Aktualności

0 9
Kłosuj Komentuj Ulubione

Sałatki według gospodyń - na obiad, śniadanie i kolację!

Pyszna sałatka, pełna jarzyn, przypraw, wymieszana z aksamitnym sosem lub bez, to świetny dodatek do obiadów. Akurat w sezonie wakacyjnym, świetnym pomysłem na obiad jest grill w towarzystwie zdrowej i smacznej sałatki. Korzystajmy z sezonowych warzyw i delektujmy się ich odżywczym smakiem. Razem z Kołami Gospodyń Wiejskich zapraszamy dziś na pyszne sałatki!

Sałatka z brokułami, jajkiem i rzodkiewką z sosem jogurtowym

Składniki:

  • pół torebki mieszanki sałat np. z rukolą i botwinką
  • 1/2 brokuła
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 2 jajka, ugotowane
  • oliwa extra vergine, miód i sok z cytryny, sól i pieprz
  • 2 łyżki pestek dyni
Sos jogurtowy:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1/3 ząbka czosnku, drobno startego
  • 1 łyżka tahini (pominąć jeśli nie mamy)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta mielonej papryki (wędzonej jeśli mamy)

Przygotowanie: na talerzach wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki ugotowanego brokuła (ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie) oraz pokrojone na plasterki rzodkiewki. Doprawić wszystko solą, pieprzem, skropić mieszanką 2 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżki płynnego miodu i 1 łyżki soku z cytryny. Ułożyć połówki ugotowanych jajek. Polać sosem jogurtowym (składniki wymieszać w miseczce). Dodać pestki dyni. Smasznego!

Źródło: www.kwestiasmaku.pl

Sałatka brokułowa z kozim serem

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 30 dkg koziego sera twarogowego
  • Mała paczka słonecznika łuskanego
  • Sos czosnkowy (3 łyzki majonezu, 1 mała śmietana, 2 ząbki czosnku).

Brokuły gotujemy, odcedzamy i wykładamy na talerz. Następnie kroimy ser w kostkę, układamy na brokułach. Polewamy składniki sosem i posypujemy słonecznikiem.

Autorka: Grażyna Grącka z Koło Gospodyń Wiejskich w Podstole

Przepis na sałatkę z dyni - bombę witaminowa TUTAJ

Przepis na sałątkę owocowo-jogurtową i sałatkę szpinakową z szynką, według Pani Ireny Krawentek z KGW w Kiełczówce TUTAJ

Jesteśmy bardzo ciekawi, jakie są Wasze przepisy na sałatki, które lubicie. Podzielcie się z nami przepisami, a my opublikujemy je na portalu :)

 

 

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

Lokalną historię tworzą ludzie z pasją

Każde Koło Gospodyń Wiejskich ma swoją historię, a historię tworzą ludzie-pasjonaci, którzy poświęcają swój czas, energię, a często i własne środki finansowe. Nie bacząc na przeszkody rysują kolejne rozdziały w historii naszej miejscowości. Oto kilka pasjonatek, które całym sercem oddane są działalności w Kole Gospodyń. Pani Stasia Radoń- wieloletnia przewodnicząca Koła Gospodyń w  Siedlcu, inicjatorka wielu przedsięwzięć, a szczególnie uruchomienia  przedszkola dla dzieci wiejskich. Organizowała liczne kursy doskonalące dla mieszkańców wsi.Pasjonatka folkloru, śpiewu, tańca i muzyki.  Pani Krysia Cagiel - długoletnia członkini Koła Gospodyń, reprezentuje Siedlec na prawie wszystkich konkursach śpiewaczych. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki. Pięknie haftuje, a Jej dzieła stanowią dekoracje  na wielu wystawach. Pani Danusia Maciuszek- obecna przewodniczaca Koła Gospodyń. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Danusia Niemiec- wieloletni kierownik zespołu folklorystycznego Siedlecanie, pasjonatka folkloru i tradycji,dusza artystyczna, inicjatorka założenia Izby Regionalnej, inicjatorka Biesiad Agroturystycznych, organizatorka wielu konkursów, wernisaży i wystaw regionalnych, dzięki Jej zaangażowaniu potrawa regionalna stała się produktem certyfikowanym, a o Kole Gospodyń w Siedlcu usłyszano w całej Polsce i za granicą. Nigdy nie szczędzi czasu ani energii, aby w dobrym stylu i na wysokim poziomie promować naszą Małą Ojczyznę. Pani Helenka Szymańska -pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Basia Rybka- wieloletni skarbnik koła-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Jadzia Chudecka,pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Krysia Pilch-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Helenka Styczeń- pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pasjonatów jet duuuuuuuuużo więcej, ale na razie zostały przedstawione panie z długoletnim stażem i wieloma sukcesami na koncie. Czytaj dalej

0 1
0 1
0 0

Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność

Panie z Koła Gospodyń w Siedlcu łączy wiele pasji. Przez wiele lat zadziwiają aktywnością, inwencją twórczą, pracą społeczną na rzecz środowiska oraz działaniami skierowanymi na ocalenie od zapomnienia tego co piękne i wartościowe. Dzięki gospodyniom działo i dzieje się dużo dobrego w Siedlcu, który swoją historią sięga 1367 roku. To w Siedlcu - miejscowości nazywanej Artystyczną Doliną Raby panie z Koła Gospodyń od ponad pół wieku tworzą niepowtarzalny klimat w  podtrzymywaniu tradycji i budowaniu tożsamości regionalnej środowiska. Właściwe działania Koła Gospodyń Wiejskich pozwalają młodzieży czerpać dobre wzorce i doceniać dorobek kulturowy swoich matek i babć, szanować poprzednie pokolenia, dzięki którym rozkwitła wieś i dzisiaj stanowi matecznik tradycji i  kultury. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się potrzeby i kierunki działania, nigdy nie zmienił się cel oraz wartości, którymi kieruje się organizacja. Koło szczególnie pielęgnuje dziedzictwo kulturowe regionu poprzez kultywowanie folkloru i sztuki ludowej, śpiew, tradycyjne obrzędy oraz kuchnię regionalną. W kole działają trzy pokolenia pań, które pielęgnują i  zachowują od zapomnienia dawne tradycje i zwyczaje, a kultura ludowa stanowi dla nich dużą wartość. Wielkim zaszczytem dla koła jest noszenie krakowskiego ludowego stroju regionalnego, w którym gospodynie mogą prezentować swój region na różnego rodzaju konkursach, festiwalach, wystawach, biesiadach  i spotkaniach integracyjnych. Działalność koła od 1987 r. jest starannie dokumentowana w kronikach. Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij