Talenty i pasje

2 8
Kłosuj Komentuj Ulubione

Odebrała nagrodę w stolicy

Sołtys Karina Lassak, członkini Koła Gospodyń Wiejskich z szonowic zaproszona do Warszawy. Niezwykłe spotkanie miłośników historii, kultury, obyczajowości i tradycji polskiej wsi. W Pałacu Staszica, na warszawskim Nowym Świecie, w dniu 7 czerwca br. spotkali się przedstawiciele środowisk naukowych Polskiej Akademii Nauk, Instytutu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, profesorowie UW i UJ, wydawcy oraz zaproszeni goście wśród których znalazła się Karina Lassak – sołtys Szonowic nagrodzona za pamiętnik rodu Neblików i ich wielopokoleniowego gospodarstwa. W swojej pracy opisała przemiany jakie dokonały się w sposobie gospodarowania, upraw, stylu i sposobie życia mieszkańców swojej rodzinnej wsi. Doceniona przez kapitułę wybitnych znawców tematu nie kryła wzruszenia na uroczystej gali.

Autor Karina Lassak

Barbara K. z Koło Gospodyń Wiejskich "Wioskowe Trio"

Malwina W.

Pani Karinie serdecznie gratulujemy sukcesu i trzymamy kciuki za dalsze osiągnięcia. Jest Pani wielką inspiracją :)

0

13 cze 2018, 08:59:57

Brygida P. z Stowarzyszenie Razem dla wsi Żurawia-Włodzimierzewo

Gratulacje

0

14 cze 2018, 18:00:34

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij