Aktualności

0 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Zagórzańskie kolędowanie

Orkiestra dęta wraz z jednostką OSP z Mszany Górnej tradycyjnie już rozpoczęła adorację przy żłóbku w kościele p.w. Św. Michała Archanioła w Mszanie Dolnej, która poprzedziła dziękczynną Mszę świętą w intencji orkiestry i straży pożarnej. Eucharystii przewodniczył ks. proboszcz, Jerzy Raźny.

Podczas adoracji i Mszy św. muzycy orkiestry zagrali i zaśpiewali kolędy i regionalne pastorałki, które cieszyły się dużym zainteresowaniem i uznaniem zebranych.

W święto Objawienia Pańskiego – Trzech Króli – członkowie tej orkiestry wraz z jednostką OSP i Chórem parafialnym z parafii p. w. Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Mszanie Górnej oraz miejscowym księdzem proboszczem, Marianem Bańskim i liczną grupą parafian uczestniczyli we Mszy św. dziękczynnej na Jasnej Górze. Zapewnili  tam oprawę muzyczną i wokalną  uroczystości. Po Eucharystii orkiestra wraz z chórem i jednostką OSP koncertowała w Bazylice i przy żłóbku Pana Jezusa prezentując tradycyjne kolędy i pastorałki zagórzańskie.

Orkiestra wystąpiła w tradycyjnych strojach zagórzańskich, które zostały zakupione z dotacji otrzymanej z Urzędu Gminy Mszana Dolna w ramach otwartego konkursu ofert oraz ze środków własnych.

Tomasz Węglarz
fot. arch. orkiestry, Biuro Prasowe Jasnej Góry

Redakcja mojeKGW.pl ..

Przeczytaj również

Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem

Dwie gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szonowicach "Wioskowe Trio" starają się o udział w ogólnopolskich warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty organizowane są w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Operacja skierowana jest do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie 9 województw. Na województwo śląskie przewidziano 12 miejsc. Dla uczestników przewidziany jest dwudniowy, bezpłatny pobyt w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie koło Międzyzdrojów. Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji. Uczestnicy poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni. W przypadku dofinansowania operacji ze środków KSOW projekt będzie zakładał dodatkowo promocję produktów z danego regionu wśród lokalnej społeczności. Uczestnicy przeprowadzą warsztaty kulinarne w szkołach oraz będą uczestniczyli w lokalnych dożynkach.  Koszty związane z zakupem produktów oraz z dojazdami zostaną pokryte przez Fundację. Autor: Karina Lassak   Czytaj dalej

0 2
0 1
0 1
0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij