Rozrywka

2 22
Kłosuj Komentuj Ulubione

Majówka Sołectw KGW Rudniczanki

W niedzielę  20-05-2018r. na terenie  przy budynku siedziby KGW Rudniczanki członkinie koła zorganizowały  pierwszą imprezę plenerową pt. ,,Majówka Sołectw”.

Już na kilka dni przed planowanym terminem imprezy członkinie KGW codziennie spotkały się aby przygotować teren i siedzibę KGW na majówkę, a  pracy było co niemiara- sprzątanie siedziby, terenu wokół, gotowanie, pieczenia ciast, ciasteczek, ale wszystko sprawnie poszło.

 Na zaproszenia KGW odpowiedzieli Burmistrz MiG Koniecpol, Zastępca Burmistrza, Starosta Częstochowski, Dyrekcja miejscowej SP, Radni oraz pobliscy Sołtysi, Jednak największą i najmilszą niespodzianką, która wynagrodziła cały trud włożony w przygotowania byli mieszkańcy pobliskich sołectw i gminy, którzy bardzo licznie przybyli na imprezę.

Majówkę rozpoczęły przemówienia Przewodniczącej KGW Rudniczanki, Burmistrza oraz Starosty. Następnie rozpoczęła się część artystyczna imprezy podczas, której zaprezentowały się członkinie KGW Rudniczanki śpiewając przygotowane na tę okoliczność piosenki, przy akompaniamencie akordeonu. W kolejnej części występowały uczniowie Szkoły Podstawowej w Rudnikach, swoje talenty wokalne zaprezentowały najmłodsze mieszkanki naszego sołectwa. Jednak największym hitem był premierowy występ kabaretu ,,Rudnickie Babeczki” w przedstawieniu ,,Lata moje Lata młode odeszłyście w siną dal!”

Podczas majówki dzieci miały możliwość skorzystania z atrakcji, które zostały dla nich przygotowane-  dmuchańce, trampoliny, lokomotywa, lody. Dla przybyłych gości czekały grille z kiełbaskami kaszanką, lane piwo, pyszne ciasta,  oraz pyszny smalec domowej roboty z pajdą swojskiego chleba.

Na zakończenie imprezy zorganizowane zostały konkursy: przeciąganie liny, rzut ziemniakiem, bieg z przeszkodami. Po konkursach na wszystkich czekała pyszna grochówka.

Majówka była świetną okazją do spędzenia miłego popołudnia w gronie przyjaciół i znajomych, a także dzieci.

Organizatorom sprzyjała także pogoda, typowo majowa, słoneczna i ciepła. Zabawa trwała do późnych godzin wieczornych.

Sukces niedzielnej majówki  zachęcił  członkinie  do organizowania kolejnych imprez. Tego typu imprezy świetnie integrują mieszkańców jak i członkinie KGW.

Warto na zakończenie dodać, że Rudniczanki zostały reaktywowane po wielu latach we wrześniu zeszłego roku, ale zrealizowały już sporo projektów min. Pierzodarcie, kiszenie kapusty, Rudnicka Wigilia, Otwarcie wodociągu, Rudnickie Zapusty, Dzień Kobiet, Palma Wielkanocna, Wycieczka Rowerowa, a przed nimi kolejne imprezy.  Do koła należą panie w różnym wieku, a w ich przypadku młodość i doświadczenie świetnie współgra  i wzajemnie się uzupełnia.

Damian G. z Koło Gospodyń Wiejskich Rudniczanki z Kolonii Rudniki

Karina A. z Koło Gospodyń Wiejskich Rudniczanki z Kolonii Rudniki

Majówka udana, liczne przybycie mieszkańców zdecydowanie dało motywację do organizacji kolejnych imprez :)

1

23 maj 2018, 10:09:26

Malwina W.

Świetny pomysł, takie imprezy bardzo integrują i są okazją do zaplanowania ciekawych wydarzeń ;)

1

23 maj 2018, 09:26:36

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij