Aktualności

0 6
Kłosuj Komentuj Ulubione

Majowe święta

„Witaj majowa jutrzenko” - to motto przyświecało gminnym obchodom rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja oraz Dnia Strażaka. Przed remizą OSP w Mszanie Górnej uroczystość rozpoczęto wciągnięciem flagi na maszt i odegraniem hymnu.

Oprawę stanowiły pododdziały strażackie wraz ze swoimi sztandarami, poczty sztandarowe szkół  oraz goście i mieszkańcy wsi Mszana Górna. Prezes Zarządu Powiatowego ZOSP RP dh Grzegorz Janczy przyjął meldunek od Komendanta Zarządu Miejsko - Gminnego OSP RP w Mszanie Dolnej dh. Marka Szczypki. W asyście orkiestry dętej OSP z Mszany Górnej, wszyscy uczestnicy uroczystości przemaszerowali na plac przy Szkole Podstawowej nr 1, gdzie odprawiona została  polowa Msza św.. Przed Eucharystią  Wójt Gminy - Bolesław Żaba powitał wszystkich przybyłych. Wśród gości obecni byli: Prezes ZP OSP RP w Limanowej - dh Grzegorz Janczy, Wojciech Frączek - Dowódca  JRG w Limanowej, który reprezentował Powiatową PSP, mł. bryg. Paweł  Sejmej - Zastępca Małopolskiego Komendanta Wojewódzkiego PSP w Krakowie, radni powiatowi na czele z Wiceprzewodniczącym Rady Powiatu Franciszkiem Dziedziną,  radni Gminy Mszana Dolna wraz z Przewodniczącą Aleksandrą Kanią oraz Zastępca Wójta Gminy Mszana Dolna - Katarzyna Szybiak, dyrektorzy szkół, pracownicy Urzędu Gminy, prezesi i naczelnicy OSP.

Mszę św. w koncelebrze odprawili ks. inf. Franciszek Kołacz kapelan Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi w Mszanie Dolnej oraz ks. Jerzy Raźny, proboszcz parafii p.w. św. Michała Archanioła w Mszanie Dolnej, w asyście ks. Jana Zająca, kapelana leśnego ze Śnieżnicy (który na uroczystość przybył w mundurze oficerskim) i ks. Tomasza Steca, wikariusza parafii w Mszanie Dolnej. W słowach homilii ks. infułat zwrócił się m.in. do druhów strażaków; z okazji uroczystości  świętego Floriana, patrona strażaków, złożył im życzenia zdrowia i wszelkiej pomyślności w społecznej służbie. Oprawę Mszy  św. zapewniły  orkiestra dęta miejscowej OSP i zespół regionalny „Dolina Mszanki”.

Przed zakończeniem Eucharystii nastąpiło poświęcenie nowego samochodu ratowniczego – zakupionego przez jednostkę OSP Mszana Górna m.in. dzięki wsparciu Gminy Mszana Dolna, mieszkańców wsi, strażaków pracujących za granicą, firm i instytucji działających na terenie gminy, a także innych osób prywatnych. Symbolicznego przekazania kluczy do Mercedesa sprintera 4x4  strażakom z jednostki OSP Mszana Górna dokonali: Bolesław Żaba – Wójt i Aleksanrda Kania – Przewodnicząca Rady  Gminy Mszana Dolna. Podziękowania wszystkim zaangażowanym w zakup nowego samochodu w imieniu prezesa OSP odczytał dh. Leszek Kamiński. Do zgromadzonych mieszkańców, gości oraz dh. strażaków słowa przypominające historię uchwalenia Konstytucji 3 Maja skierował Wójt Gminy, jednocześnie Prezes ZMG ZOSP RP w Mszanie Dolnej, Bolesław Żaba. Nie brakło również życzeń z okazji ,,Strażackiego Święta”. Okolicznościowe życzenia składali również zaproszeni goście. Strażakom dziękowano za ofiarność, niesioną pomoc i pracę na rzecz lokalnych społeczności. Adresy okolicznościowe na ręce Prezesa OSP w Mszanie Górnej przesłali: Piotr Ćwik Wojewoda Małopolski oraz ks. Władysław Kulig Kapelan małopolskich strażaków.

W części artystycznej (przyjętej bardzo ciepło przez publiczność) przygotowanej przez uczniów Szkoły Podstawowej nr 1  pod kierunkiem p. Anny Jurkowskiej,  młodzi aktorzy przedstawili dyskusję króla Stanisława Augusta Poniatowskiego z posłami patriotami zatroskanymi nad losem Ojczyzny, przypomnieli zgromadzonym najważniejsze zapisy Konstytucji 3 Maja, które miały przyczynić się do stworzenia niepodległego i nowoczesnego państwa. Okolicznościowe pieśni patriotyczne oraz dedykowaną dla strażaków piosenkę wykonała szkolna grupa wokalna.

Organizatorzy
fot. FotoMajka

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

Przepisy z udziałem KRÓLOWEJ ŚLIWKI WĘGIERKI

Zaczął się sezon śliwkowy. W moim sadzie w tym roku jest urodzaj na owoce,teraz są na topie śliwki węgierki. Przesyłam więc 2 przepisy w których to króluje śliwka węgierka.   Mielone kotlety w sosie śliwkowym.   1kg mięsa mielonego 3 duże jaja 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierki 2 łyżki słonecznika (może być lekko uprażony) sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku   30 sztuk wydrylowanej śliwki węgierki   Wyrobić mięso ze składnikami i uformować kotlety obtaczając każdy w bułce tartej. Ułożyć w naczyniu do pieczenia lekko podlać olejem i wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termo-obieg 180ºC i piec około 45minut.Następnie umyte i wydrylowane śliwki ułożyć na kotletach i jeszcze „opatulić je śliwkami. Jeżeli na dnie będzie zbyt sucho podlać wodą i olejem,by śliwki puściły sok. Naczynie nakryć folią i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia podpiec śliwki wraz z kotletami mielonymi bez srebrnej folii. Powidła ze śliwek węgierek   2kg węgierek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka miodu   Umyte i wydrylowane śliwki dusić w garnku przez 2 dni po około 1,5 do 2godzin,mieszając drewnianą łyżką, pilnować by się nie przypaliły. Trzeciego dnia w zasadzie stale mieszając po zagotowaniu się już dość gęstej masy po ok.30minutach dodać miód i cukier. Zagotować raz jeszcze. Gorącą masę zamykać w słoiczkach, pasteryzować ok. 10minut.Ułożyć w chłodnym i zacienionym miejscu odwracając słoiki. Czytaj dalej

0 3
0 0
0 0
0 0

Smakowite pomysły na dynię według KGW

Na naszych lokalnych ryneczkach, w sklepach a i na niektórych polach i w ogródkach trwa sezon dyniowy. Piękne, lśniące, jędrne dynie kuszą i zapraszają do przygotowania z nich przeróżnych potraw. A kto, jak nie nasze gospodynie, doskonale znają się tym, co z dyni można przepysznego wyczarować? Zapraszamy na wariację kulinarną z dynią w roli głównej! Gulasz wołowy z ciemnym piwem, dynią i chilli Składniki: 100 g boczku 1 i 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 800 g antrykotu sól i pieprz 125 ml gorącej wody 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów bez skórek 1 puszka (0,5l) ciemnego piwa 2 świeże papryczki chili bez pestek, pokrojone na plasterki około 500 g dyni, bez skóry i pestek przyprawy:  1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużym garnku żaroodpornym podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Dodaj i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony czosnek, chwilę podsmażaj, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone na duże kawałki (ok. 5 cm) mięso i gorącą wodę z sosem sojowym. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki, piwo oraz papryczki chili. Wymieszaj i zagotuj, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny, następnie zdejmuj pokrywę i ostrożnie, dwoma widelcami "poszarp" mięso na mniejsze kawałki. Dodaj dynię pokrojoną w 2 - 3 cm kostkę, wymieszaj. Piecz dalej przez 1/2 godziny bez przykrycia. DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ? zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego obniża poziom złego cholesterolu zapobiega miażdżycy, chorobom serca, reguluje poziom ciśnienia tętniczego Pyszna sezonowa zupka z dyni wg KGW z Woli Zabierzowskiej Składniki: 1 kg dojrzałej dyni bez skórki i miąższu 1 duża marchewka 1 mały seler 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 skrzydełka drobiowe 1 ½ litra wody 2 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 18% 1 opakowanie grzanek czosnkowych Przyprawy: Vegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry. Wykonanie: Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera gotujemy wywar, w tym czasie przygotowujemy dynię obraną ze skórki kroimy w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany wyjmuje skrzydełka dodajemy dynię i pomidory. Gotujemy na małym ogniu w między czasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy na złoty kolor z masłem i czosnkiem, dodajemy do zupy. W tym momencie należy przyprawić do smaku według uznania .Kiedy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia i pozostawimy aby troszkę ostygła całość blend ujemy i doprawiamy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy rozcieńczyć. Zupkę podaję z grzankami i odrobiną śmietany apetycznie wygląda posypana pietruszką. Te i inne potrawy z dyni, które będą towarzyszyły Wam podczas jesiennych spotkań z rodziną, pomieszczą chłodziarki HAIER, dostępne w Ofercie Rabatowej w wyjątkowo atrakcyjnych cenach! A jeśli przygotoujesz dyniowe zapasy, możesz je przechowywać w zamrażarkach HAIER i cieszyć się dyniowymi specjałami nawet zimą! Zapraszamy również na inne smakowitości z dyni: Zupa z dyni według KGW Zwola TUTAJ Dyniowe smakowitości według SKGW „JAGNA” TUTAJ Dyniowe przetwory według KGW nr Nowa Wieś TUTAJ Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij