Aktualności
Zagórzanie w telewizji!
Cztery zagórzańskie potrawy – sapka, zupa z korpieli na mleku, razowy kołoc na słono i pierogi z suszonymi śliwkami stały się przykładem jak funkcjonują innowacyjne formy krótkich łańcuchów dostaw żywności i produktu lokalnego w działaniach kół gospodyń wiejskich. Był to temat wyemitowanego 2 grudnia reportażu na antenie TVP 3 Kraków, w którym wystąpili Partnerzy Zagórzańskich Dziedzin.
Pod koniec października w nagraniu reportażu wzięły udział „dziedzinne” stowarzyszenia: Śwarne Baki z KGW Łętowe oraz kapela rodziny Kościelniaków z Olszówki działająca w ramach Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom z Olszówki. Studio nagrań zorganizowano w gościnnych progach Moniki i Józefa Kościelniaków.
Operacja „Innowacyjne formy funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw żywności - Produkt lokalny w działaniach kół gospodyń wiejskich” realizowana jest przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Reportaż zrealizował zespół TVP 3 Kraków.
Magda Polańska
Drodzy czytelnicy, zachęcamy Was do aktywności. Jeżeli coś wydarzyło się w twojej miejscowości, gminie czy powiecie piszcie do nas, dzielcie się wrażeniami i opowiadajcie o ciekawych akcjach i przedsięwzięciach. Czekamy na materiały, przesyłajcie je na adres: redakcja@mojawies.pl
Agnieszka N.