Aktualności

3 11
Kłosuj Komentuj Ulubione

Płynne złoto prosto z pasieki

Aż 7 litrów nektaru potrzeba do wyprodukowania kilogram miodu, co przekłada się na 140.000 wylotów z ula. 1 kilogram miodu to wynik odwiedzin 750.000 do 3.000.000 kwiatów. A pszczela rodzina, żeby przetrwać potrzebuje w sezonie 90 kilogramów miodu. – Dopiero nadwyżką „dzielą” się z nami – mówi pszczelarz Bogdan Wencel, który zdradził nam kilka sekretów z życia pasieki.

Pasją „zaraził się” w dzieciństwie.

Urodziłem się na wsi, gdzie ule stały przy co drugim domu – opowiada pan Bogdan. - Po dwa, trzy w gospodarstwie. W sumie we wsi było ich około 16. Każda rodzina miała własny miód. Pan Bogdan przez lata pracował na Śląsku jako górnik. W okolice Bełchatowa (woj. łódzkie) przyjechał za żoną i od już od 27 lat rozbudowuje swoją pasiekę. Zaczynał od kilku uli. Dziś w Dobrzelowie prowadzi Gospodarstwo Rolno-Pasieczne „Wenclówka” i dogląda aż 35 uli, które stoją na czterech różnych działkach w gminie

Wieści z ula

Jeden ul to średnio 50.000, nawet do 70.000 owadów w rodzinie. W zimowych kłębach grzeje się po parę tysięcy pszczół. Owady w tym okresie nie zapadają jednak w letarg. - Są aktywne, ich mięśnie pracują i wytwarzają ciepło – mówi pszczelarz. - Utrzymują temperaturę trzydziestu pięciu stopni Celsjusza, nawet gdy na dworze panują siarczyste mrozy. Gdy temperatura na zewnątrz zaczyna wzrastać i zza chmur wychodzi słońce pszczoły coraz chętniej wylatują z ula, nawet w lutym. W marcu królowe matki rozpoczynają nowy sezon i zaczynają przygotowywać rodzinę do wylotu, już w znacznie liczniejszym składzie. Przystępują do zmasowanego składania jaj - „czerwią się”. Każdego dnia w ulu przybywa po około 1000 jaj, z których wylegają się larwy. Robotnice opiekują się nimi, karmią je i dbają, by te przeszły przez kolejny etap dojrzewania. Po kilkudziesięciu dniach, ze swojej celi, zabezpieczonej woskowym wieczkiem, wygryza się dorosła postać owada – po 21 dniach robotnica, po 24 truteń. O tym decyduje rodzaj pokarmu i czas przez jaki larwy są karmione. Trutnie wylęgają się też z jaj niezapłodnionych, a robotnice z zapłodnionych.

Rodzina musi być silna

Bo tylko taka da radę zebrać dużo pyłku i zapewnić przetrwanie krewniaczkom z ula. Praca w pasiece zatem nieustannie wre. Robotnice rodzą się i uwijają przez 42 dni i giną. Pałeczkę przejmują po nich kolejne zastępy pracowitych owadów. Żeby wyprodukować kilogram miodu, potrzeba 7 litrów nektaru, co przekłada się na 140.000 wylotów z ula. 1 kilogram miodu to wynik odwiedzin 750.00 do 3.000.000 kwiatów. Pszczela rodzina, żeby przetrwać potrzebuje w sezonie 90 kilogramów miodu, dopiero nadwyżką „dzielą” się z pszczelarzem. - To zaledwie około dziesięciu litrów miodu z ulu – mówi pan Bogdan. - Ale dla pszczelarza to i tak imponujący wynik.  

Ciężkie życie trutnia W każdym ulu żyje około 1000 trudni. Ich rolą jest zadbanie o to, żeby worek nasienny królowej został wypełniony po brzegi. Do tego czasu robotnice się nimi opiekują. Jednak już w połowie lata, po okresie rojenia się pszczół i lotów godowych młodych królowych, dla trutni zaczyna się trudny okres. Robotnice diametralnie zmieniają do nich stosunek i zaczynają okazywać „chłopakom” niechęć. Strażniczki nie wpuszczają ich już do ula. "Panowie" są po prostu zbyt duzi, żeby ich karmić. Mogliby zjeść zgromadzone zapasy, przygotowane na ciężki i długi okres zimy. A to oznaczałoby śmierć głodową całej rodziny. Ostatnia grupa robotnic będzie żyć kilka miesięcy – aż do wiosny. I to dla nich musi wystarczyć pożywienia, bo to one będą musiały wykarmić pierwszą, noworoczną grupę czerwi.

Płynne złoto z babcinej spiżarni

Miód każdego postawi na nogi, bakterie i wirusy mają w nim godnego przeciwnika. Wspiera układ krążenia, pokarmowy, moczowy i oddechowy. Wzmacnia odporność i potrafi kojąco wpłynąć na nasz organizm, minimalizując skutki stresu. O drogocennych właściwościach miodu pisali już starożytni Egipcjanie, nazywając go płynnym złotem. Miód jest obecny praktycznie w każdym domu.

Za co najbardziej go cenimy?

  • pozytywnie wpływa na pracę serca, polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie,
  • działa oczyszczająco na organizm,
  • łagodzi skutki stresu, pobudza trawienie i likwiduje zaparcia,
  • spożywanie miodu zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia,
  • działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodporniająco oraz przeciwalergicznie,
  • nasze babcie radziły smarować rany miodem, co przyspiesza oczyszczanie ran, a także wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne,
  • hamuje powstawanie próchnicy,
  • wykorzystywany przy leczeniu cukrzycy, ze względu na cukry redukujące (m.in. fruktozę).

Rodzaje miodów i ich właściwości

  • Miód rzepakowy jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku. Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.
  • Miód spadziowy to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka. Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.
  • Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych.
  • Miód gryczany jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.

Źródło: Polski Związek Pszczelarski  

Redakcja mojaWieś.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

W Pisarzowicach mamy także Rodziny Pszczele, działa prężnie Koło Pszczelarskie "Bartnik" pod przewodnictwem Pana Jana.Pozdrawiam wszystkich pszczelarzy i sympatyków broniących rodziny pszczele ,by pszczoły nie zniknęły z naszego krajobrazu,bo po ich zniknięciu niestety mogą pozostać zgliszcza.

4

28 mar 2019, 10:38:24

Malwina W.

Pani Cecylio, czekam na Pani artykuł o Kole Pszczelarskim, jestem ciekawa co w jego ramach się organizuje :)

1

7 kwi 2019, 20:10:12

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Pani Agnieszko postaram się jak najszybciej przygotować art. o naszych pszczelarzach.Pozdrawiam.

2

7 kwi 2019, 20:23:03

Przeczytaj również

"Baw się razem z nami".....

Oczami korespondenta…… „Baw się razem z nami”. Oczywiście bawiono się wspaniale w sobotnie popołudnie na obiekcie sportowym LKS ”Pionier” w Pisarzowicach. Jak co roku , Dyrekcja, Grono Pedagogiczne, Społeczność Uczniowska, Rada Rodziców Szkoły Podstawowej w Pisarzowicach zaprosili mieszkańców i gości. Obecni byli Burmistrz Wilamowic Marian Trela, Przewodnicząca Rady Miejskiej Stanisława Kudłacik , radni i przedstawiciele innych organizacji działających na terenie Pisarzowic, wszyscy podziwiali występy artystyczne uczniów Szkoły Podstawowej i ostatniej klasy Gimnazjum oraz wspaniale bawili się. W programie imprezy były występy dzieci klas od I do III, występ wokalny uczennic Gimnazjum, konkursy „15 lat Polski w Unii Europejskiej”- gry terenowe oraz prezentacje krajów Unii Europejskiej przez klasy IV-VII, ”Dzień Dobry TVN-przedstawienie w wykonaniu uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum, Rodzinne zawody sportowe oraz „Koncert Szkolnych Talentów”. Podczas imprezy nie zabrakło atrakcji dla najmłodszej widowni i uczestników, dmuchane domki, kąciki gier planszowych, zimne napoje, słodycze oraz lody. Młodzież klasy VIII przygotowała pyszne słodkie desery i sałatki, promujące zdrowy styl życia. Były także konkursy ciast i loteria fantowa. Mimo, że słoneczko ogrzewało wszystkich i wydawałoby się, że tylko „lody dla ochłody” i napoje będą królowały to jednak nie zabrakło chętnych na degustację grochówki naszych pisarzowickich strażaków , kiełbasy z grilla, a także popularnych „duszonek”. Podczas tej wspaniałej imprezy nie zabrakło także chwili, by podziękować byłemu sołtysowi Stanisławowi Peszelowi za 35 lat pracy na rzecz środowiska szkolnego. Okolicznościową statuetkę otrzymał od dyrektorów pani Lidii Dziubek, pani Grażyny Jurasz i pana Macieja Żarskiego. Od Dyrekcji, Grona Pedagogicznego oraz Uczniów otrzymał piękne podziękowanie na piśmie. Dodatkowo od uczniów ładny obraz wykonany kredką. Impreza zakończona została zabawą taneczną na której wspaniale bawiły się… „starszaki” czyli rodzice, goście, młodzież do późnych godzin nocnych. Czytaj dalej

1 5
1 1

Spadkobiercy 100-letniej tradycji

Bank BNP Paribas zawsze wspierał rozwój i plany swoich klientów, oferując produkty dopasowane do ich potrzeb, dbając o najwyższą jakość obsługi. Jesteśmy spadkobiercą 100-letniej tradycji finansowania rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Poczucie odpowiedzialności za otoczenie, w którym i dla którego Bank działa, jest dla nas ważne. Dlatego wśród naszych aktywności znajduje się ułatwianie dostępu do profesjonalnej wiedzy i narzędzi wspierających naszych klientów. Obchody 100-lecia obecności Banku na rynku agro, to dobra okazja do potwierdzenia, że sektor Food&Agro jest ważnym elementem naszej strategii i do obdarowania naszych klientów wyjątkowym podarunkiem. Dlatego biorąc pod uwagę, że globalne zapotrzebowanie na usługi informatyczne dla sektora agro oraz na rolnictwo precyzyjne ma rosnąć w ciągu najbliższych lat o 13% rocznie oraz to, że w dzisiejszych, dynamicznych czasach trzeba rozwiązywać bieżące problemy rolników ale również tworzyć rozwiązania, które ułatwią działania w przyszłości, stworzyliśmy Agronomist.pl. To przygotowana wspólnie z partnerami i klientami bezpłatna, pierwsza platforma w branży, gromadząca w jednym miejscu tak szeroki zestaw narzędzi przydatnych dla rolników i firm przetwórczych. Agronomist.pl powstał w odpowiedzi na potrzeby nowoczesnych rolników i przetwórców. Cały projekt, od funkcjonalności po wygląd czy układ narzędzi, został szeroko skonsultowany z przyszłymi użytkownikami z branży rolno-spożywczej. Na potrzeby projektu przebadano około 200 osób z branży oraz zorganizowano warsztaty i spotkania z kilkudziesięcioma producentami. Była to starannie wyselekcjonowana grupa osób z całego obszaru Polski, o różnym wieku, płci, rozmiarze gospodarstwa, kierunku produkcji. Dzięki temu Agronomist.pl jest portalem, który rozwiązuje prawdziwe problemy uczestników rynku rolno-spożywczego. W wyniku rozmów o potrzebach potencjalnych użytkowników naszego portalu, w I fazie budowy zapewniliśmy dostęp do*: Serwisu pogodowego, z pogodą konfigurowaną dla konkretnego obszaru, a nie tylko miejscowości; Systemów zarządzania gospodarstwem rolnym; Satelitarnego monitoringu pól; Wyszukiwarki ekspertów i modułu zadawania pytań; Profesjonalnych darmowych informacji o cenach i tendencjach na rynku; Profesjonalnego kalkulatora kredytowego; Kalendarza wydarzeń branżowych. Po dwóch miesiącach od uruchomienia, portal odwiedziło ponad 18 tysięcy osób. Mamy 1 400 zarejestrowanych użytkowników, wśród których 46% stanowią kobiety, co świadczy o ich bardzo dużej roli w agrobiznesie.. Jesteśmy przekonani, że portal będzie narzędziem odpowiadającym potrzebom rolników. Zarówno precyzyjna prognoza pogody, jak i inne rozwiązania dostępne na stronie, ułatwią prowadzenie gospodarstwa rolnego, pozwolą więc producentom wygospodarować więcej czasu dla siebie i rodziny. Innowacyjność i kompleksowość oferowanych narzędzi sprawia, że warto się zarejestrować na Agronomist.pl. Jest to jeden z pierwszych takich projektów w Europie, i na świecie. Zachęcamy każdego producenta z sektora rolno-spożywczego do odwiedzenia naszego portalu i przekonania się o jego wysokiej jakości oraz przydatności w prowadzeniu biznesu. *Zasady przydzielania dostępu do poszczególnych funkcjonalności portalu Agronomist określa Regulamin promocji dostępny na stronie portalu.   Czytaj dalej

0 9
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij