Aktualności

3 11
Kłosuj Komentuj Ulubione

Smakołyki z marchewką w roli głównej

Większość tradycyjnych polskich obiadów nie obejdzie się bez jej zastosowania. Dodawana do zup, potrawek, surówek, sałatek, ciast, deserów i innych smakołyków. Posiada ogrom drogocennych właściwości, jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. O czym mowa? O marchewce! Z okazji Dnia Marchewki, którego obchodzimy dziś – 4 kwietnia – przyglądamy się jej wartościom odżywczym i przedstawiamy przepisy z marchewką w roli głównej. Smacznego!

Cenne właściwości marchewki:

  • Bogate źródło beta-karotenu – zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała miażdżycy,
  • Bogate źródło karotenoidów – przeciwutleniaczy,
  • Zwiększa przepływ krwi do serca,
  • Ma niski indeks glikemiczny – idealna dla cukrzyków,
  • Usprawnia perystaltykę jelit i zwiększający odporność,
  • Bogate źródło witaminy C, witaminy B6, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i ryboflawiny.

Marchewkowa zupa krem

Składniki: 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 małego pora, 500 g marchewki, 300 g ziemniaków, 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego, przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry, 250 ml mleka

Przygotowanie: do garnka włóż łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Teraz dodaj stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut. Najpierw dodaj pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora. Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie dopraw warzywa solą. Zalej wszystko gorącym bulionem, dodaj przyprawy (kurkumę i curry) i zagotuj. Przykryj pokrywą i gotuj ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodaj mleko i całość zmiksuj blenderem Tefal na krem.

Marchewka zapiekana z miodem – idealny dodatek do obiadów

Składniki: 1/2 kg marchewki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki miodu, sól

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Marchew dokładnie umyj i obierz. Jeśli marchew jest duża, pokrój ją na części. Przełóż do naczynia, w którym będzie się piec, wymieszaj dokładnie z oliwą z oliwek. Delikatnie dopraw solą i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. Dodaj do marchewki miód, wszystko dokładnie wymieszaj i piecz jeszcze maksymalnie 10 minut.

Placuszki marchewkowe

Składniki: 2 szklanki marchewki startej, 2 jajka, szczypior, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli.

Przygotowanie: do tartej marchewki dodaj obie mąki oraz żółtka, pokrojony szczypior, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie połącz z masą marchewkową. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju i odsączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu, a przed podaniem posyp cukrem lub solą i pieprzem.

Budyń z marchewki

Składniki: 25 dag marchwi, 20 dag selera lub pietruszki, 4 dag masła, 5 jaj, 5 dag kaszy manny, sól, cukier, zielona pietruszka

Przygotowanie: marchew i selera oczyść, opłukaj, pokrój, zalej małą ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem, pod koniec gotowania dodaj kawałeczek masła, kaszy manny, soli i cukru do smaku. Wywar odparuj. Rozetrzyj resztę masła dodając po jednym żółtku. Masę wymieszaj z marchwią, przypraw do smaku. Ubij pianę, wymieszaj z masą. Wyłóż ją do wysmarowanej formy, zamknij i gotuj w parze ok. 45 min. Budyń podawaj z sosem koperkowym lub groszkiem.

Do przygotowywania dań z marchewką niezbędne sprzęty marki Tefal znajdziesz w bardzo atrakcyjnych cenach w Ofercie Rabatowej TUTAJ

Ciasto marchewkowe

Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki), 1,5 szklanki mąki, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć), 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich, pół łyżeczki soli

Przygotowanie: marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Jesteśmy bardzo ciekawi, pod jaką postacią najchętniej podajecie marchewkę? Koniecznie podzielcie się z nami swoimi przepisami w komentarzach! smiley

 

Redakcja mojaWieś.pl ..

Teresa G. z Koło Gospodyń Wiejskich "Rudniczanki"

Ja podaję marchewkę z jabłuszkiem,starte na tarce o drobnych oczkach,jako przystawkę do drugiego dania.Uwielbiają dzieci,mogę tak śmiało powiedzieć ,bo gotowałam w przedszkolu.

4

6 kwi 2018, 14:30:59

Barbara O. z Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie

Podaje gotowana do miesa lub w postaci marmoladki na chleb.

2

6 kwi 2018, 14:31:09

Malwina W.

Pani Barbaro, w postaci marmoladki? Powiem szczerze, że jestem bardzo ciekawa przepisu na nią :)

0

5 kwi 2018, 08:38:45

Przeczytaj również

0 0
0 0
0 2

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij