Talenty i pasje

1 15
Kłosuj Komentuj Ulubione

Promocja książki"Wilamowice.1818-2018.Miasto i ludzie"

W niedzielne popołudnie 02 grudnia br. Stowarzyszenie „Wilamowianie” wraz z Urzędem Gminy Wilamowice zorganizowali promocję książki pt. „Wilamowice 1818-2018 Miasto i ludzie” autorstwa dr hab. Macieja Fica, dr hab. Lecha Krzyżanowskiego i dr Konrada Meusa. Książka ta była długo oczekiwaną monografią Wilamowic. Na Sali OSP w Wilamowicach wszystkich zebranych powitali przedstawiciele Stowarzyszenia „Wilamowianie” - Prezes pani Justyna Majerska – Sznajder i Tymoteusz Król. Równocześnie dziękując wszystkim osobom i instytucjom, które przyczyniły się do wydania tej niezwykłej publikacji. Nie zabrakło również na scenie Zespołu Regionalnego Pieśni i Tańca „Wilamowice” ,który swym występem dopełnił prezentację książki. Natomiast prace związane z opracowaniem monografii omówili sami autorzy, którzy byli obecni na spotkaniu. Głos zabrał również zastępca burmistrza Wilamowic pan Stanisław Gawlik kierując słowa uznania dla wszystkich, którzy przyczynili się do powstania i wydania monografii Wilamowic. Na zakończenie uroczystości młodzież wilamowska z grupy teatralnej „Ufa fisa” wystąpiła ze spektaklem teatralnym pt. „Ymertihła” tzn. „Odziewaczka”. Sztuka ta zaprezentowana była 16 listopada br. na scenie kameralnej Teatru Polskiego im. Arnolda Szyfmana w Warszawie, a przedstawiona w trzech językach: polskim, niemieckim i wilamowskim. Jak powiedział Tymoteusz Król ,cyt.” sztuka dość trudna w odbiorze, obrazująca trudną historię Wilamowian w czasach wojennych i powojennych, a widziana oczyma młodzieży na podstawie przekazów ustnych -rodzinnych”. Korespondent mojaWieś Cecylia Puzoń

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Zbyszko J.

Bardzo ciekawe,co pani pisze o mieszkańcach Wilamowic. Przeczytałem o tej ludności wilamowskiej wiele ciekawych artykułów w prasie ogólnopolskiej i internecie,także na ww stronie mojaWieś. Dość specyficzny mają język, ale bardzo ciekawy.

5

18 gru 2018, 14:56:52

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij