Kulinaria

0 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Pulpeciki z indyka, ostre nachos i pieczone frytki z batatów

Od czasu do czasu warto nieco poeksperymentować w kuchni i zaskoczyć swoją rodzinę ciekawymi połączeniami smaków. A jak wszyscy doskonale wiemy, nasze gospodynie na gotowaniu znają się jak nikt inny i z chęcią eksperymentują. Zapraszamy Was na kulinarną ucztę, a serwujemy  pulpeciki z indyka, ostre nachos i pieczone frytki z batatów.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 50 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel
  • 5 łyżek płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duży lub 2 mniejsze bataty
  • 50 g czekolady białej E.Wedel
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 filiżanka śmietany 18%
  • papryczka chili
  • paczka ostrych, paprykowych nachos
  • 50 g czekolady gorzkiej E.Wedel

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Przygotowanie:

Krok 1: Pulpeciki. Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, a następnie przestudzić. Płatki owsiane zalać wrzątkiem (tylko tyle, żeby je przykryło), nakryć spodeczkiem i odstawić, aż napęcznieją. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulkę i przestudzone płatki owsiane. Wbić jajko i doprawić, a następnie wyrobić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać trochę bułki tartej. Wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki, obtaczać w bułce tartej i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy na dużym ogniu, aby się smakowicie przyrumieniły. Ułożyć na naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut.