Aktualności

0 1
Kłosuj Komentuj Ulubione

Zawsze gościnna Ropa

12 września odbyło się sympatyczne spotkanie Programu „mojaWieś” w miejscowości Ropa. Warto dodać że to już kolejne tego typu spotkanie z naszymi Partnerami. Zawsze kiedy jesteśmy na spotkaniach z mieszkańcami wsi spotykamy się z miłym, ciepłym, ale również aktywnym udziałem, gospodynie mocno wspierają nasz Program, za co im w tym miejscu bardzo dziękujemy.

Tym razem przyjechaliśmy z naszym Partnerem firmą EuCO, która wyjaśniła na czym polegają tak naprawdę odszkodowania i co nam się należy z tego tytułu. Pytań było wiele, a nawet zaraz po spotkaniu telefony odnośnie pomocy w trudnych zagadnieniach tej branży zaczęły się urywać. Warto podkreślić zaangażowanie osób obecnych na spotkaniu w promowaniu Programu „mojaWieś”.

Bardzo dziękujemy i za niedługo znowu się spotkamy.

Waldemar Pieczara

 

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij