Kulinaria

0 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Zapiekanka teściowej

   ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA TEŚCIOWEJ

1½ kg ziemniaków ( na oko),2 podwójne piersi z kurczaka ,2 zupy cebulowe lub 3 gorące kubki ,1 śmietana 30% obowiązkowo nie inna ,trochę żółtego sera. Wszystkie składniki musimy sobie dopasować do naczynia żaroodpornego .Ta ilość wystarcza na średnie .

Ziemniaki ugotować w łupinkach ,ale nie koniecznie ,gdy wystygną pokroić w grube plastry. Piersi pokroić w mniejsze kawałki i przyprawić papryką ,solą, pieprzem , układać na warstwie ziemniaków.  Każdą warstwę ziemniaków i piersi posypać zupką (obficie) i tak na przemian. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Wszystko zalać śmietaną i posypać tartym serem. Zapiekać w 200°C do czasu gdy śmietana nie zacznie „bąbelkować”.Na czas zapiekania naczynie przykryć. Podawać na ciepło, można  odgrzewać. Zdjęcia wykonano przed włożeniem do piecyka.

Przepis sprawdzony od Reni dobry na różne okazje  H.M.

Elżbieta N. z Koło Gospodyń Wiejskich Kłocko

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij