Aktualności

1 7
Kłosuj Komentuj Ulubione

Międzynarodowy Dzień Sernika

Czy jest ktoś kto nie uwielbia tego pysznego, puszystego deseru? My jesteśmy jego ogromnymi fanami i nie jesteśmy w stanie odmówić kawałeczka, gdy na horyzoncie pojawia się on – królewski, puszysty sernik… można się rozmarzyć! Poznajcie nasze ulubione przepisy na sernik!

Jagodowy sernik na zimno

Składniki na ciasto:

Do dekoracji:

  • 250 ml  śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 g czarnych jagód

Przygotowanie:

KROK 1 Sposób przygotowania: Tortownice o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty. Jagody opłucz i zmiksuj dokładnie z cukrem pudrem. Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj mus jagodowy i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż na spód z biszkoptów i wyrównaj.

KROK 2 Dekorowanie: Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno i wyłóż równomiernie na wierzch sernika. Udekoruj świeżymi jagodami. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.

Sernik domowy z wanilią

Składniki:

Do dekoracji:

  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, bądź wysmaruj masłem. Piekarnik podgrzej do 170°C. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Cały czas ucierając, dodaj masło oraz Sernix i ziarenka wanilii. Stopniowo dodawaj twaróg do połączenia składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie, stopniowo, wmieszaj z masą serową. Sernik przełóż do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika, zmniejszając temperaturę do 150°C.

Piekarnik gazowy: 150°C, Piekarnik elektryczny: 150°C

Czas pieczenia: 90 min.

Sernik ostudź przy lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony schłodź w lodówce. Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem.

Sernik na zimno Kalejdoskop z galaretkami

Jesteśmy bardzo ciekawi, w jakiej wersji najbardziej lubicie sernik. Podzielcie się z nami w komentarzu przepisami lub wyślijcie je na adres redakcja@mojawies.pl, opublikujemy je w kolejnym artykule na portalu smiley

Redakcja mojaWieś.pl ..

Bożena W. z Koło Gospodyń Wiejskich w Podłężu

Dziękuję za fantastyczne przepisy, wyglądają obłędnie i pewnie tak samo smakują :) Pozdrawiam :)

1

2 sie 2018, 15:20:27

Przeczytaj również

0 0
0 0
0 1
0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij