Kulinaria

2 13
Kłosuj Komentuj Ulubione

Zupa-krem z dyni i chałwy z nutką orientu

Od kilku już dni na naszych regionalnych ryneczkach dumnie prezentują się wielkie, jędrne dynie. Każda z nich uśmiecha się do nas, zachęcając do wykorzystania jej w słodkich i wytrawnych potrawach. Dynia to świetny składnik zarówno do ciast, pasztetów, zup, zapiekanek i przetworów. Korzystajmy z niej, póki sezon na tą królową spośród cukinii właśnie trwa!

Zupa-krem z dyni i chałwy z nutką orientu

Składniki:

40 dag dyni (obranej, wypestkowanej, pokrojonej w kostkę)

małe dynie do podania zupy

puszka mleczka kokosowego

50 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel

1 szklanka bulionu lub wody (opcjonalnie)

mała papryczka chili

1 łyżka przyprawy Garam Masala

1 łyżeczka zielonej pasty curry

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

duży pęczek świeżej kolendry

pół szklanki dobrej oliwy

sól

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

 

Przygotowanie:

Krok 1: Drobno posiekaną papryczkę chili podsmażyć przez chwilę na łyżce oliwy. Dodać pastę curry, przyprawę Garam Masala i smażyć jeszcze moment, aby wszystkie aromaty przeniknęły.

Wrzucić dynię pokrojoną w kostkę, zalać mleczkiem kokosowym i w miarę potrzeby bulionem (tak, aby dynia była całkiem przykryta). Gotować do miękkości. Pod koniec dodać pokruszoną na kawałki chałwę Królewską o smaku waniliowym E.Wedel, sos sojowy i zmiksować blenderem na gładki krem.