Aktualności

0 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Świąteczne słodkości od Dr. Oetkera

Święta wielkanocne zbliżają się do nas wielkimi krokami, czas zatem pomyśleć o świątecznych słodkościach i deserach, którymi ugościmy naszych najbliższych. Mamy dla Was kilka słodkich propozycji od Dr. Oetkera.

Kolorowe gniazdka

Składniki:

Babeczki:
 
Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej masy. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy ich wysokości (po ok. 1 łyżce). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

Pieczenie:
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180°C
Piekarnik elektryczny: 180°C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: około 17 - 20 min.
Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

Dekorowanie: lukier wsyp do miseczki. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Lukier równomiernie rozłóż na babeczkach. Na niezastygnięty jeszcze lukier nałóż posypkę. Udekoruj jajeczkami, posypką i prymulkami.

Koszyczek wielkanocny drożdżowy

 
 
Składniki:

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzej, masło rozpuść. Do letniego mleka dodaj rozpuszczone masło, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane jajko i całość wymieszaj. W misce wymieszaj mąkę, drożdże oraz sól, następnie dodaj płynne składniki. Całość wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Przygotuj formę do pieczenia babki o śr. ok. 20 cm, którą posmaruj po zewnętrznej stronie masłem i obsyp bułką tartą.

Wyrośnięte ciasto wyłóży na stolnicę i rozwałkuj. Wycinaj paski o szerokości ok. 1 cm. Z pasków uformuj wałeczki. Na formie do babki, ułożonej do góry dnem, układaj pionowo paski, od czubka naczynia do brzegów. Między paskami powinny być ok. 1 - 2 cm odstępy. Z ciasta wytnij krążek i przyklej go na czubku babki, tak by skleić paski koszyczka – to będzie dno koszyczka. Zrób jeden długi wałeczek i przyklej go dookoła formy w najszerszym miejscu koszyczka, tworząc jego rant.

Z pozostałego ciasta zrób dwa długie wałeczki. Skręć je ze sobą, tak by na końcach powstały pętelki. W otwory na końcach wsuń wałeczki z foli aluminiowej, by zachować kształt pętelki podczas pieczenia. Zaplecione ciasto wygnij w kształt pałąka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok postaw formę z koszyczkiem. Całość odstaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.


Pieczenie: obie części koszyczka posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem. Następnie wstaw koszyk do piekarnika. Jeżeli koszyczek będzie się za szybko rumienić to po 10 minutach zmniejsz temp. do 180°C.
Piekarnik gazowy: 200°C
Piekarnik elektryczny: 200°C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: około 20 min.


Dekorowanie: po ostygnięciu ostrożnie zdejmij koszyczek z formy. Przez pętelki w „pałąku" przepleć wstążkę i przywiąż wstążeczkami rączkę do koszyczka.

Drożdżowe zajączki

 
Składniki na ciasto:
 
Do smarowania:
  • 1 szt. jajka
  • 6 łyżek wody
 
Do dekoracji:

A Wy co słodkiego przygotujecie na te święta? :)

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

0 0
0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij