Aktualności

4 11
Kłosuj Komentuj Ulubione

Sezonowe pyszności od naszych czytelników!

Czas najwyższy ujawnić, które przepisy z wykorzystaniem sezonowych owoców jesieni wywołały u nas największy apetyt! A zgłoszeń było bardzo dużo, wybór 10 a potem 3 najlepszych był bardzo trudny! Wasza pomysłowość na wykorzystanie sezonowych owoców nie zna granic i jesteśmy pod jej ogromnym wrażeniem. Poniżej prezentujemy 10 przepisów, których autorzy zostaną nagrodzeniu pysznymi zestawami od sponsora konkursu - Dr. Oetkera!

Zacznijmy od 3 przepisów, które zaskoczyły nas najbardziej, zdobywając tym samym podium! Główną nagrodą dla tych 3 przepisów jest... publikacja w wyjątkowym, grudniowym wydaniu kwartalnika "mojaWieś"! Już na dniach najnowsze kwartalniki trafią do Waszych domów!

I MIEJSCE: Jesienny bukiet z liści czyli drożdżówki warzywno-owocowe, autorka: Magdalena Bozek

Składniki na ciasto:

  • 600g mąki (może być mniej w zależności od gęstości puree)
  • 150ml mleka
  • 100g masła
  • 50g świeżych drożdży
  • Pół szklanki
  • 2jajka
  • Szczypta soli
  • 3-4 łyżki puree z dyni
  • 2-3 łyżki puree z buraków ćwikłowych
  • 1 łyżka puree ze szpinaku

Składniki na nadzienie:

  • jabłka prażone: 4 jabłka, cukier do smaku, cynamon
  • konfitura z pigwy: 6 owoców pigwy, cukier do smaku, kilka goździków, odrobina startego imbiru
  • prażone gruszki: 2 duże gruszki

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Pierwszym etapem jest przygotowanie puree. Jednego buraka ćwikłowego i ćwiartkę małej dyni(bez pestek) kroimy na słupki i pieczemy w piekarniku, lub gotujemy na parze do miękkości. Szpinak blanszujemy również w parowarze kilka minut. Każde warzywo osobno blendujemy, odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie należy przygotować zaczyn. W tym celu lekko podgrzewamy mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, pół łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy, do ciasta będzie potrzebne płynne i przestygnięte.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, cukier, sól oraz w miarę wyrabiania mąkę. Dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy puree z dyni, do drugiej puree z buraków, do trzeciej puree ze szpinaku. Każdą część chwilę wyrabiamy, dodając ewentualnie mąki, by nie było zbyt rzadkie. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na 30-60minut.

Gdy ciasto rośnie przyrządzamy nadzienie(mogą to być przygotowane wcześniej konfitury w słoiczkach). Owoce obieramy, kroimy w kostkę. Do rondla wsypujemy jabłka, 2łyżki wody, cukier i cynamon do smaku. Prażymy 5 minut. Podobnie postępujemy z gruszką. Gruszka, odrobina wody i cukier do smaku-prażymy chwilkę. Pigwę prażymy z odrobiną wody, cukrem do smaku i 3goździkami. Po 20minutach miksujemy na gładka masę.

Każde ciasto wałkujemy na grubość ok.1cm. kroimy na paski o szerokości 5cm i kwadraty 10x10cm. Na ciasto nakładamy owoce: na ciasto dyniowe jabłka, na szpinakowe gruszki, na buraczkowe pigwę. Kilka drożdżówek nadziałam też powidłem węgierkowym. Paski zwijamy w małe ruloniki, kwadraty składamy na ukos. Drożdżówki układamy na przemian kolorami w formie do tarty. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180stopni przez 40minut. W połowie pieczenia można przestawić piekarnik na grzanie tylko dół, by ciastka za bardzo się nie zrumieniły.

II MIEJSCE: Trufle marchewkowe z bakaliami, autorka: Monika Och

Składniki:

  • marchewka [1 średnia sztuka]
  • migdały [50 g]
  • siemię lniane [ 2 łyżki]
  • orzechy włoskie [ garść]
  • daktyle [ 8-10 sztuk]
  • rodzynki [1 łyżka]
  • przyprawa do piernika [1 łyżeczka]
  • cynamon [1/2 łyżeczki]
  • sól [szczypta]
  • wiórki kokosowe [3 łyżki]

Przygotowanie: Migdały, siemię lniane i orzechy wrzucić do blendera i zmielić. Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na ok. 10 minut. Odlać wodę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mąkę orzechową, daktyle i marchewkę zblendować na klejącą masę. Dodać rodzynki. Z powstałej masy uformować trufle, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki żeby stężały i zajadać.

III MIEJSCE: szarlotka na biszkopcie i z kawałkami aromatycznych jabłek, przykryta śmietanową kołderką, autorka: Justyna Dąbek

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo wlewać olej ciągle mieszając za pomocą miksera. Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki suche delikatnie połączyć z mokrymi i przełożyć ciasto do formy o wym. 25 x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do tzw suchego patyczka (ok. 25 min).

Masa jabłkowa:

  • szklanka wody
  • opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
  • 2000g jabłek
  • 2 łyżki wody
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretkę cytrynową. Jabłka umyć obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka. Dodać cukier z cynamonem. Podprażyć jabłka z wodą przez ok. 10 - 15 minut. Do ostudzonych jabłek dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać -galaretka musi być zimna, ale nie stężona. Masę jabłkową rozprowadzić równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Wstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremówki,
  •  2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i rozsmarować na jabłkach. Całość posypać dla ozdoby kakao.

WYRÓŻNIENIA:

Jabłkowa Zefiryna, autorka: Monika Błędkowska

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g  margaryny
  • 150 g  cukru pudru + 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 8 sztuk jabłek
  • 4  budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki  cukru
  • 1/3 łyżeczki  amoniaku
  • 3 łyżeczki  żelatyny
  • 2 opakowania  cukru wanilinowego
  • 3 łyżki  kakao
  • 500 g  śmietany kremówki
  • 1 mały słoik marmolady
  • 1 l  mleka

Przygotowanie: Mąkę połącz z margaryną i 150 g cukru pudru. Dodaj żółtko, proszek do pieczenia i amoniak. Wyrób gładkie ciasto, po czym wyłóż nim spód oraz brzegi blachy. Jabłka umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Owoce ułóż na cieście i w każdą połówkę włóż porcję marmolady.

Budynie ugotuj z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Tak przygotowanym budyniem zalej jabłka na cieście. Ciasto piecz 70 minut w temperaturze 180 st. C. Śmietanę ubij z 1-2 łyżeczkami cukru pudru i żelatyną. Wyłóż ją na upieczone, przestudzone ciasto. Przed podaniem oprósz ciasto kakao.

Deser herbatnikowy, autorka: Cecylia Puzoń z „KGW-Strażniczki Tradycji”  Pisarzowice

Składniki:

  • 4 paczki herbatników
  • 1 paczka krakersów
  • 2 budynie waniliowe  Dr.Oetker
  • 0,5litra mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 puszka dużej masy krówkowej ,kajmakowej
  • 1 słoik powideł śliwkowych (domowej roboty)
  • 0,5 litra 30% śmietanki
  • 1 łyżka mleka w proszku i rozpuszczone 2łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Garść uprażonych migdałów lub słoneczników, bądź pokruszony dowolny baton

Przygotowanie: na blaszce ułożyć warstwę herbatników. Ugotować budynie i schłodzone utrzeć z masłem. Nałożyć utarte budynie na herbatniki. Ułożyć następną warstwę herbatników, którą smarujemy rozgrzana masą krówkową. Na masę  układamy krakersy i smarujemy powidłami. Ubić śmietankę z cukrem i żelatyna bądź mlekiem w proszku. Ułożyć na powidłach. Posypać uprażonymi migdałami, słonecznikiem i pokruszonym batonem. Wstawić do lodówki.

Jesienna fantazja, autorka: Ewelina Białoń Stowarzyszenie KGW Lipowe

Składniki na nadzienie:

  • 700 g obranych i wydrążonych jabłek
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  •  1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • Szczypta cynamonu

Jabłko drobno pokroić, dodać cukier i wodę. Chwilę pogotować. Na sam koniec dodajemy odrobinę cynamonu. Garnek zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Gotową masę przełożyć do kieliszków na wino lub innych dekoracyjnych szklanek/pucharków i poczekać do ostygnięcia. Po tym czasie wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego ściągnięcia galaretki.

Składniki na wierzch:

  • 400 ml schłodzonego mleka
  •  2 bite śmietany w proszku
  • Szczypta kakao do oprószenia
  • Szczypta cynamonu lub kakao do oprószenia

Do wysokiego naczynia wlać mleko i wsypać bitą śmietanę. Ubijać do utworzenia zbitej masy. Przełożyć na wcześniej przygotowaną masę z jabłek. Na sam koniec oprószyć kakao lub cynamonem Wstawić do lodówki na godzinę.

Kruche ciasto kakaowo-cynamonowe ze śliwkami i kruszonką, autorka: Magdalena Wojtanowicz

Potrzebujemy: umytych i wypestkowanych śliwek najlepiej węgierek, blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm oraz papier do pieczenia który zapobiegnie przed nadmiernym zarumienieniem się spodu ciasta.

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 250 g masła / margaryny
  • ok. 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2-3 łyżki słodkiego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu


kruszonka:

  • 2 łyżki masła / margaryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasta i zagniatamy ciasto po czym owijamy je w filię spożywczą i wkładamy na 30 min,do lodówki. Między czasie ze składników na kruszonkę przygotowujemy kruszonkę i również wkładamy ją do lodówki.

Po odczekanych 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na wymiar blaszki i wkładamy je do niej. Na wierzch układamy śliwki - skórką do dołu. Wierz śliwek posypujemy gotową kruszonką. Gotowy placek wkładamy do piekarnika na ok.35-40 min w temp.200 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu jak ktoś chce może dodatkowo posypać wierzch cukrem pudrem.

Dżem dyniowy z nutą pomarańczy, autorka: Karina Adamczyk

Składniki:

  • 750ml (ok700g) ugotowanego, ostudzonego i zblendowanego miąższu z dyni (dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę ok.2x2cm, zalać małą ilością wody i dusić pod przykryciem ok. 1,5h do miękkości ,od czasu do czasu mieszając aby nie uległa przypaleniu. Uwaga, podczas gotowania dynia może bulgotać i oparzyć. Gdy całkiem ostygnie i  będzie zimna zblendować.)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru  w proszku 
  • 1 szklanka soku z pomarańczy (świeżego lub z kartonu)
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 olejek pomarańczowy do ciasta
  • skórka otarta z jednej pomarańczy(pomarańcze należy wcześniej umyć i sparzyć)
  • 1 żelfix 2:1
  • 400g cukru
  • umyte i wyparzone słoiki z zakrętami (ok. 5-6  słoików ok 200ml)

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku (poza cukrem) wymieszać dokładnie z żelfixem i postępować wg instrukcji na opakowaniu tj. zagotować  dynie z resztą  składników, następnie dodaj cukier i gotuj 1-2 min.  Zmniejsz ogień do min. i napełniaj słoiki od razu, zakręcać i stawiać do góry dnem na ok 20min.  Dżem jest aksamitny z delikatną nutą pomarańczy, cynamonu i imbiru. 

Dyniowe ażurowe drożdżówki z jabłkami i żurawiną, autor: Dariusz Bożek

Składniki:

  • 1jajko +1jajko(do smarowania)
  • 100ml mleka
  • 450g mąki
  • Pół szklanki puree z dynii
  • 1opakowanie drożdży instant 7g (lub 25g świeżych drożdży)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Wykonanie: W rondlu podgrzewamy mleko, by było ciepłe. Dodajemy cukier waniliowy, drożdże, masło i mieszamy. Do przesianej mąki wlewamy rozczyn z masłem, dodajemy jajko, śmietanę, dynię i zagniatamy ciasto, chwilę wyrabiamy, formujemy kulę i pozostawiamy w misce przykrytej ściereczką na godzinę. Jeżeli używamy świeżych drożdży, należy najpierw przygotować zaczyn, z mleka drożdży, cukru i odrobiny mąki, poczekać aż podwoi objętość i dopiero wtedy dodać pozostałe składniki i wyrabiać.

Jabłka należy pokroić(ze skórką) na ok.1 cm plastry i wykroić gniazda nasienne. Ciasto dzielimy na 2 połowy. Pierwszą wałkujemy na grubość 1cm, posypujemy cynamonem i układamy na nim jabłka pozostawiając ok, 5mm odstępy, by dało się później ładnie wykroić. Do środka każdego jabłka dajemy kilka owoców żurawiny. Drugą połówkę ciasta po rozwałkowaniu kroimy nożykiem, by po rozciągnięciu ciasta powstała ażurowa siatka. Ciasto "siatkę" nakładamy na jabłka. Dużą szklanką wykrawamy kółka z jabłkami w środku. Bułeczki układamy na blasze, smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem, pieczemy 25 min. w temp. 175 stopni. Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem. I można już zajadać :)

Ciasto orzechowe z masą krówkową i nutellą ze śliwek węgierek, autorka: Renata Dynaryńska

Składniki:

CIASTO BISZKOPTOWE: 6 jaj, 1 szkl. Mąki pszennej, 1 szkl. 1 szkl. Cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

WKŁADKA ORZECHOWA: 25 dkg orzechów włoskich mielonych, ¾ szkl. Cukru, 5 białek [ żółtka zostawić do masy] 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

MASA Z ŻÓŁTEK: ½ szkl. Mleka, ½ szkl. Cukru, 30 dkg masła, 5 żółtek, spirytus do smaku.

KRÓWKA:  10dkg orzechów włoskich krojonych, puszka masy krówkowej

MASA Z NUTELLĄ : słoiczek nutelli ze śliwek węgierek , 10 dkg krojonych orzechów włoskich.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, porcjami dodawać do masy jajecznej. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 25 na 35 cm. Piec około 30-35 minut w temp. 175-180C. Po upieczeniu, biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części . WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe, piec około 30 minut w temp. 175-180 *C . MASA Z ŻÓŁTEK: Do żółtek wsypać cukier i dobrze rozmieszać, wlać mleko, mieszając zagotować (masa ma wygląd zwarzonej, taka właśnie ma być ) i wystudzić. Masło utrzeć, do utartego masła porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną, na koniec dodać spirytus do smaku . KRÓWKA: masę krówkową lekko rozgrzać, wymieszać  z pokrojonymi orzechami .  MASA Z NUTELLĄ: nutelle lekko rozgrzać, wymieszać z pokrojonymi orzechami.  PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część biszkoptu kakaowego –masa z nutellą - ¾ masy z żółtek- wkładka orzechowa - krówka z orzechami -biszkopt kakaowy - pozostała część masy z żółtek . Ciasto można udekorować wiórkami z czekolady albo krojonymi orzechami.  Aby ciasto było bardziej wilgotne polecam nasączyć biszkopt i wkładkę orzechową  Do nasączenia  można użyć  wody z rumem i cukrem.

Laureatom serdecznie gratulujemy!
 

Redakcja mojaWieś.pl ..

Lucyna M. z Koło Gospodyń Wiejskich Lipowe

Gratulacje dla wszystkich wyróżnionych! Same pyszności! :)

5

10 gru 2018, 11:04:00

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Serdecznie dziękuję za wyróżnienie ciasta -deseru i mielonych ze śliwką!!! Kwartalnik mojaWieś dotarł i jest przeczytany "od dechy do dechy" WW przepisy są też wspaniałe, a że zbliżają się święta więc można któreś z nich wykorzystać czyli wykonać i spałaszować z najbliższymi.Smacznego!!!!! Pozdrawiam

7

10 gru 2018, 11:03:58

Zbyszko J.

Gratulacje dla wszystkich pomysłodawczyń przepisów!!!!! Pychotka.Pozdrawiam.

4

10 gru 2018, 11:03:56

Magdalena W.

Dziękuję ślicznie za wyróżnienie i gratuluję również bardzo serdecznie pozostałym osobą :* mam pytanie - gdzie podajemy dane do wysyłki ?

3

10 gru 2018, 11:03:53

Przeczytaj również

Posiedzenie Rady Powiatu ŚIR

6 grudnia 2018 r w świetlicy wiejskiej w Skarżysku Kościelnym odbyło się posiedzenie Rady Powiatowej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej powiatu Skarżyskiego. Program i tematyka posiedzenia : 1. Otwarcie posiedzenia i powitanie uczestników- Przewodniczący Rady Powiatowej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Skarżysku -Kamiennej - Pan Szymon Płusa. 2. Wystąpienia zaproszonych gości. 3. Rolniczy Handel Detaliczny oraz informacja z działalności Lekarza Powiatowego Weterynarii w Skarżysku- Kamiennej – Pan Krzysztof Bąk. 4. Informacja z działań Biura Powiatowego ARiMR w Skarżysku- Kamiennej – Pan Kierownik Konrad Sokół. 5. Informacja z bieżącej działalności Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Skarżysku- Kamiennej- Pani Kierownik Jolanta Krupa. 6. „Korzyści z posiadania innowacyjnych zbiorników firmy Swimer w kontekście aspektów prawnych i ochrony środowiska”- Przedstawiciel firmy Swimer z Torunia. zastępca dyrektora handlowego do spraw rozwoju i sprzedaży Pan Andrzej Banaszek z osobami towarzyszącymi 7. „Informacje o korzyściach dla rolnika płynących ze współpracy z Rabatem Rolniczym”- Przedstawiciel Rabatu Rolniczego - prezes ZRKiOR woj. świętokrzyskiego Pan Bogdan Żerniak oraz Pan Robert Muzoł 8. Informacja z bieżącej działalności Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Kielcach, Pani Krystyna Zdonek – Członek Zarządu ŚIR. 9. Podziękowania i podsumowanie roku 2018 - Przewodniczący ŚIR Pan Szymon Płusa. Spotkanie upłynęło w miłej i pełnej pomysłów na kolejne lata atmosferze. Spotkanie z pewnością zaoowocuje wieloma ciekawymi współpracami i projektami. Serdecznie dziękujemy, że Program "mojaWieś" mógł uczestniczyć w tym spotkaniu i móc przedstawić korzyści płynące ze współracy z nami. Do zobaczenia! Czytaj dalej

0 0

ANIOŁKI W KAŻDYM DOMU

Dekoracje na Boże Narodzenie   Aniołki w każdym domu   Anioł, inaczej mówiąc posłaniec Boży, to byt duchowy, który od wieków wzbudza ludzki zachwyt ze względu na swój przepiękny wygląd. Jak podaje nam historia, ludzie zawsze lubili stroić swoje pielesze domowe właśnie porcelanowymi Aniołkami, które jak wierzono przynoszą takiemu domowi szczęście. Włoskie putto Putto, to motyw dekoracyjny przedstawiający małego nagiego chłopca. W dobie renesansu i baroku, temu chłopczykowi zaczęto dorabiać skrzydła i tak nadawano mu wyglądu Anioła. Podróże Polaków do Rzymu i Mediolanu spowodowały, że te małe Aniołki zaczęto sprowadzać do Polski. Dekorowano nimi kościoły i kaplice, ale stanowiły one nieodłączny symbol każdego katolickiego domu. W Egipcie i Babilonie Pierwsze wyobrażenia Aniołów istniały już w starożytnym Egipcie i Babilonie. Często przedstawiano te duchowe istoty, jako uskrzydlone zwierzęta z ludzkimi twarzami. Starożytnym Aniołom przypisywano pewien rodzaj cielesności, co znajduje potwierdzenie w rzeźbach z tamtego okresu. W czasach nowożytnych, Aniołowie, są opisywani jako piękni posłańcy Boga do ludzi. Tym bardziej znalazły one swoje odbicia w sztuce i to nie tylko sakralnej. Początki kościoła katolickiego Ojcowie kościoła katolickiego, Bazyli Wielki jak też i Jan z Damaszku, wyobrażali sobie Anioły jako istoty eteryczno-ogniste. Przypisywano im posiadanie delikatnego ciała i nieograniczonego rozumu. W judaizmie natomiast uważa się, że Aniołowie wstępują w człowieka by mu coś przekazać od Stwórcy. Jak zatem widać, w tej religii uważa się, że są to tylko niezmaterializowane duchy. Dekoracje na Boże Narodzenie W dawnej Polsce uważano, że szczególne szczęście przynoszą nam Anioły, zatem nie wyobrażano sobie żeby nimi nie przystroić domów. Szczególnie czyniono to w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wieszano zatem gipsowe miniaturki tych niebiańskich bytów na firankach, choince, a przede wszystkim nad progami domów. W regionie Lublina Znane są na Lubelszczyźnie domy, do których zamawiano na okres świąt grudniowych Aniołki z Paryża, które miały ogromne rozmiary. Ustawiano je najczęściej przy choince, lub przy oknie z widokiem na ogród. W Krakowie Pani Jadwiga Krogulska, wykonywała liczne Aniołki z kolorowej bibuły, które rozdawała bliskim z najlepszymi życzeniami świątecznymi. W Warszawie Na ulicy Prostej w Warszawie, mieszkała niegdyś rodzina Janakowskich. Oni to już od jesieni robili Aniołki z szyszek i zasuszonych kwiatów. Takie dekoracje zamieszczali na zapomnianych mogiłach cmentarnych, lub w przydrożnych kapliczkach.   W okresie świąt grudniowych, wiele rodzin stroi swoje domy figurkami Aniołków. Wówczas to, magiczny okres wspomnianych świąt ma bardziej uroczysty wydźwięk.   Ewa Michałowska- Walkiewiczv Czytaj dalej

1 1
1 2

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij