Jarmark Produktów Tradycyjnych –Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” już na nami.
31 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się po raz XXI. Krajowy Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.
Konkurs był w dwóch kategoriach. Pierwsza to kategoria na najlepszy produkt żywieniowy regionalny i tradycyjny, druga najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna.
Konkurs ma zawsze charakter otwarty i przystąpić mogą producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniający kryteria regulaminowe.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.
Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Ktoś zapyta w jakim celu organizuje się tego typu konkursy? Odpowiem; celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacania swojej oferty rynkowej.
W imprezie Produktów Tradycyjnych brały udział członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa Śląskiego, producenci Gospodarstw agroturystycznych, wystawcy gastronomiczni.
Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Strażniczki Tradycji” z Pisarzowic po raz piąty wzięły udział w konkursie. Wystawiały w kategorii produkt żywieniowy regionalny- nalewkę „Mniszkulka”, a w kategorii danie i potrawa regionalna, była to zupa ogórkowa z ziemniakami i danie jednogarnkowe mielone z kapustą i fasolą. Także nasze członkinie KGW miały możliwość zaprezentowania swoich firm i produkt. Pani Ilona Pudełko-Fest Park- Cukiernictwo wystawiała „Pisarzowicki kołocz weselny-dożynkowy”, a „Katering Beata” Beata Kostrzewa wystawiała „Pisarzowicki smalec z podgarla”. Wszystkie panie uczestniczące w konkursie z Pisarzowic wróciły z dyplomami i nagrodami.
Warto dodać, że z Gminy Wilamowice wśród wystawców było państwo Aneta Grzegorz Śliwka-Pasieka Skowronek ze Starej Wsi, którzy także wrócili z dyplomami i nagrodami.
Mimo kapryśnej pogody na terenie Skansenu uczestniczyć można było w wielu ciekawych imprezach. Było wspólne gotowanie z Michałem Bałazym (kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych), tańczyć i śpiewać podczas występów Kapel Biesiadnych, podziwiać pokaz warzenia piwa domowego i zobaczyć zwycięzców VI Międzynarodowego Konkursu Piwowarów Domowych oraz degustować „zwycięskie” piwa. Nie zapomniano również o milusińskich, którzy wspaniale bawili się na warsztatach lepienia pierogów, kulania klusek śląskich, robienia kompotów i smażenia podpłomyków ze świeżo zmielonej mąki w żarnach i wiele innych atrakcji.
Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice