Wiadomości z koła

Aktualności regionalne

https://www.facebook.com/GminneStowarzyszenieAktywnychKobietWFajslawicach/?ref=bookmarks

Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet zostało zarejestrowane w Starostwie Powiatowym w Krasnymstawie 17 listopada 2016r. Wcześniej prowadziliśmy działalność jako nieformalna grupa pod nazwą Gminne Koło Aktywnych Kobiet Stowarzyszenie swoją działalność opiera na propagowaniu i kultywowaniu tradycji kulinarnych naszego regionu. Posiadamy w swoim dorobku bardzo dużo nagród i wyróżnień Największym sukcesem jest wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych Zupy chłopskiej, Jabłczanki fajsławickiej i Pierogów z czerwonej fasoli, Tymianku z Fajsławic , a także  otrzymanie nagrody za całokształt działalności:  „KLUCZ DO POLSKIEJ SPIŻARNI  na Międzynarodowych Targach w Poznaniu, 2012 PERŁA 2011 za „zupę chłopską Fajsławicką „ w konkursie Nasze Kulinarne  Dziedzictwo  - Smaki regionów- Międzynarodowe Targi w Poznaniu- 2011r PERŁA  2013 za karpia w ziołach podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich -  2013 oraz Medal Marszałka Województwa Lubelskiego  z okazji100 lecia odzyskania niepodległości przez Polskę  Pozostałe nagrody to III miejsce i nominację do Perły w Wojewódzkim Finale XI Edycji Konkursu „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" – 2011 r. -I miejsce za, „karpia w ziołach" na „ Jarmarku Pawłowskim" – 2011 r. III miejsce i nominację do Perły w Wojewódzkim Finale XI Edycji Konkursu „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" – 2011 r. -III miejsce w wojewódzkim Finale II Edycji Konkursu „Wołowina na talerzu" - 2012 -III miejsce w Ogólnopolskim Turnieju Nalewek za nalewkę lubczykową - 2012 -I nagroda w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów" - 2012r -reprezentowanie potraw regionalnych na Słowacji i Ukrainie 2012 -III miejsce w konkursie „lubelska wołowina na talerzu" w Sitnie za wołowinę w sosie -II miejsce za nalewkę w konkursie „Kresowe smaki i talenty" w Chełmie -2013 -dwie nominacje do nagrody Perła 2013 w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo-  smaki regionów" za karpia w ziołach i zestaw nalewek ziołowych - Zamość 2013r - PERŁA  2013 za karpia w ziołach podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich -  2013 -II miejsce  w konkursie na najładniejsze stoisko podczas Eko Festynu w Lublinie  -II miejsce -w konkursie lubelskie smaki w Sitnie  2014 -nominacja do PERŁY za zastaw  nalewek ziołowych na smakach Regionów Nasze Kulinarne Dziedzictwo - 2014 -II miejsce za nalewkę w powiatowym turnieju nalewek w Żółkiewce -III miejsce w i  kategoria Ciasta z owoców jesieni-Poperczyn 2014 r -Laur Promocyjny za Pierogi z czerwoną fasolą i Jabłczankę z Fajsławic wpisane na listę produktów tradycyjnych-Lublin 13 listopada -I miejsce za karkówkę w ziołach ,  III miejsce  za Zupę Pokrzywową   i III miejsce w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę przygotowaną z wykorzystaniem ziół w kategorii Deser w ramach II Lubelskie Święto Ziół- Na zielarskim szlaku Sosnówka  2016r  I miejsce  kategorii przetwory za  Keczup z cukinii   I miejsce w  w kategorii deser za Fantazję jabłkową  ,  II miejsce w  w kategorii potrawy mięsne za karkówkę w ziołach  , II miejsce w kategorii potrawy jarskie  za Zupę pokrzywową na  XVIII Święcie Jesieni w Kazimierzu Dolnym   2016 r    I miejsce i złoty medal za tort w konkursie cukierniczym w Lipanach na Słowacji   III miejsce i brązowy medal  ciasto drożdżowe w konkursie piekarniczym w Lipanach I miejsce w kategorii deser – fantazja jabłkowa ,   I miejsce w kategorii potrawa mięsna –karkówka w ziołach  , III miejsce w kategorii potrawa jarska - chłodnik  ,i III miejsce w kategorii nalewki –nalewka Łzy teściowej na  III Wojewódzkim Święcie  Ziół w Rybczewicach 20 sierpnia2017r I miejsce w  w kategorii Deser  gruszka z niespodzianką , I miejsce w kategorii potrawy mięsne za roladę mięsno warzywną w sosie chrzanowym   i III miejsce w konkursie Smaki Jesieni w kategorii Potrawy jarskie  za Zupę cebulową  na  XIX  Święcie Jesieni w Kazimierzu Dolnym  24  IX 2017 I miejsce w konkursie Smaki Jesieni w kategorii  Ciasto drożdżowe z wykorzystaniem owoców jesieni za Pompoły drożdżowe z gruszkową niespodzianką w Poperczynie  2017r  -III miejsce za najlepszy pączek na Festiwalu Pączka i faworka Siennica Nadolna 2017 r Festyn „Dobre, bo nasze”. W Fajsławicach-8 nagród  2018 r I miejsce za „Domowe mięsko wiejskie w weku” I miejsce  za „Babeczki szpinakowe III miejsce za Syrop pokrzywowy  6 wyróżnień za przygotowane potrawy III miejsce za mięso z weka na IV Wojewódzkim Święcie Ziół w Milanowie 2018 r -III miejsce za syrop pokrzywowy na XV Trawnickiej Zacierze w Trawnikach 2018r I miejsce za zupę pokrzywową  , V miejsce za mięsko babci Zosi  i V miejsce za karkówkę na VII. Festiwalu  Kulinarnym I Energii Kobiecej Kresowe Smaki we Włodawie   miejsce w konkursie Najsmaczniejszy pączek na Festiwalu pączka i faworka  w Siennicy Nadolnej 7 maja zakwalifikowanie się do   II etapu konkursu Lubelska „Bitwa Regionów w Nałęczowie 22czerwca –Wyróżnienie za zupę pokrzywową  w konkursie Bitwa Regionów w  Nałęczowie Wyróżnienie za najładniejsze stoisko na Dożynkach Powiatowych w Krasnymstawie I miejsce  za nalewkę z dzikiej róży w konkursie Smaki jesieni - produkty z owoców jesieni w kategorii Smakowity napiwek w Poperczynie Jako główny cel Stowarzyszenie stawia sobie „odgrzebywanie” starych przepisów potraw, które były podawane przez nasze babcie. Potrawy są proste i tanie a jednocześnie bardzo smaczne i charakterystyczne dla naszego regionu, w szczególności z użyciem ziół. Przywracanie świetności dawnym często zapomnianym składnikom potraw jest źródłem naszych inspiracji. Pokazanie młodemu pokoleniu rzeczy prostych a jednocześnie smacznych jest naszą dewizą. Jako Stowarzyszenie kierujemy się zasadą; dobre, bo nasze Promujemy nasze produkty na kiermaszach, piknikach konkursach i targach. Większość naszych działań prowadzona jest przez kobiety nieodpłatnie. Jako gmina zielarska pragniemy zdobywać i poszerzać wiedzą na temat zastosowania ziół w kuchni, kosmetyce i medycynie, promować swoją Gminę na zewnątrz, wzmacniać aktywność oraz zdobywanie doświadczenia w różnych formach aktywności kobiet w kierunku przedsiębiorczości z użyciem ziół. Zasoby osobowe w Stowarzyszeniu stanowi 16 kobiet czynnie działających i posiadających doświadczenia kulinarne. Do dyspozycji mamy użyczone przez Urząd Gminy pomieszczenia w mieszkaniu służbowym, w którym organizujemy warsztaty i szkolenia. Czytaj dalej

1 0

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij