Aktualności
Ciasteczka dla zakochanych
Walentynki to święto, które już na stałe zagościło w naszym kalendarzu. Ma swoich zwolenników i tych, którzy bojkotują ten dzień. Święto zakochanych to jednak niezaprzeczalnie doskonała okazja, żeby sprawić komuś bliskiemu przyjemność.
A jak mowa o przyjemnościach to należy wspomnieć o łakociach. Ciasteczka dla zakochanych to kulinarna propozycja naszej ekspertki Elżbiety Ślązak z Horodła.
Zachęcamy do pieczenia i życzymy dużo miłości na co dzień.
Smacznego
Składniki:
300 g mąki
100 g masła
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
pół łyżeczki amoniaku
3 łyżki śmietany
słoiczek ulubionego dżemu
cukier puder do obtoczenia
Wykonanie:
pół łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Amoniak rozmieszać w śmietanie. Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy i jajko przełożyć na stolnicę, dodać śmietanę z amoniakiem oraz barwnik i zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować cienko ciasto. Wycinać wykrawaczem w kształcie serca ciasteczka. Jedne mają być całe w drugich mniejszym serduszkiem wyciąć dziurkę. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180 st. C. Na całe ciasteczko ułożyć po łyżeczce dżemu, rozsmarować i przykryć ciasteczkiem z dziurką. Docisnąć. Obsypać cukrem pudrem.
Redakcja mojaWieś ..