Kulinaria

Ryba w sosie czekoladowym z kawiorem i cytryną
Ryba w sosie czekoladowym z kawiorem i cytryną. Szlachetna ryba typu sandacz, łosoś, halibut
Składniki:
- 500 g fileta z ryby np. polędwica z dorsza
- 300 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka czarnego kawioru
- garść szczypiorku
- 2 cytryny
- ½ czekolady białej E.Wedel
- 1 kieliszek białego wina
- sól i pieprz do smaku
- 150 ml bulionu
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1: Filet ułożyć w naczyniu do zapiekania. Z cytryny zetrzeć skórkę, a następnie doprawić rybę solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15-20 minut.
Krok 2: Na patelnię wlać wino i poczekać, aż odparuje cały alkohol. Dodać słodką śmietankę, skórkę z cytryny oraz bulion i następnie zagotować. Dorzucić posiekany szczypiorek oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie zestawić sos z kuchenki.
Krok 3: Czekoladę białą E.Wedel, masło oraz kawior wrzucić do gorącego sosu i mieszać delikatnie do momentu aż czekolada się rozpuści, a kawior wymiesza z pozostałym sosem. Upieczoną rybę podawać z sosem.
Smacznego! :)
Redakcja mojaWieś.pl ..
Beata S.
Do odważnych świat należy. Zrobiłam, cała rodzina jadła i wszystkim smakowało.
17 cze 2019, 12:14:30