Aktualności

4 8
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kulinarna Biblia czeka na Wasze przepisy!

Drodzy Czytelnicy! Do końca terminu nadsyłania zgłoszeń pozostało już tylko 6 dni! Zachęcamy tych, którzy jeszcze nie wysłali swoich przepisów na konkurs. Natomiast bardzo mocno trzymamy kciuki za zgłoszenia, które ciągle napływają do redakcji. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem kulinarnej rożnorodności kuchni polskiej.

"Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych" czeka na Wasze przepisy! Gotujcie, opisujcie i wysyłajcie do nas swoje regionalne potrawy. Niech o ich tradycji i historii, a przede wszystkim o osobach, które je skrupulatnie przygotowały, dowie się cała Polska!

Przypominamy zasady wzięcia udziału w konkursie:

Zgłoszenia należy przesyłać na adres mailowy konkurs@mojawies.pl. Każde zgłoszenie powinno zawierać:

  • Nazwę lokalnego dania oraz przepis na przygotowanie
  • opis historii dania i jego związku z regionem
  • piękne i estetyczne zdjęcie potrawy.

Na Wasze zgłoszenia czekamy do dnia 14 maja 2018 r.!

Regulamin konkursu jest dostępny TUTAJ

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu dostępne są TUTAJ

Czy każdy z Was wie, jak atrakcyjne nagrody czekają na laureatów?

I MIEJSCE – nagroda główna ufundowana przez FORD POLSKA – producenta nowoczesnego SUV-a Ford ECOSPORT

4-dniowa wycieczka-niespodzianka dla 6 osób

Wycieczka do malowniczej miejscowości historycznej z licznymi atrakcjami, które dostarczą niezapomnianych wrażeń! W ramach wyjazdu liczne atrakcje turystyczne, zapierające dech w piersiach widoki, edukacyjne warsztaty oraz wykłady. Wspomnienia, które będą żywe jeszcze przez długi, długi czas!

II MIEJSCE – nagroda ufundowana przez Ronic®

Wielofunkcyjny robot kuchenny MAGIMIX ® 5200XL

Niezawodny, wielofunkcyjny robot kuchenny, który wyręczy Cię w krojeniu, siekaniu, ubijaniu, tarciu, miksowaniu i wyciskaniu!

III MIEJSCE – nagroda ufundowana przez Ronic®

Wytłaczarka soku RONIC® Zyle WSJ

Ceniona na całym świecie jako urządzenie o najniższej prędkości obrotowej – zaledwie 47 obr/min. Dzięki tej prędkości wyciśniesz sok z owoców, warzyw oraz ziół i otrzymasz najbardziej wartościowe składniki! Wyciśnij samo zdrowie!

DODATKOWO:

Dla 16 finalistów, organizator konkursu – Spółka Rabat Rolniczy – ufundował nagrody niespodzianki!

 Dla każdego z 16 finalistów firma Gerlach ufundowała elegancki i ponadczasowy zestaw sztućców z limitowanej serii Piano, składający się z 24 elementów.

Spośród wszystkich zgłoszeń, które napłyną do naszej redakcji do dnia 30 kwietnia 2018 r., nasze szanowne jury, wybierze przepisy, które przejdą do III etapu – kłosowania. Tym samym znajdą się one w „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”, która będzie dostępna do kupienia w całej Polsce!

Wszystkie zgłoszenia, które zakwalifikują się do etapu III otrzymają egzemplarz „Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych”.

Jurorem, który będzie oceniał nadesłane do redakcji przepisy i dania jest kucharz, kulinarny ekspert, mistrz smaku – Jakub Kuroń, który podzielił się z nami przepisami na pyszne i lekkie wiosenne potrawy.

Redakcja mojaWieś.pl ..

Irena P. z Koło Gospodyń Wiejskich Kamesznica

Szkoda że nasza kwaśnica nie została zakwalifikowana.

1

12 cze 2018, 23:32:17

Waldemar P.

Głowa do góry, jak nie tym razem to innym

0

12 cze 2018, 23:31:56

Renata P.

Czy już wiadomo, kto się zakwalifikował?

0

14 cze 2018, 09:32:23

Waldemar P.

W nowym kwartalniku jest lista Kół, które dostały się do III etapu

0

15 cze 2018, 10:32:31

Przeczytaj również

RAZEM Z OHP

  Świętujmy razem z OHP   Dnia 17 października bieżącego roku, OHP w Skarżysku-Kamiennej obchodziło 50 rocznicę swojego istnienia. Uroczystości rozpoczęła się mszą w Ostrej Bramie. Po czym wszyscy przeszli do Miejskiego Centrum Kultury, gdzie odbyła się część dalsza tej uroczystości. Trochę historii Istnienie Hufca Pracy w Skarżysku-Kamiennej, to dzieje wielu pokoleń ludzi, którzy dzięki swojemu samozaparciu i Hufcowi, zdobyli dobry zawód i doświadczenie, a tym samym stali się fachowcami w swojej profesji. Dnia 13 czerwca 1958 roku uchwałą Rady Ministrów powstała organizacja młodzieżowa, jaką były Ochotnicze Hufce Pracy. W swoich założeniach nawiązywały one do tradycji Junackich Hufców Pracy z 1936 roku. Celem ich działania było zapewnienie młodzieży pracy równocześnie z umożliwieniem zdobywania kwalifikacji zawodowych i zapewnieniem należytej oświaty. Nabór pierwszych junaków odbył się w już w 1953 roku. W Bieszczadach zorganizowano wówczas pierwsze 4 hufce liczące łącznie 1200 junaków, których skierowano do pracy przy budowie kolei wąskotorowej. W tym też roku na Śląsku powstał pierwszy stacjonarny hufiec pracy. Młodzież w nim skupiona pracowała przy rozbudowie Zakładów Chemicznych w Oświęcimiu. Rok później w Polsce istniało już 39 hufców, skupiających prawie 3 i pół tysiąca młodzieży. W 1960 roku rozpoczęły swoją działalność pierwsze wakacyjne hufce pracy. Uczniowie i studenci pracowali przede wszystkim w rolnictwie i leśnictwie. Z czasem zaproponowano młodzieży również wakacyjne wyjazdy do pracy w krajach bloku socjalistycznego. W latach 1989-1990, zmiany polityczno-społeczne miały znaczący wpływ na dalszą działalność OHP. Ówczesny rząd uznał jednak, że hufce są bardzo potrzebną i ważną instytucją dla państwa. Znalazło to swój wyraz w stosownych zapisach o roli i zadaniach OHP, a Rada Ministrów sprecyzowała zasady ich funkcjonowania w nowych warunkach społeczno-gospodarczych kraju. Rok 2004 W dniu 1 maja 2004 roku, z chwilą przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, przed Ochotniczymi Hufcami Pracy otworzyła się możliwość realizowania projektów ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Obecnie w Ochotniczych Hufcach Pracy młodzi ludzie mogą nie tylko zdobywać kwalifikacje zawodowe, ale również korzystać z pomocy doradców zawodowych i punktów pośrednictwa pracy. Ciekawą propozycją jest również oferta Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy. A mianowicie, odbywają się tam bezpłatne szkolenia w zakresie tzw. ginących zawodów dla osób z całego kraju. Uczestnictwo w OHP jest dla wielu młodych ludzi szansą na odnalezienie się na wymagającym obecnie rynku pracy. Pomocą w tym służą im pracodawcy oraz nauczyciele, którzy przekazują im wiedzę teoretyczną, a także kadra Hufców, która stara się o ich rozwój kulturalny i społeczny. A w Skarżysku- Kamiennej Teoretyczna nauka zawodu odbywa się w kilku szkołach, przede wszystkim w Zespole Szkół Samochodowo-Usługowych w Skarżysku-Kamiennej i Zespole Szkół imienia Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu. Uczestnicy objęci są opieką wychowawców pani Justyny Warwas i pana Ireneusza Kasprzyka. Mają możliwość uczestniczenia w programach ogólnopolskich, wojewódzkich i autorskich kadry Hufca. Mogą rozwijać swoje pasje w kołach zainteresowań, brać udział w wycieczkach i imprezach kulturalnych. Uczestniczą oni także w życiu i w ważnych wydarzeniach środowiska lokalnego. Ze względu na wychowanie w duchu patriotyzmu, biorą oni też udział w uroczystościach rocznicowych. Korzystają również z programów unijnych takich jak np. Erasmus Plus. Dwukrotnie młodzież wyjechała na praktyki zagraniczne do Wielkiej Brytanii. Uczestnicy Hufca swoją wrażliwość społeczną wyrażają w cyklicznie realizowanych akcjach wolontariackich. Do największych należą Wielka Orkiestra Kudłatej Pomocy, kiedy zbieramy produkty dla schroniska dla psów BAROS w Suchedniowie, zbiórka nakrętek na rehabilitację niepełnosprawnego Mateusza oraz rozdawanie darów żywnościowych dla potrzebujących. Skarżyski Hufiec Pracy, który dziś obchodzi swoje pięćdziesięciolecie jest dla nas młodych bardzo ważną instytucją, która umożliwia łatwiejszy start w dorosłe życie.   Ewa Michałowska - Walkiewicz Czytaj dalej

0 0
0 2
0 3

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij