Kulinaria

1 3
Kłosuj Komentuj Ulubione

Pęczotto z kalafiorem i czekoladą białą

Pęczotto z kalafiorem i białą czekoladą do świetny pomysł na lekki i zarazem sycący obiad. Szczególnie jesienią, rozgrzewające dania obiadowe z kaszą są przez nas najbardziej ulubione. Smacznego!

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 szklanka startego sera typu Parmezan
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 cebula
  • ½ główki kalafiora
  • 3-4 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 l bulionu
  • ½ czekolady białej E.Wedel
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ocet balsamiczny, rukola dekoracji

Przygotowanie:

Krok 1: Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Kalafior drobno posiekać i dodać do cebuli. Dołożyć 2 łyżki masła i smażyć aż kalafior zrobi się złoty i rumiany. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Całość zalać białym winem i gotować, aż alkohol odparuje.

Krok 2: Do kaszy dodać bulion tak, aby przykrył kaszę. Gotować na średniej mocy, cały czas mieszając i dodając stopniowo bulion tak, aby kasza cały czas była przykryta płynem. Dusić ok. 20 minut.