Aktualności

3 11
Kłosuj Komentuj Ulubione

Smakołyki z marchewką w roli głównej

Większość tradycyjnych polskich obiadów nie obejdzie się bez jej zastosowania. Dodawana do zup, potrawek, surówek, sałatek, ciast, deserów i innych smakołyków. Posiada ogrom drogocennych właściwości, jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. O czym mowa? O marchewce! Z okazji Dnia Marchewki, którego obchodzimy dziś – 4 kwietnia – przyglądamy się jej wartościom odżywczym i przedstawiamy przepisy z marchewką w roli głównej. Smacznego!

Cenne właściwości marchewki:

  • Bogate źródło beta-karotenu – zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała miażdżycy,
  • Bogate źródło karotenoidów – przeciwutleniaczy,
  • Zwiększa przepływ krwi do serca,
  • Ma niski indeks glikemiczny – idealna dla cukrzyków,
  • Usprawnia perystaltykę jelit i zwiększający odporność,
  • Bogate źródło witaminy C, witaminy B6, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i ryboflawiny.

Marchewkowa zupa krem

Składniki: 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 małego pora, 500 g marchewki, 300 g ziemniaków, 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego, przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry, 250 ml mleka

Przygotowanie: do garnka włóż łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Teraz dodaj stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut. Najpierw dodaj pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora. Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie dopraw warzywa solą. Zalej wszystko gorącym bulionem, dodaj przyprawy (kurkumę i curry) i zagotuj. Przykryj pokrywą i gotuj ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodaj mleko i całość zmiksuj blenderem Tefal na krem.

Marchewka zapiekana z miodem – idealny dodatek do obiadów

Składniki: 1/2 kg marchewki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki miodu, sól

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Marchew dokładnie umyj i obierz. Jeśli marchew jest duża, pokrój ją na części. Przełóż do naczynia, w którym będzie się piec, wymieszaj dokładnie z oliwą z oliwek. Delikatnie dopraw solą i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. Dodaj do marchewki miód, wszystko dokładnie wymieszaj i piecz jeszcze maksymalnie 10 minut.

Placuszki marchewkowe

Składniki: 2 szklanki marchewki startej, 2 jajka, szczypior, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli.

Przygotowanie: do tartej marchewki dodaj obie mąki oraz żółtka, pokrojony szczypior, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie połącz z masą marchewkową. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju i odsączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu, a przed podaniem posyp cukrem lub solą i pieprzem.

Budyń z marchewki

Składniki: 25 dag marchwi, 20 dag selera lub pietruszki, 4 dag masła, 5 jaj, 5 dag kaszy manny, sól, cukier, zielona pietruszka

Przygotowanie: marchew i selera oczyść, opłukaj, pokrój, zalej małą ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem, pod koniec gotowania dodaj kawałeczek masła, kaszy manny, soli i cukru do smaku. Wywar odparuj. Rozetrzyj resztę masła dodając po jednym żółtku. Masę wymieszaj z marchwią, przypraw do smaku. Ubij pianę, wymieszaj z masą. Wyłóż ją do wysmarowanej formy, zamknij i gotuj w parze ok. 45 min. Budyń podawaj z sosem koperkowym lub groszkiem.

Do przygotowywania dań z marchewką niezbędne sprzęty marki Tefal znajdziesz w bardzo atrakcyjnych cenach w Ofercie Rabatowej TUTAJ

Ciasto marchewkowe

Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki), 1,5 szklanki mąki, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć), 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich, pół łyżeczki soli

Przygotowanie: marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Jesteśmy bardzo ciekawi, pod jaką postacią najchętniej podajecie marchewkę? Koniecznie podzielcie się z nami swoimi przepisami w komentarzach! smiley

 

Redakcja mojaWieś.pl ..

Teresa G. z Koło Gospodyń Wiejskich Rudniczanki z Kolonii Rudniki

Ja podaję marchewkę z jabłuszkiem,starte na tarce o drobnych oczkach,jako przystawkę do drugiego dania.Uwielbiają dzieci,mogę tak śmiało powiedzieć ,bo gotowałam w przedszkolu.

4

6 kwi 2018, 14:30:59

Barbara O. z Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowo Drugie

Podaje gotowana do miesa lub w postaci marmoladki na chleb.

2

6 kwi 2018, 14:31:09

Malwina W.

Pani Barbaro, w postaci marmoladki? Powiem szczerze, że jestem bardzo ciekawa przepisu na nią :)

0

5 kwi 2018, 08:38:45

Przeczytaj również

Posiedzenie Rady Powiatu ŚIR

6 grudnia 2018 r w świetlicy wiejskiej w Skarżysku Kościelnym odbyło się posiedzenie Rady Powiatowej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej powiatu Skarżyskiego. Program i tematyka posiedzenia : 1. Otwarcie posiedzenia i powitanie uczestników- Przewodniczący Rady Powiatowej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Skarżysku -Kamiennej - Pan Szymon Płusa. 2. Wystąpienia zaproszonych gości. 3. Rolniczy Handel Detaliczny oraz informacja z działalności Lekarza Powiatowego Weterynarii w Skarżysku- Kamiennej – Pan Krzysztof Bąk. 4. Informacja z działań Biura Powiatowego ARiMR w Skarżysku- Kamiennej – Pan Kierownik Konrad Sokół. 5. Informacja z bieżącej działalności Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Skarżysku- Kamiennej- Pani Kierownik Jolanta Krupa. 6. „Korzyści z posiadania innowacyjnych zbiorników firmy Swimer w kontekście aspektów prawnych i ochrony środowiska”- Przedstawiciel firmy Swimer z Torunia. zastępca dyrektora handlowego do spraw rozwoju i sprzedaży Pan Andrzej Banaszek z osobami towarzyszącymi 7. „Informacje o korzyściach dla rolnika płynących ze współpracy z Rabatem Rolniczym”- Przedstawiciel Rabatu Rolniczego - prezes ZRKiOR woj. świętokrzyskiego Pan Bogdan Żerniak oraz Pan Robert Muzoł 8. Informacja z bieżącej działalności Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Kielcach, Pani Krystyna Zdonek – Członek Zarządu ŚIR. 9. Podziękowania i podsumowanie roku 2018 - Przewodniczący ŚIR Pan Szymon Płusa. Spotkanie upłynęło w miłej i pełnej pomysłów na kolejne lata atmosferze. Spotkanie z pewnością zaoowocuje wieloma ciekawymi współpracami i projektami. Serdecznie dziękujemy, że Program "mojaWieś" mógł uczestniczyć w tym spotkaniu i móc przedstawić korzyści płynące ze współracy z nami. Do zobaczenia! Czytaj dalej

0 0

ANIOŁKI W KAŻDYM DOMU

Dekoracje na Boże Narodzenie   Aniołki w każdym domu   Anioł, inaczej mówiąc posłaniec Boży, to byt duchowy, który od wieków wzbudza ludzki zachwyt ze względu na swój przepiękny wygląd. Jak podaje nam historia, ludzie zawsze lubili stroić swoje pielesze domowe właśnie porcelanowymi Aniołkami, które jak wierzono przynoszą takiemu domowi szczęście. Włoskie putto Putto, to motyw dekoracyjny przedstawiający małego nagiego chłopca. W dobie renesansu i baroku, temu chłopczykowi zaczęto dorabiać skrzydła i tak nadawano mu wyglądu Anioła. Podróże Polaków do Rzymu i Mediolanu spowodowały, że te małe Aniołki zaczęto sprowadzać do Polski. Dekorowano nimi kościoły i kaplice, ale stanowiły one nieodłączny symbol każdego katolickiego domu. W Egipcie i Babilonie Pierwsze wyobrażenia Aniołów istniały już w starożytnym Egipcie i Babilonie. Często przedstawiano te duchowe istoty, jako uskrzydlone zwierzęta z ludzkimi twarzami. Starożytnym Aniołom przypisywano pewien rodzaj cielesności, co znajduje potwierdzenie w rzeźbach z tamtego okresu. W czasach nowożytnych, Aniołowie, są opisywani jako piękni posłańcy Boga do ludzi. Tym bardziej znalazły one swoje odbicia w sztuce i to nie tylko sakralnej. Początki kościoła katolickiego Ojcowie kościoła katolickiego, Bazyli Wielki jak też i Jan z Damaszku, wyobrażali sobie Anioły jako istoty eteryczno-ogniste. Przypisywano im posiadanie delikatnego ciała i nieograniczonego rozumu. W judaizmie natomiast uważa się, że Aniołowie wstępują w człowieka by mu coś przekazać od Stwórcy. Jak zatem widać, w tej religii uważa się, że są to tylko niezmaterializowane duchy. Dekoracje na Boże Narodzenie W dawnej Polsce uważano, że szczególne szczęście przynoszą nam Anioły, zatem nie wyobrażano sobie żeby nimi nie przystroić domów. Szczególnie czyniono to w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wieszano zatem gipsowe miniaturki tych niebiańskich bytów na firankach, choince, a przede wszystkim nad progami domów. W regionie Lublina Znane są na Lubelszczyźnie domy, do których zamawiano na okres świąt grudniowych Aniołki z Paryża, które miały ogromne rozmiary. Ustawiano je najczęściej przy choince, lub przy oknie z widokiem na ogród. W Krakowie Pani Jadwiga Krogulska, wykonywała liczne Aniołki z kolorowej bibuły, które rozdawała bliskim z najlepszymi życzeniami świątecznymi. W Warszawie Na ulicy Prostej w Warszawie, mieszkała niegdyś rodzina Janakowskich. Oni to już od jesieni robili Aniołki z szyszek i zasuszonych kwiatów. Takie dekoracje zamieszczali na zapomnianych mogiłach cmentarnych, lub w przydrożnych kapliczkach.   W okresie świąt grudniowych, wiele rodzin stroi swoje domy figurkami Aniołków. Wówczas to, magiczny okres wspomnianych świąt ma bardziej uroczysty wydźwięk.   Ewa Michałowska- Walkiewiczv Czytaj dalej

1 1
1 2

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij