Aktualności

3 11
Kłosuj Komentuj Ulubione

Smakołyki z marchewką w roli głównej

Większość tradycyjnych polskich obiadów nie obejdzie się bez jej zastosowania. Dodawana do zup, potrawek, surówek, sałatek, ciast, deserów i innych smakołyków. Posiada ogrom drogocennych właściwości, jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. O czym mowa? O marchewce! Z okazji Dnia Marchewki, którego obchodzimy dziś – 4 kwietnia – przyglądamy się jej wartościom odżywczym i przedstawiamy przepisy z marchewką w roli głównej. Smacznego!

Cenne właściwości marchewki:

  • Bogate źródło beta-karotenu – zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała miażdżycy,
  • Bogate źródło karotenoidów – przeciwutleniaczy,
  • Zwiększa przepływ krwi do serca,
  • Ma niski indeks glikemiczny – idealna dla cukrzyków,
  • Usprawnia perystaltykę jelit i zwiększający odporność,
  • Bogate źródło witaminy C, witaminy B6, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i ryboflawiny.

Marchewkowa zupa krem

Składniki: 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 małego pora, 500 g marchewki, 300 g ziemniaków, 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego, przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry, 250 ml mleka

Przygotowanie: do garnka włóż łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Teraz dodaj stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut. Najpierw dodaj pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora. Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie dopraw warzywa solą. Zalej wszystko gorącym bulionem, dodaj przyprawy (kurkumę i curry) i zagotuj. Przykryj pokrywą i gotuj ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodaj mleko i całość zmiksuj blenderem Tefal na krem.

Marchewka zapiekana z miodem – idealny dodatek do obiadów

Składniki: 1/2 kg marchewki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki miodu, sól

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Marchew dokładnie umyj i obierz. Jeśli marchew jest duża, pokrój ją na części. Przełóż do naczynia, w którym będzie się piec, wymieszaj dokładnie z oliwą z oliwek. Delikatnie dopraw solą i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. Dodaj do marchewki miód, wszystko dokładnie wymieszaj i piecz jeszcze maksymalnie 10 minut.

Placuszki marchewkowe

Składniki: 2 szklanki marchewki startej, 2 jajka, szczypior, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli.

Przygotowanie: do tartej marchewki dodaj obie mąki oraz żółtka, pokrojony szczypior, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie połącz z masą marchewkową. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju i odsączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu, a przed podaniem posyp cukrem lub solą i pieprzem.

Budyń z marchewki

Składniki: 25 dag marchwi, 20 dag selera lub pietruszki, 4 dag masła, 5 jaj, 5 dag kaszy manny, sól, cukier, zielona pietruszka

Przygotowanie: marchew i selera oczyść, opłukaj, pokrój, zalej małą ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem, pod koniec gotowania dodaj kawałeczek masła, kaszy manny, soli i cukru do smaku. Wywar odparuj. Rozetrzyj resztę masła dodając po jednym żółtku. Masę wymieszaj z marchwią, przypraw do smaku. Ubij pianę, wymieszaj z masą. Wyłóż ją do wysmarowanej formy, zamknij i gotuj w parze ok. 45 min. Budyń podawaj z sosem koperkowym lub groszkiem.

Do przygotowywania dań z marchewką niezbędne sprzęty marki Tefal znajdziesz w bardzo atrakcyjnych cenach w Ofercie Rabatowej TUTAJ

Ciasto marchewkowe

Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki), 1,5 szklanki mąki, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć), 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich, pół łyżeczki soli

Przygotowanie: marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Jesteśmy bardzo ciekawi, pod jaką postacią najchętniej podajecie marchewkę? Koniecznie podzielcie się z nami swoimi przepisami w komentarzach! smiley

 

Redakcja mojaWieś.pl ..

Teresa G. z Koło Gospodyń Wiejskich Rudniczanki z Kolonii Rudniki

Ja podaję marchewkę z jabłuszkiem,starte na tarce o drobnych oczkach,jako przystawkę do drugiego dania.Uwielbiają dzieci,mogę tak śmiało powiedzieć ,bo gotowałam w przedszkolu.

4

6 kwi 2018, 14:30:59

Barbara O. z Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie

Podaje gotowana do miesa lub w postaci marmoladki na chleb.

2

6 kwi 2018, 14:31:09

Malwina W.

Pani Barbaro, w postaci marmoladki? Powiem szczerze, że jestem bardzo ciekawa przepisu na nią :)

0

5 kwi 2018, 08:38:45

Przeczytaj również

0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij