Kulinaria
Róże karnawałowe wg. przepisu KGW Ślesin
SKŁADNIKI (jak na faworki):
1,5 szklanki mąki
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka spirytusu
smalec do smażenia, cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i spirytusu zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić i „wybijać” wałkiem tak długo aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Pozostawić na 1 godzinę do wypoczęcia. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki o trzech średnicach np. 6 cm. 5cm. i 4 cm. Każdy krążek naciąć w pięciu lub sześciu miejscach. Środki każdego krążka posmarować białkiem jaj, nałożyć kolejno krążki na siebie i dobrze przycisnąć palcem środek . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu wkładając mniejszą stroną. Ciasto rosnąc na tłuszczu utworzy kształt róż.
Uwaga. Można podwoić ilość składników, gdy chcemy zrobić ciastka w większej ilości.
Redakcja mojeKGW.pl ..