Aktualności

1 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Wspólnie świętowano Złote Gody

20 stycznia b.r., w przeddzień Dnia Babci i Dziadka, swój Jubileusz 50 – lecia pożycia małżeńskiego świętowało 28 małżonków z terenu Gminy Mszana Dolna i 17 małżeństw z terenu Miasta Mszana Dolna – grono niemal 100 uroczych babć i dziadków. Wspólna uroczystość rozpoczęła się w kościele p.w. św. Michała Archanioła w Mszanie Dolnej, gdzie podczas Mszy św. Szacowni Jubilaci odnowili przysięgę małżeńską.

Drodzy Małżonkowie! Przed 50 laty zawarliście przed Bogiem sakramentalny związek małżeński, łącząc się ze sobą w Chrystusie na całe życie. Wtedy ślubowaliście sobie miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz trwanie we wspólnocie małżeńskiej aż do śmierci. Dzisiaj zapraszam Was do ponowienia tego ślubowania – do zgromadzonych w kościele par powiedział ks. Jerzy Raźny. Po raz kolejny przysięgę małżeńską złożyło 28 par z terenu Gminy Mszana Dolna: Zofia i Jan Abramczyk, Jadwiga i Jan Dziedzina, Maria i Władysław Kubik, Anna i Władysław Mikołajczyk, Stefania i Franciszek Wsół z Mszany Górnej, Łucja i Władysław Antosz, Maria i Kazimierz Chorągwiccy,  Anna i Czesław Farganus, Józefa i Franciszek Fornal, Julia i Władysław Myszogląd z Łostówki, Anna i Stanisław Dudzik, Maria i Władysław Jania, Zofia i Władysław Jania,  Teresa i Jan Michorczyk z Łętowego, Maria i Józef Gibadło, Maria i Jan Kaleta, Katarzyna i Franciszek Kaletka, Maria i Stanisław Popiołek,  Maria i Piotr Popławscy, Agnieszka i Jan Puto z Kasiny Wielkiej, Zofia i Stanisław Leżańscy z Kasinki Małej, Zofia i Mieczysław Nachman, Maria i Stefan Wojtyczka, Ewa Zygmunt z Lubomierza, Ludwika i Jan Nawara, Maria i Czesław Niżnik, Władysława i Józef Pitek z Olszówki oraz Genowefa i Józef Sochaccy z Raby Niżnej; a także 17 par z terenu Miasta Mszana Dolna: Helena i  Stanisław Farganus, Józefa i Władysław Gocał, Józefa i  Franciszek Góralik, Maria i  Jerzy Kękuś, Józefa i Jan Knapczyk, Aniela i Jan Krzanik, Rozalia i  Zbigniew Majerczyk, Anna  i Jan Nawieśniak, Teresa  i  Józef Piekarczyk, Kazimiera i  Stanisław Piekarczyk, Władysława  i Jan Piekarczyk, Józefa  i  Franciszek Rataj,  Irena  i  Michał Sentyrz, Janina   i  Stefan Stożek, Janina  i  Stanisław Surówka, Antonina i   Bronisław Trzópek oraz Krystyna i  Zbigniew Więcław.

Na pamiątkę tego wydarzenia ks. proboszcz przekazał wszystkim świętującym Jubileusz małżonkom różańce oraz obrazki z wizerunkiem św. Michała Archanioła.

Po zakończonej Eucharystii wszyscy spotkali się w pobliskiej restauracji „Janda”, gdzie medale za długoletnie pożycie małżeńskie w imieniu Prezydenta RP wręczyli: parom z terenu Gminy Mszana Dolna – Wójt Bolesław Żaba, „miejskim” – Burmistrz Józef Kowalczyk.

Pięćdziesięciolecie pożycia małżeńskiego to najwspanialszy Jubileusz, o jakim można marzyć, stając na ślubnym kobiercu. Nie każdemu dane jest przeżywać taką radosną chwilę.  I choć Państwa droga do Złotych Godów nie zawsze była usłana różami, świętujecie dzisiaj  w otoczeniu dużej i kochającej rodziny – do Jubilatów zwrócił się gospodarz Gminy. Medal, który dzisiaj otrzymujecie od samego Prezydenta naszego kraju, jest symbolem wierności i miłości małżeńskiej, wyznacznikiem pełnej świadomości i zrozumienia istoty tego sakramentu. To piękny wzór do naśladowania dla młodych pokoleń – dodał. Nie zabrakło również życzeń: Korzystając z udziału w tej doniosłej uroczystości pragniemy Państwu złożyć bukiet serdecznych życzeń. Niech dopisuje Państwu zdrowie, aby starczyło sił i wytrwałości niezbędnych do realizacji dalszych planów. Miejcie poczucie wielkiej wartości, jaką jesteście dla społeczeństwa, a dla najbliższych bądźcie dumą i radością. Obyśmy spotkali się na wspólnym świętowaniu Brylantowych Godów.

Gratulacje Jubilatom złożyli również: Wiesław Janczyk – Wiceminister Finansów, Poseł na Sejm RP; Jan Puchała – Starosta Limanowski oraz przewodniczące Rad:  Aleksandra Kania – Gminy Mszana Dolna i Agnieszka Modrzejewska – Potaczek – Miasta Mszana Dolna. Do chóralnego „Sto lat” dołączyli się obecni na święcie: Franciszek Dziedzina – Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Limanowskiego, radni gminni: Gabriel Rapta i Adam Wrzecionek oraz miejscy rajcy: Janina Flig, Ryszard Sitkowski i Janusz Matoga. Oprawę muzyczną uroczystości zapewniła Kapela Regionalna „Łostowianie” z Łostówki, której szefuje Krystyna Kornaś.  

„Mistrzem ceremonii” była Danuta Śmieszek – Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego.

Na pamiątkę tych pięknych chwil każda para otrzymała - wraz z życzeniami – słodki upominek i czerwoną różę oraz listy gratulacyjne od władz Gminy i Miasta oraz Powiatu i Posła na Sejm RP.  Jak na tak zacny Jubileusz przystało były toasty, łzy wzruszenia oraz wspomnienia chwil sprzed 50 lat.

 

Magda Polańska
fot.  Agnieszka Józefiak

 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Serdeczne gratulacje dla wszystkich Jubilatów, zdrowia,kochających członków rodziny i aby w Wasze ślady szły kolejne pokolenia.

2

24 sty 2018, 10:33:19

Przeczytaj również

Przepisy z udziałem KRÓLOWEJ ŚLIWKI WĘGIERKI

Zaczął się sezon śliwkowy. W moim sadzie w tym roku jest urodzaj na owoce,teraz są na topie śliwki węgierki. Przesyłam więc 2 przepisy w których to króluje śliwka węgierka.   Mielone kotlety w sosie śliwkowym.   1kg mięsa mielonego 3 duże jaja 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierki 2 łyżki słonecznika (może być lekko uprażony) sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku   30 sztuk wydrylowanej śliwki węgierki   Wyrobić mięso ze składnikami i uformować kotlety obtaczając każdy w bułce tartej. Ułożyć w naczyniu do pieczenia lekko podlać olejem i wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termo-obieg 180ºC i piec około 45minut.Następnie umyte i wydrylowane śliwki ułożyć na kotletach i jeszcze „opatulić je śliwkami. Jeżeli na dnie będzie zbyt sucho podlać wodą i olejem,by śliwki puściły sok. Naczynie nakryć folią i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia podpiec śliwki wraz z kotletami mielonymi bez srebrnej folii. Powidła ze śliwek węgierek   2kg węgierek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka miodu   Umyte i wydrylowane śliwki dusić w garnku przez 2 dni po około 1,5 do 2godzin,mieszając drewnianą łyżką, pilnować by się nie przypaliły. Trzeciego dnia w zasadzie stale mieszając po zagotowaniu się już dość gęstej masy po ok.30minutach dodać miód i cukier. Zagotować raz jeszcze. Gorącą masę zamykać w słoiczkach, pasteryzować ok. 10minut.Ułożyć w chłodnym i zacienionym miejscu odwracając słoiki. Czytaj dalej

0 3
0 0
0 0
0 0

Smakowite pomysły na dynię według KGW

Na naszych lokalnych ryneczkach, w sklepach a i na niektórych polach i w ogródkach trwa sezon dyniowy. Piękne, lśniące, jędrne dynie kuszą i zapraszają do przygotowania z nich przeróżnych potraw. A kto, jak nie nasze gospodynie, doskonale znają się tym, co z dyni można przepysznego wyczarować? Zapraszamy na wariację kulinarną z dynią w roli głównej! Gulasz wołowy z ciemnym piwem, dynią i chilli Składniki: 100 g boczku 1 i 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 800 g antrykotu sól i pieprz 125 ml gorącej wody 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów bez skórek 1 puszka (0,5l) ciemnego piwa 2 świeże papryczki chili bez pestek, pokrojone na plasterki około 500 g dyni, bez skóry i pestek przyprawy:  1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużym garnku żaroodpornym podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Dodaj i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony czosnek, chwilę podsmażaj, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone na duże kawałki (ok. 5 cm) mięso i gorącą wodę z sosem sojowym. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki, piwo oraz papryczki chili. Wymieszaj i zagotuj, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny, następnie zdejmuj pokrywę i ostrożnie, dwoma widelcami "poszarp" mięso na mniejsze kawałki. Dodaj dynię pokrojoną w 2 - 3 cm kostkę, wymieszaj. Piecz dalej przez 1/2 godziny bez przykrycia. DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ? zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego obniża poziom złego cholesterolu zapobiega miażdżycy, chorobom serca, reguluje poziom ciśnienia tętniczego Pyszna sezonowa zupka z dyni wg KGW z Woli Zabierzowskiej Składniki: 1 kg dojrzałej dyni bez skórki i miąższu 1 duża marchewka 1 mały seler 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 skrzydełka drobiowe 1 ½ litra wody 2 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 18% 1 opakowanie grzanek czosnkowych Przyprawy: Vegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry. Wykonanie: Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera gotujemy wywar, w tym czasie przygotowujemy dynię obraną ze skórki kroimy w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany wyjmuje skrzydełka dodajemy dynię i pomidory. Gotujemy na małym ogniu w między czasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy na złoty kolor z masłem i czosnkiem, dodajemy do zupy. W tym momencie należy przyprawić do smaku według uznania .Kiedy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia i pozostawimy aby troszkę ostygła całość blend ujemy i doprawiamy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy rozcieńczyć. Zupkę podaję z grzankami i odrobiną śmietany apetycznie wygląda posypana pietruszką. Te i inne potrawy z dyni, które będą towarzyszyły Wam podczas jesiennych spotkań z rodziną, pomieszczą chłodziarki HAIER, dostępne w Ofercie Rabatowej w wyjątkowo atrakcyjnych cenach! A jeśli przygotoujesz dyniowe zapasy, możesz je przechowywać w zamrażarkach HAIER i cieszyć się dyniowymi specjałami nawet zimą! Zapraszamy również na inne smakowitości z dyni: Zupa z dyni według KGW Zwola TUTAJ Dyniowe smakowitości według SKGW „JAGNA” TUTAJ Dyniowe przetwory według KGW nr Nowa Wieś TUTAJ Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij