Wiadomości z koła

O nas

KGW Pod Strzechą

 We wrześniu tego roku w  naszej wiosce postanowiłyśmy o założeniu koła. Główny cel jaki nam towarzyszy od samego początku to kultywowanie dawnych zwyczajów wiejskich i pokazywanie ich młodemu pokoleniu. Zwyczaje o których większość młodego pokolenia już nie pamięta tj. Pierzodarcie, Kiszenie Kapusty, Wicie Korony na Wesela, Tradycje Bożonarodzeniowe, Żniwa, Zapusty, Wicie Wianków na Oktawę Bożego Ciała, Wykopki, Wypiekanie Chleba. To głownie dlatego w domu rodzinnym Pani Teresy członkini KGW powstała Izba Tradycji Ziemi Koniecpolskiej, to w niej zgormadzone są dawne sprzęta związane z życiem wiejskim, i to głównie w niej kultywujemy dawne zwyczaje wiejskie. W stodole zgromadzone są dawne sprzęty rolnicze: cepy, kosy, sierpy, sieczkarnia, kierat, młoćkarnia, wiwiak, przetaki, kopaczki. Nasze Koło postawiło sobie za cel zaprasznie przedszkolaków, uczniów na praktyczne warsztaty z pieczenia chleba, darcia pierza, robienia kwiatów z krępliny, pokazów dawej młocki zboża. W oborze znajdują sie zwierzęta gospodarskie: krowy, kury, indyki, gęsi, kaczki, perlice, króliki. Odwiedzający mogą spróbować samodzielnego dojenia krowy, oraz karmienia zwierząt. Jednak oprócz kultywowania tradycji chcemy się również promować na okolicznych imprezach plenerowych i chwalić sie naszymi potrawami oraz rękodziełem. Jednak w naszych duszach myzyka gra i chcemy się nią dzielić z innymi, do tej pory mamy w naszym repertuarze kilka własnych piosenek :) Zapał mamy ogromy i liczymy, że zarazimy nim zarówno mieszkańców naszej wioski jak i wszyskich z którymi przyjdzie nam sie spotkac. Czytaj dalej

1 2

Rękodzieło

1 3

Pozostałe

Sezon na przetwory z dyni.

Wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Dynia to  warzywo bogate w witaminy i minerały.  Możliwości kulinarnych z użyciem dyni jest wiele,ja podziele się dziś przepisem na pysznym  dżemem .   Dżem dyniowy z nutą pomarańczy Składniki: *750ml (ok700g)ugotowanego,ostudzonego i zblenderowanego miąższu z dyni(dynię obrać,oczyścić z pestek, pokroić w kostkę ok.2x2cm,zalać małą ilością wody i dusić pod przykryciem ok1,5h do miękkości,od czasu do czasu mieszając aby nie uległa przypaleniu-uwaga,podczas gotowania dynia może bulgotać i oparzyć. Gdy całkiem ostygnie i  będzie zimna zblenderować.) *1/2 łyżeczki cynamonu(taka ilość daje delikatny posmak,można dodać więcej lub mniej wg gustu) *1/4 łyżeczki imbiru  w proszku (taka ilość daje delikatny posmak,można dodać więcej lub mniej wg gustu) *1 szklanka soku z pomarańczy (świeżego lub z kartonu) * 1 opakowanie galaretki pomarańczowej * 1 olejek pomarańczowy do ciasta * skórka otarta z jednej pomarańczy(pomarańcze należy wcześniej umyć i sparzyć) * 1 żelfix 2:1 *400g cukru *umyte i wyparzone słoiki z zakrętami (ok. 5-6  słoików ok 200ml) Wykonanie:  Wszystkie składniki umieścić w garnku (Poza cukrem) wymieszać dokładnie z żelfixem i postępować wg instrukcji na opakowaniu tj. zagotować  dynie z resztą  składników,następnie dodaj cukier i gotować 1-2 min.  Zmniejszyć ogień do min. i napełniać słoiki od razu, zakręcać i stawiać do góry dnem na ok 20min.  Dżem jest aksamitny z delikatną nutą pomarańczy,cynamonu i imbiru.            Czytaj dalej

2 3

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij