Wiadomości z koła

Wypieki i desery

Pora na ciasto z rabarbarem

Maj to czas kiedy w ogrodach pojawiają się owoce sezonowe i związane z tym wypieki ciast i innych słodkości.  Ciasto z rabarbarem (choć jest warzywem) to tradycja w wielu domach. Oto przepis na lekkie, kwaskowe ciasto rabarbarowe, choć można użyć innych owoców jako dodatek. CIASTO: 400 g mąki pszennej np . Orkiszowej 5 żółtek 3 łyżki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g zimnego masła BUDYNIOWA PIANKA: 5 białek 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru, 2x 40g) 125 ml oleju rabarbar około 8 gałązek + 4 łyżki cukru Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wykladamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach,rozprowadzamy równomiernie i przyklepujemy Wstawiamy do pieca i podpiekamy na złoto przez około 20 min. Myjemy rabarbar, łodygi kroimy w 1 cm kostkę. Zasypujemy 4 łyżkami cukru i odstawiamy. Gdy spód już wystygnie, ubijamy białka, stopniowo dodając cukry. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy budyniowy proszek, ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.  Ponownie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy rabarbar. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.  Pieczemy około 30-40 min na złoto. Po ostygnięciu można posypać wierzch cukrem pudrem.   Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij