Aktualności

1 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Zdobyli II miejsce w ogólnopolskim konkursie

II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Grup Kolędniczych w ramach Karnawału Góralskiego w Bukowinie Tatrzańskiej zdobyła Grupa Kolędnicza „Z Gwiazdą” Zespołu Regionalnego „Kasinianie -Zagórzanie”.

Komisja w składzie: Aleksandra Bogucka – etnomuzykolog, Benedykt Kafel – etnograf, Dorota Majerczyk – etnolog, Stanisław Węglarz – antropolog kulturowy sklasyfikowała zespół z Kasiny Wielkiej po obejrzeniu występów 50 grup kolędniczych z województw: małopolskiego, podkarpackiego, pomorskiego, śląskiego i świętokrzyskiego.

W radosnej atmosferze góralskiego karnawału można było w ciągu trzech dni (8-10.02.2018r.) obejrzeć „Żywą szopkę”, „Herody”, „Trzech króli”, kolędników „Z gwiazdą”, „Z turoniem”, „Z rajem”, „Z konikiem”, „Pasterzy”, „Fedory”, „Dziady noworoczne”, „Droby” oraz szopki lalkowe. Cały ten barwny korowód postaci jest świadectwem na żywą wciąż jeszcze tradycję przeżywania czasu Bożego Narodzenia w naszym kraju.

Autorka tekstu: Elżbieta Ciężadlik

Redakcja mojaWieś.pl ..

Bożena W. z Koło Gospodyń Wiejskich w Podłężu

Piękna tradycja, górale jak nikt inny potrafią !

0

16 lut 2018, 12:14:51

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij