Aktualności

0 14
Kłosuj Komentuj Ulubione

Przepisy z botwiną w roli głównej

Widać ją już na straganach, ryneczkach i w sklepach. Kusi pięknym buraczanym i żywym zielonym kolorem. Witaminy i drogocenne minerały tryskają z każdego dania przygotowanego na jej podstawie. Botwinkę doskonale znały i uwielbiały już nasze babcie i prababcie, które opierały się na kuchni sezonowej i gotowały to, co akurat ziemia urodziła. Jak smakowite potrawy można przyrządzić z botwinki? Jakie ma witaminy i minerały?

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego:

  • zawiera całą armię witamin: A, K, D, E, C oraz witaminy z grupy B, doskonale wpływających na samopoczucie i zdrowie
  • pobudza apetyt, koi nerwy, jest łatwostrawna
  • zawiera aż 13 różnych antyoksydantów, które poprawiają krążenie krwi
  • pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone starzenie organizmu

Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna!

Chłodnik litewski

Składniki:  1 pęczek botwinki z większymi buraczkami, 500 ml bulionu, 400 g zsiadłego mleka, 400 g śmietany 18%,  2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 małe ogórki gruntowe, 1/2 ząbku czosnku, 1 łyżeczka octu

Botwinkę dokładnie umyj, odetnij buraczki, obierz je, następnie posiekaj w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekaj. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich.

Zagotuj rosół, dodaj buraczki i grubsze łodyżki, gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj liście.

Do ostudzonego wywaru dodaj zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka. Dopraw startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszaj i schłodź w lodówce. Podawaj z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym obranym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami.

Filety z kurczaka w kremowym sosie z botwinki

Składniki:  500 g filetów z kurczaka, 2 buraczki z liśćmi botwinki, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki bulionu, 80 ml śmietanki 30%, 1 łyżka oliwy, 50 g tartego sera np. mozzarella, gouda, posiekany koperek, sól, pieprz, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kurczaka pokrój wzdłuż na 2 cieńsze filety i rozbij nieco tłuczkiem w najgrubszej części. Dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące pszennej. Botwinkę dokładnie umyj, odetnij buraczki, obierz i zetrzyj na tarce. Liście drobno posiekaj.

W garnku roztop 1 łyżkę masła i lekko zarumień starty ząbek czosnku. Dodaj starte buraczki i chwilę razem podsmażaj. Dopraw solą, pieprzem i wlej połowę bulionu. Gotuj przez ok. 5 minut aż buraczki zmiękną. Dodaj liście botwinki i resztę bulionu, wymieszaj i znów gotuj przez ok. 3 minuty. Dodaj śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość  wymieszaj, zagotuj i odstaw z ognia.

 Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła. Włóż filety kurczaka, obsmaż na złoty kolor z dwóch stron.  Na tę samą patelnię wyłóż  ugotowaną botwinkę razem z sosem. W środek włóż obsmażone filety. Całość zagotuj. Posyp filety tartym serem, przykryj patelnią i gotuj przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posyp filety posiekanym koperkiem.

Na smaczną wiosenną zupę z botwiny zaprasza KGW z Woli Zabierzowskiej TUTAJ

A wy jakie potrawy z botwinki lubicie najbardziej? smiley

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij