Kulinaria
sos słodko - kwaśny
Sos słodko – kwaśny
Składniki: 3 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, puszka ananasów, puszka kukurydzy, 6 ząbków czosnku, 0,5 łyżki chilli, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżka curry, 1 łyżka pieprzu mielonego, 3 szklanki cukru, 1 szklanka octu, 2 łyżki soli, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania: pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka, posolić i gotować na małym ogniu około 1 godziny. Następnie dodać pokrojonego ananasa i pokrojoną paprykę oraz pozostałe składniki oprócz mąki gotować około 30 minut. Na koniec mąkę wymieszać z niewielką ilością wody lub soku z ananasa dodać do sosu i zagotować. Napełnione słoiczki pasteryzować około 10 min.
SMACZNEGO!
Regina D. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym
Malwina W.
Super przepis, muszę go sobie zachować w moim przepiśniku! :)
7 lis 2017, 09:21:47
Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice
Tego przepisu jeszcze nie miałam!!! muszę jak najszybciej wypróbować.
7 lis 2017, 09:22:52