Rozrywka

0 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Wyjazd członkiń na 44.Targi Sztuki Ludowej do Krakowa

             44.Międzynarodowe Targi Sztuki Ludowej w Krakowie zakończone. Organizatorem był IMAGO Centrum Sztuki Ludowej Sp.z o.o. w Krakowie. Targi trwały od 13 sierpnia do 23 sierpnia br. Głównym celem była i jest promocja od 44 lat polskiej i zagranicznej sztuki ludowej oraz regionu krakowskiego, m.innymi reaktywowanie ginących już dzisiaj zawodów jak; garncarstwo, rymarstwo czy tkactwo. Celem organizatorów jest także wspólna prezentacja i działania integracyjne zaproszonych zespołów folklorystycznych krajowych oraz innych reprezentantów z UE. Ten rok kalendarzowy dla organizatorów był pełen wyzwań, musieli zmierzyć się z nietypową sytuacją, jaką jest pandemia koronawirusa COVID-19 i udało się, To wspaniałe święto sztuki ludowej odbyło się. Także paniom z KGW „Strażniczki Tradycji” z Pisarzowic udało się zawitać na Rynek Główny w przeddzień zakończenia Targów. Żar „lał się z nieba”, ale można było zatrzymać się w cieniu krużganków czy chłodzie w Pałacu Biskupa Erazma Ciołka, Muzeum Archidiecezjalnym, wnętrzu Bazyliki Mariackiej. Siedząc w osłoniętych kwiatami ogródkach wokół Ranku Głównego, zajadając się pysznymi lodami czy mrożonymi napojami, słuchać śpiewu i muzyki występujących zespołów folklorystycznych na scenie przy Wieży Ratuszowej. Kiedy słoneczko chowało się za Sukiennice można było także potańczyć i napawać się chłodniejszym powiewem zbliżającego się wieczoru, tak że żal było wracać do domu. Dominujący Zamek królewski na Wawelu pożegnał nas pięknym zjawiskiem przyrody. Nad naszymi głowami poszczępione chmurki przypominały ziejącego dymkiem Smoka Wawelskiego.

 

Organizatorzy 44.Międzynarodowych Targów Sztuki Ludowej stanęli na wysokości zadania. To coroczne święto przyciągnęło i w tym roku bardzo wielu turystów. Ten kto zawitał na Rynek Główny mógł podziwiać twórców ludowych oferujących własnoręcznie wykonane wyroby takie jak drewniane rzeźby, piękne i misterne  hafty i koronkę ,skórzane wyroby kaletnicze, malarstwo odzież lnianą czy folkową, biżuterię. Można było zakupić te nietuzinkowe wyroby; „dla każdego coś trefnego….”.

 

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

KULIGI W KARNAWALE

Karnawałowe kuligi Ruszano zawsze z fantazją......   Najpiękniejszymi zabawami karnawałowymi, były oczywiście kuligi. Przygotowywano się zawsze do nich bardzo starannie, a mięso do pieczenia na kuligowym ognisko, szykowano już od listopada.   Czekano na dobrą pogodę   Planowanie kuligu rozpoczynano wtedy, gdy w miarę ustabilizowała się pogoda. Nie mogło być za dużego mrozu, ani też śniegowej zamieci. Ustalano oczywiście wcześniej przebieg trasy, tak aby po drodze można było zabrać kolejnych uczestników kuligowej zabawy. Nie chodziło tu oczywiście o byle jaką przejażdżkę po lesie. Kuligi w siedemnastym i osiemnastym stuleciu, przypominały prawdziwe eskapady, trwające nieraz kilka dni. Wymagały one niemałych przygotowań i starań. Należało wówczas wybrać miejsce skąd wyruszał kulig, a także opracować trzeba było punkty postojowe i wybrać dwór, w którym kończyła się cała impreza.   Trzeba było wiedzieć....   Należało także wtedy dokładnie wiedzieć, jakie panowały w danej okolicy stosunki międzysąsiedzkie, by nie narazić nikogo na nieprzyjemności podczas postojów kuligu. Młodzi, nieżonaci mężczyźni w trakcie kuligu zamierzali odwiedzić sąsiadów mających córki na wydaniu. Dla dorastających dziewczyn była to nie lada okazja, aby spotkać miłość swego życia, albo po prostu znaleźć przyzwoitego kandydata na męża. Podczas krótkich postojów, częstowano uczestników kuligu gorącym bigosem, zaś przy zakończeniu całej imprezy delektowano się pieczonym mięsem na ognisku. Podawano też zawsze rozgrzewający bulion lub barszcz, kapuśniak z kiszonej kapusty z kawałkami słoniny i mięsa. Podawano też i sosy zakrapiane suto alkoholem, w postaci wina czy mało słodkiego miodu. Często zatem młode panny chcąc zapoznać fajnego chłopaka, roznosiły poczęstunek po gościach, aby choć przez chwilę popatrzeć na ewentualnego kandydata do jej ręki.   A zimy były srogie   Zimy w owym czasie bywały bardzo srogie, więc ubiór do sań musiał być ciepły. Zakładano wówczas futrzane czapki, narzucano na kontusze obszerne podbite futrem baranów lub lisów szuby czy nawet kożuszkowe bekiesze. Dłonie chowano w futrzanych mufach. Po zajęciu miejsca w saniach, można było dodatkowo okryć się grubą baranicą. Wygląd zaprzęgu zależał nie tylko od zamożności właściciela. Musiał być on dopasowany do trasy. Jeśli przeważały wąskie drogi leśne, używano sań mniejszych ciągniętych przez jednego konia. Drewniane sanie posiadały nieraz piękne zdobienia, którymi były kolorowe ptaki, niedźwiedzie, a nawet syreny. Ruszano zawsze z fantazją, zabierając ze sobą muzykantów.   Przy blasku pochodni   Późnym wieczorem i nocą, pochodnie oświetlały drogę kuligowi. Wszyscy chcieli zobaczyć kolorowy i piękny kulig, zatem na głos dzwonków zaprzęgowych, nawet bose dzieci wybiegały z domów, aby podziwiać to niebywałe zjawisko. Kuligi były świetną okazją do nawiązywania bliższych znajomości. Czasem właśnie wtedy rodziły się prawdziwie gorące uczucia, a i niejednokrotnie dochodziło tam do zaręczyn.   Ewa Michałowska- Walkiewicz Czytaj dalej

Topinambur kiszony

Witam  KGW ze Skarżyska Kościelnego wzięło udział  w  konkursie Polska Wieś smakuje   w kategorii kiszonki z warzyw i owoców  czyli Kiszony topinambur  zajęło 6 miejsce  Co warto wiedzieć o kiszonym topinamburze. Kiszonka  z topinamburu  to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk - ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego .Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.i Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Kiszonki dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jednak wbrew powszechnej opinii nie mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, dlatego jest on równie wartościowy jak same kiszone produkty. Kiszone warzywa, podobnie jak świeże, zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, a to sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi i pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Ponadto lekko zakwaszają organizm, więc spada chęć na podjadanie. Kiszonki najlepiej jadać na surowo - gotowanie pozbawia je witaminy C i dobroczynnych bakterii.  Jak kisić topinambur Produkty muszą być świeże, zdrowe, dojrzałe. Kisi się wyjątkowo łatwo: wystarczy w słoju lub kamionce zalać warzywo solanką (sól ma właściwości konserwujące).. Poza solanką do kiszenia dodajemy np. koper, ziele angielskie, czosnek, cebulę, jagody jałowca – nadają smak, ale mają też właściwości zdrowotne i konserwujące. Przez pierwsze pięć  dni kiszenie wymaga temperatury 15-20°C, a naczynie z kiszonką ma być uchylone, by uchodziły gazy. Potem trzeba je zamknąć (odcinając dopływ tlenu, zabezpieczymy kiszonkę przed rozwojem pleśni) i przenieść w chłodne miejsce, by przerwać fermentację. Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij