Kulinaria

1 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Zbieramy głosy

Pani Ewa Gola i p. Barbara Staniszewska zakwalifikowały się do IV etapu ogólnopolskiego konkursu „Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych” . Pani Ewa Gola na konkurs przesłała przepis na Kibiny, a Pani Barbara Staniszewska przepis na Cepeliny. Obie panie na co dzień prężnie działają w Kole Gospodyń Wiejskich w Grębocicach. Potrawy nadesłane do konkursu ocenia szef kuchni Jakub Kuroń – kucharz, kulinarny ekspert. Konkurs organizowany jest przez Program Moja Wieś. Najlepsze przepisy zostaną wydrukowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna w całej Polsce. Naszym mieszkankom życzymy powodzenia w ostatnim etapie. A wszystkich zachęcamy do głosowania.

Ewa G. z Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach

Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół

Gratulacje! życzę powodzenia w IV etapie ogólnopolskiego konkursu,,Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych,,

0

1 sie 2018, 15:43:52

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij