Aktualności
Pyszne rogale, nie tylko z okazji Dnia Świętego Marcinia
Wczoraj, 30 stycznia obchodziliśmy Dzień Rogala. Ten smakołyk kojarzy nam się głównie z tradycyjnymi rogalami świętomarcińskimi, pieczonymi z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Co prawda, ten dzień mamy już za sobą, ale z okazji trwającego jeszcze karnawału, rogale są bardzo popularne. Warto poznać historię oraz kilka tradycyjnych przepisów na te smakołyki, które od lat pieczone są w domu zgodnie z przepisami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.
Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich wywodzi się z Poznania, z 1891 roku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby naśladując patrona uczynili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta.
Tradycji wypiekana rogala towarzyszy ciekawa legenda: Dawno, dawno temu wyśnił go jeden z poznańskich piekarzy. Ujrzał on we śnie świętego Marcina jadącego na koniu, który podniósł zgubioną przez konia podkowę i postanowił, że będzie piekł ciasto w takim kształcie.
Obecnie takie rogale są wypiekane tylko w tych cukierniach, które posiadają specjalny certyfikat. Tradycyjne rogale marcińskie powinny być wykonane z ciasta półfrancuskiego, a ich nadzienie zawierać biały mak, śmietanę, masło, cukier, wanilię, rodzynki, mielone daktyle albo figi i skórkę pomarańczową, a także ważyć około 250 g.
Takie pyszności z okazji trwającego karnawału możemy przygotować sami, według tradycyjnego przepisu na wyśmienite rogale z masą marcepanową – palce lizać!
Składniki na rogaliki krucho-drożdżowe z masą marcepanową:
400 g mąki pszennej luksusowej, 3 dag drożdży, 2 łyżeczki cukru, 100 g masła miękkiego, 3 żółtka, szklanka mleka, cukier waniliowy, szczypta soli, 150 g masy marcepanowej, cukier puder do posypania, arkusz pergaminu do pieczenia.
Drożdże rozgnieć widelcem w miseczce z dodatkiem cukru i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na kwadrans. Mąkę przesiej do dużej misy, wlej zaczyn, dodaj trzy żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz wlej rozpuszczone i ostudzone masło.
Wyrabiaj ciasto i zagnieć je w kulę. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik zacznij nagrzewać 15 minut przed pieczeniem. Blachę wysmaruj delikatnie tłuszczem (np. margaryną) i wyłóż pergaminem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i wykrawać duże trójkąty lub kwadraty. Na płaty ciasta nakładaj łyżeczką kawałek gotowej masy marcepanowej formowanej w kulki i zawijaj płat ciasta w rulon, zaginaj po obu stronach rogi, formując w ten sposób rogaliki. Układaj je na blaszce w 5 cm odstępie od siebie, by się nie zrosły podczas pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika na 25 min. Po upieczeniu wyjmij, przełóż łopatką kuchenną na tacę i posyp cukrem pudrem przez sitko.
Przedstawiamy przepisy na przepyszne rogale, opublikowane przez Panie z KGW:
- Rogale świętomarcińskie – Lucyna Roszczka, KGW Zwola
- Rogaliki trzyskładnikowe – Agata Dawidowicz, KGW w Żerechowie
- Rogaliki orzechowe – Zofia Wdowiarz, KGW w Rogach
Jesteśmy ciekawi, w jakim wydaniu najbardziej smakują Wam rogale. Koniecznie dajcie znać w komentarzu!
Redakcja mojeKGW.pl ..