Aktualności

0 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Tanecznie i z przytupem w Nowy Rok.

Na to spotkanie wszystkie czekamy z niecierpliwością. W styczniu, tradycyjnie Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Szonowicach spotkają się w świetlicy wiejskiej by podsumować działalność stowarzyszenia i zaplanować działania na najbliższe miesiące. Taj jest co roku, ale z roku na rok plany są coraz ciekawsze, a oferta kulturalna coraz bogatsza. Przewodnicząca Barbara Kawik opowiedziała o finansach bez których ani rusz, a które mają się całkiem dobrze. Przypomniała wszystkim jak wiele pożytecznych projektów zostało zrealizowanych w mijającym roku. Pamięć bywa zawodna, zaskoczeniem okazało się, że było ich aż tak wiele. Na długiej liście znalazły się min.: obchody dziesięciolecia koła, organizacja parafialnego „Dnia Seniora”, „Babski Comber” z Remigiuszem Rączką, warsztaty lawendowe, muzyczna uczta z okazji „Dnia Matki”, wycieczka do Wiednia oraz organizowana na szeroką skalę prozdrowotna akcja profilaktyczna mająca na celu zapobieganie chorobom nowotworowym u kobiet. W dniu 20 grudnia 2018r, po zebraniu wyborczym, Koło Gospodyń Wiejskich „Wioskowe Trio”, jako jedyne w Gminie Rudnik, dopełniło wszystkich niezbędnych formalności i zostało oficjalnie zarejestrowane w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Ku radości i zadowoleniu wszystkich pań zaangażowanych w lokalną działalność społeczną, wniosek o dotację „Na Start” został zaakceptowany, a na koncie stowarzyszenia pojawiła się kwota 3000zł. Środki na pewno się przydadzą. Lista koniecznych zakupów już się tworzy. Pieniądze z pewnością zostaną przeznaczone na działalność statutową. Jak przystało na noworoczne spotkanie, nie zabrakło także planów na wszelkie działania kobiet dla kobiet, a także na ożywienie życia społecznego i kulturalnego wsi. Gospodynie z pewnością już w najbliższych dniach rozpoczną przygotowania do organizacji „Dnia Seniora”. Jest to tradycyjna impreza skierowana do najstarszych mieszkańców całej parafii. Z pewnością koło będzie prezentowało swoją działalność na wystawach potraw regionalnych, kiermaszach i imprezach lokalnych. W planach starszych gospodyń znalazł się kurs podnoszenia kompetencji cyfrowych. Nie mogło oczywiście zabraknąć wycieczki. Wyjazd zaplanowany został na pierwsze dni marca, co zbiega się z obchodami Dnia Kobiet. Tym razem Panie spędzą go w Milówce, na góralskiej biesiadzie, z tańcami do białego rana. 
Tak więc będzie się działo i to niemało, jak na liczące 26 członkiń koło.

Karina L. z Koło Gospodyń Wiejskich "Wioskowe Trio"

Przeczytaj również

1 7

Jak papryka, to tylko z zagłębia Przytyckiego

Sprawdza się jako świeży dodatek do sałatek, kanapek, a także potraw gotowanych czy smażonych, jest również pyszna w postaci przetworów na zimę, z dodatkiem buraków czy cebuli. To smaczne warzywo coraz częściej gości na naszych stołach. Równie chętnie zaczynamy je też uprawiać. Czy to się jednak opłaca? Co, gdzie i kiedy ? Chociaż w Europie jest znana już od XVI w., to do tej pory kojarzyła się nam głównie z Węgrami. Dopiero 30 lat temu rozpoczęto w Polsce uprawę tego bardzo smacznego i wartościowego warzywa. Centrum produkcji papryki w Polsce znajduje się w gminach Przytyk , Potworów, Klwów i Stara Błotnica, choć wszystko swój początek miało w gminie Przytyk. A pierwszym producentem papryki był Antoni Kwietniewski z miejscowości Wola Wrzeszczowska tym samym przyczynił się do powstania zagłębia paprykowego w wyżej wymienionych gminach. Pamięci Antoniego Kwietniewskiego Zrzeszeni Producentów Papryki ufundowało tablicę pamięci w gminie Prztyk. Zarówno w Przytyku jak i w odległych o około 40 km miejscowości znajduje się zagłębie papryki. Jest to region w którym produkuje się najwięcej warzyw pod osłonami. Papryka z tych rejonów eksportowana jest na rynki Europy Środkowo Wschodniej, Zachodniej i Północnej. Producenci papryki, pod osłonami uprawiają również fasolkę szparagową, kapustę pekinkę czy też cukinię. Dzięki swojej ciężkiej pracy wykonali duży skok w zakresie technologii produkcji pod osłonami. Własnymi nakładami finansowymi i ciężką pracą doprowadzili do zbudowania największego rejonu w Polsce produkującego warzywa pod osłonami, a szczególnie papryki. Papryka z zagłębia Przytyckiego nie ma sobie równych. To gwarancja doskonałej jakości i niepowtarzalnego smaku. Ogromne koszty, śmieszne zyski Produkcja papryki to długi proces, a także ogromny nakład finansowy, związany z zakupem nasion, wyprodukowaniem sadzonek, zakupem środków ochrony roślin. Już bardzo wczesną wiosną, w lutym czy marcu, zaczynają się pierwsze prace, których rezultaty widać dopiero w sierpniu. Jest to dla producentów ogromy wysiłek finansowy. Produkcja musi być bardzo dobrze zorganizowana, co gwarantuje warzywom najwyższą jakość, pomimo której większość rolników martwi się jednak o zbyt. Producenci tłumaczą, że z roku na rok koszty związane z uprawą papryki rosną. Ciągłe podwyżki energii, nawozów, czy samych foli nie są adekwatne do ceny za jaka sprzedają swój towar. Ceny w skupach przyprawiają o dreszcze. Za kilogram papryki drugiego gatunku rolnik przed laty otrzymywał 2,5 zł. Dzisiaj za kilogram warzyw pierwszego gatunku nie dostanie 2 zł. Ogromne są również koszty uprawy. Jeden tunel, gdzie dojrzewa papryka, to koszt około 5000-6000 tysięcy złoty. Taka folia rozłożona na specjalnej konstrukcji powinna wystarczyć na co najmniej 4 lata, ale często w jednym sezonie trzeba ich założyć więcej. Nawałnice, burze, silny wiatr potrafią w kilka chwil zniszczy tunel i porwać folię, która nie nadaje się do do ponownego założeni. A bywają lata gdzie zniszczonych zostaje kilka tuneli razem z konstrukcją. Często dzieje się też tak, że importowana papryka jest oferowana po niższych cenach, dużo niższych niż koszty produkcji rodzimych przedsiębiorców. Kazimierz Szubiński Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij