Aktualności

0 6
Kłosuj Komentuj Ulubione

To Wy tworzycie kwartalnik "mojaWieś"!

Drodzy Czytelnicy! Wraz z nowym rokiem mamy dla Was klika niespodzianek! Od zawsze mocno podkreślamy, że kwartalnik "mojaWieś" powstał z myślą o Was. W każdym numerze, każdy z Was znajdzie treści interesujące dla siebie. Dbamy o to, by każde wydanie było wyjąkowe i na najwyższym poziomie. A dzięki Waszej pomocy jest to możliwe!

W każdym wydaniu kwartalnika prezentujemy treści nadsyłane przez naszych czytelników: artykuły, ciekawe i poruszające historie, wywiady, porady, rękodzieło krok po kroku i wiele, wiele innych. Wszystkich Was z radością zapraszamy do współtworzenia z nami kwartalnika - to nie tylko miła przygoda i zabawa. Wasze artykuły trafią do domów w całej Polsce!

Do naszego kwartalnika regularnie nadsyłają artykuły i przepisy: KGW Biały Kościół, KGW Kleszczynianki, KGW Rudniczanki, Cecylia Puzoń z KGW Strażniczki Tradycji w Pisarzowicach, KGW Grębocice, KGW Sławki i wiele, wiele innych kół! Z radością i dumą prezentują swoje publikacje - to również idealna okazja do zaprezentowania swojej regionalnej, tradycyjnej kuchni, niepowtarzalnych talentów lub osób, które udzielają się dla dobra gminy a co za tym idzie - to pomysł na promowanie swojej gminy i koła!

Czekamy na Wasze przepisy, historie i pomysły na artykuły, które ukarzą się w kolejnych wydaniach kwartalnika "mojaWieś"!

Co należy zrobić? Wysłać swój przepis, artykuł, historię koła lub pomysł na artykuł w wiadomości na adres mailowy redakcja@mojawies.pl!

Niech cała Polska pozna Wasze regionalne potrawy, niezwykłe talenty czy inspirujące wydarzenia!

Czekamy na Was, kwartalnik czeka na Wasze pomysły! :)

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

1 7

Jak papryka, to tylko z zagłębia Przytyckiego

Sprawdza się jako świeży dodatek do sałatek, kanapek, a także potraw gotowanych czy smażonych, jest również pyszna w postaci przetworów na zimę, z dodatkiem buraków czy cebuli. To smaczne warzywo coraz częściej gości na naszych stołach. Równie chętnie zaczynamy je też uprawiać. Czy to się jednak opłaca? Co, gdzie i kiedy ? Chociaż w Europie jest znana już od XVI w., to do tej pory kojarzyła się nam głównie z Węgrami. Dopiero 30 lat temu rozpoczęto w Polsce uprawę tego bardzo smacznego i wartościowego warzywa. Centrum produkcji papryki w Polsce znajduje się w gminach Przytyk , Potworów, Klwów i Stara Błotnica, choć wszystko swój początek miało w gminie Przytyk. A pierwszym producentem papryki był Antoni Kwietniewski z miejscowości Wola Wrzeszczowska tym samym przyczynił się do powstania zagłębia paprykowego w wyżej wymienionych gminach. Pamięci Antoniego Kwietniewskiego Zrzeszeni Producentów Papryki ufundowało tablicę pamięci w gminie Prztyk. Zarówno w Przytyku jak i w odległych o około 40 km miejscowości znajduje się zagłębie papryki. Jest to region w którym produkuje się najwięcej warzyw pod osłonami. Papryka z tych rejonów eksportowana jest na rynki Europy Środkowo Wschodniej, Zachodniej i Północnej. Producenci papryki, pod osłonami uprawiają również fasolkę szparagową, kapustę pekinkę czy też cukinię. Dzięki swojej ciężkiej pracy wykonali duży skok w zakresie technologii produkcji pod osłonami. Własnymi nakładami finansowymi i ciężką pracą doprowadzili do zbudowania największego rejonu w Polsce produkującego warzywa pod osłonami, a szczególnie papryki. Papryka z zagłębia Przytyckiego nie ma sobie równych. To gwarancja doskonałej jakości i niepowtarzalnego smaku. Ogromne koszty, śmieszne zyski Produkcja papryki to długi proces, a także ogromny nakład finansowy, związany z zakupem nasion, wyprodukowaniem sadzonek, zakupem środków ochrony roślin. Już bardzo wczesną wiosną, w lutym czy marcu, zaczynają się pierwsze prace, których rezultaty widać dopiero w sierpniu. Jest to dla producentów ogromy wysiłek finansowy. Produkcja musi być bardzo dobrze zorganizowana, co gwarantuje warzywom najwyższą jakość, pomimo której większość rolników martwi się jednak o zbyt. Producenci tłumaczą, że z roku na rok koszty związane z uprawą papryki rosną. Ciągłe podwyżki energii, nawozów, czy samych foli nie są adekwatne do ceny za jaka sprzedają swój towar. Ceny w skupach przyprawiają o dreszcze. Za kilogram papryki drugiego gatunku rolnik przed laty otrzymywał 2,5 zł. Dzisiaj za kilogram warzyw pierwszego gatunku nie dostanie 2 zł. Ogromne są również koszty uprawy. Jeden tunel, gdzie dojrzewa papryka, to koszt około 5000-6000 tysięcy złoty. Taka folia rozłożona na specjalnej konstrukcji powinna wystarczyć na co najmniej 4 lata, ale często w jednym sezonie trzeba ich założyć więcej. Nawałnice, burze, silny wiatr potrafią w kilka chwil zniszczy tunel i porwać folię, która nie nadaje się do do ponownego założeni. A bywają lata gdzie zniszczonych zostaje kilka tuneli razem z konstrukcją. Często dzieje się też tak, że importowana papryka jest oferowana po niższych cenach, dużo niższych niż koszty produkcji rodzimych przedsiębiorców. Kazimierz Szubiński Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij