygotowanie orzechów jak powyżej( umyć ,pokroic.itp.),umieścic w słoju razem z cytrusami. Cukier  rozpuścic w ciepłej wodzie, dodać do słoja,dolać alkohol. Przykryć gazą,od czasu do czasu mieszac najlepiej drewnianą łyżką,postawić w ciepłym miejscu na ok.30 dni. Zlać i przechowywać w ciemnym miejscu. Nalewka idealna na wieczorne zimowe wieczory:)   Z orzechów w pożniejszym czasie rownież wykorzystujemy brązowe  łupiny do celów kosmetycznych,np do płukania włosów. Wzmacniająca płukanka do ciemnych włosów.Do małego garnka wrzuć 20-25 łupin z dużych orzechów. Wcześniej starannie je opłucz. Zalej łupiny taką ilością wody, by je zakryła. Doprowadź do wrzenia i gotuj powoli przez 45 minut. Odstaw do przestygnięcia. Przelej płyn do butelki. Płucz włosy po każdym myciu. Płukanka wzmacnia włosy i nadaje im miedziany połysk.    Orzechowy płyn wybielający zęby.Łupiny z 5-6 dużych orzechów włoskich zalej szklanką zimnej wody. Podgrzewaj powoli, a następnie gotuj 20 minut na wolnym ogniu, po czym odstaw do ostygnięcia. W chłodnym odwarze zamocz szczoteczkę do zębów. Szczotkuj zęby dokładnie przez 5 minut. Następnie wypłucz usta. Stosuj zabiegprzez 7-14 dni 2 razy dziennie. Odwar usuwa kamień nazębny oraz przebarwienia, a same zęby staną się bielsze o co najmniej dwa odcienie.     Czytaj dalej

3 30

Aktualności regionalne

1 8

Aktualności regionalne

1 5

Pozostałe

Pora na przetwory i smakołyki z kwiatów czarnego bzu

Maj to czas na zamknięcie  dobrodziejstw natury w słoikach. Przyszła więc pora na syrop z kwiatów czarnego bzu. Smakuje małym i dużym,kto raz spróbuje nie zapomni smaku pysznej "lemoniady". Poza pysznym smakiem kwiaty mają wiele cennych  i leczniczych właściwości: działają napotnie i antywirusowo(lepiej niż napar z lipy) uśmierzają ból np .podczas przeziębienia wzmacniają odporność przyspieszają przemianę materii łagodzą stany zapalne skóry wzmacniają i chronią błony śluzowe dróg oddechowych rozrzedzają katar działają moczopędnie działają oczyszczająco i wychwytują wolne rodniki   Substancje zawarte w kwiatach bzu czarnego: olejki eteryczne flawonoidy flawonole glikozydy flawonolowe (m.in. rutyna) n-parafiny substancje nieorganiczne (mineralne) kwasy fenolokarbonowe (kwas kumarynowy, kwas kawowy, kwas ferulowy) sambunigryna (glikozyd kwasu pruskiego) śluzy i garbniki sterole triterpeny cholina - obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie; syntetyzowana jest składnikiem lekarstw na choroby wątroby i choroby nowotworowe Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk. (http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/kwiaty-czarnego-bzu-zbieranie-wlasciwosci-zastosowanie_36127.html)   Baldachy czarnego bzu zbiera sie od maja do lipca, należy zbierać kwiaty z dala od zanieczyszczeń ponieważ kwiatów nie myjemy dlatego ,że usuwamy  w ten sposób pyłek kwiatowy który ma powyższe właściwości lecznicze. Kwiaty zbieramy w  słoneczny dzień w pełni rozwinięte bez mszyc i innych zanieczyszczeń,obcinamy najlepiej nożyczkami i delikatnie wkładamy do czystego pojemnika,wiaderka aby nie otrzepać  z kwiatów pyłku. Należy pamiętać aby z jednego krzaka nie ściąć wszystkich baldachów,ponieważ zakłócimy wzrost rośliny, z pozostałych późniejszą porą można przygotować sok z owoców.   Z kwiatów czarnego bzu możemy przygotować syrop,ususzyć, zrobić nalewkę ,ocet,użyc jako dodatego do naleśników,bądź usmażyć cale baldachy zamoczone w cieście naleśnikowym. Czarny bez jest rośliną jadalną i leczniczą, ale NIE jadamy surowych  kwiatów czarnego bzu (owoców również), ponieważ zawierają szkodliwe związki, które zostają łatwo i szybko zneutralizowane pod wpływem obróbki termicznej, jak również podczas suszenia! Na czarny bez powinny uważać oczywiście osoby, które mają alergię na kwiaty lub osoce czarnego bzu.   Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. 500g obranych kwiatów 2,5 litra wody 1,5kg cukru 3 cytryny(dokładniej sok wyciśnięty z cytryn)   Przygotowanie Kwiaty oddzielamy od łodyg(mają gorzkawy smak), tak przygotowane kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12-24 godziny w chłodne miejsce .Przecedzamy, dodajemy cukier ,sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenie,NIE gotujemy. Gorący syrop przelewamy do buteleczek lub słoiczków,zakręcamy i odwracamy od góry dnem do całkowietgo wystygnięcia. Przygotowany syrop można przechowywać cało zimę w chłodnym miejscu, nie wymaga (pasteryzacji).   Syrop jest idealny w upalne dnii jako  dodatek do wody podany ze świeżą miętą  smakuje jak lemoniada a w jesienno-zimowe wieczory jako dodatek do herbaty. Dla wzmocnienie organizmu moża pić 2 łyżki syropu przed snem,dzieci jedną łyżkę. Czytaj dalej

2 34

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij