Kulinaria

3 18
Kłosuj Komentuj Ulubione

Zdrowie i piękno z natury czyli Topinambur

W Kielcach 10.06.2018 roku po raz XVIII odbył się Wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego KGW ze Skarżyska Kościelnego otrzymało dyplom za produkt Topinambur w zalewie słodko- winnej.  Na stoisku KGW ze Skarżyska Kościelnego mieliśmy również topinambur kiszony przygotowany przez Barbarę Sieczka , konserwowy przygotowany przez Irenę Sykulską oraz w zalewie słodko - winnej przygotowany przez Jolantę Kapusta . Stoisko nasze cieszyło się dużą popularnością i odwiedziło wielu znakomitych gości w-ce prezes ŚIR w Kielcach Zdzisław Pniewski , dyrektor LGD Razem na piaskowcu Agnieszka Idzi - Napiórkowska ,kierownik ODR Jolanta Krupa.Topinambur jest warzywem, które może wpływać na ograniczanie chorób cywilizacyjnych, a to w połączeniu z oryginalnym smakiem może zapewnić mu triumfalny powrót na stoły świadomych konsumentów. Co warto wiedzieć o jego uprawie i walorach?Szczególnie cennym składnikiem bulw jest inulina (bulwy zawierają jej około 16 proc.).  Stanowią bogate źródło aminokwasów egzogennych, np. treoniny i tryptofanu. Cechy te decydują o szczególnie dużym znaczeniu topinamburu w diecie diabetyków – pomaga normalizować glikemię .Bulwy zalecane są też dla osób po chemioterapii. Spożywanie ich wpływa osłonowo na wątrobę oraz pracę układu moczowego. Medycyna ludowa wykorzystywała topinambur w leczeniu chorób układu krążenia, reumatyzmie, a nawet w zwalczaniu otyłości.

Irena S. z Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym

Agnieszka N.

Jetem fanką Topinamburu, zdrowe i smaczne warzywo - gratuluję nagrody w konkursie!

2

14 cze 2018, 07:29:06

SZymon P.

Witaj j w klubie fanów topinamburu !!! napisałem wiersz który recytowałem podczas Kulinarnego dziedzictwa : cuda z nieba dziś my mamy topinambur zajadamy , w świecie ozonowej dziury jest lekarstwo i z natury, wielka jego statystyka nawet cukrzyk po nim bryka ,w ciele będą zdrowe kości doda również odporności ,na pustyni jest oaza w sobie dużo ma żelaza ,odnowiony człek dziś wstanie przyszedł czas na odchudzanie ,kwiaty piękne w nim widzicie dziewczynki się odmłodzicie ,pani dobrze się poczuje topinambur posmakuje

1

14 cze 2018, 07:29:34

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij