0 0
Kłosuj Komentuj Ulubione

Ale z niego burak !

Duży, czerwony i zaskakująco zdrowy. To cudowne warzywo potrafi rozłożyć na łopatki i zawstydzić każdego, kto pomija go w swojej diecie. Czas nabrać nieco kulinarnej ogłady i postawić na buraka!

Czy w ogóle wiedziałeś, że burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Jak to możliwe? Co sprawia, że warto sięgnąć po to warzywo? Cały sekret buraczanej wyjątkowości tkwi w detalach. Zawdzięcza on soje właściwości betalainom. To barwniki, które występują m.in. w szpinaku.

One mogą odczarować nasze podupadające zdrowie. Jedząc buraki znacznie wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu chorób nowotworowych. Włączając buraka do swojej diety poprawiamy też odporność. Szklanka soku z buraków może zdziałać cuda. Nie tylko doda ci siły, może zdziwisz się jak uchroni cię przed katarem i przy okazji uwolni od zgagi, jeżeli na nią cierpisz.

Buraki zawierają też kwas foliowy, co generuje kolejne jego właściwości. To cudowne warzywo wzmacnia serce i mózg, ma zbawienny wpływ na nasze samopoczucie - uspokaja ducha. Poprawia również krążenie. W burakach jest dużo potasu ważnego dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Buraki doskonale odkwaszają też organizm dzięki zawartości potas , magnezu i sodu. Działają zasadotwórczo, a równowaga kwasowo-zasadowa jest warunkiem zdrowia.

Wzmacniają układ krwionośny
Nie można również pominąć informacji, że buraki nie są bogatym źródłem żelaza. To warzywo jest wspaniałym środkiem krwiotwórczym, dawno uznanym przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

Buraki pomagają tez unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Rakowi mówimy – NIE
Piękny kolor buraków to zasługa wspominanej wcześniej betalainy - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Dziś wiemy też, że buraki wspomagają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości.

Słodki jak burak
Niestety buraki mają wysoki indeks glikemiczny. Zatem chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków. Nawet w ich ćwikłowej odmianie jest sporo cukru (indeks glikemiczny buraków jest wysoki, IG = 64). Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie przecież narażonych na niedobory kwasu foliowego i anemię, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100 g.

Zakwas na barszcz - przepis Ewy Ślązak z Horodła

Składniki: 2 litry ciepłej wody, 1,5 kg buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, główka czosnku, 1/4 małego selera, 6 grzybów suszonych, 2 łyżki koperku, łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, łyżka pieprzu w ziarnach, łyżeczka soli, łyżeczka cukru

Wykonanie:
Warzywa umyć i obrać. W dużym słoju układać warstwami warzywa pokrojone w plastry lub większą kostkę. Pomiędzy wkładać obrany czosnek, grzybki suszone, koperek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Na końcu dodać sól i cukier. Wszystko zalać ciepłą wodą tak, aby zakryło warzywa. Przykryć gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce. Codziennie trzeba zbierać biały szum, który się zbiera. Należy uważać, gdyż nieprzykryte wodą warzywa mogą spleśnieć.

Redakcja mojeKGW ..

Udostępnij na facebook!

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Aktualnie trwa modernizacja sklepu.
Zapraszamy już wkrótce!

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij