Aktualności

0 0
Kłosuj Komentuj Ulubione

„Kubek, dzbanek czy makatka…Rękodzieło, to jest gratka!”

Oto hasło ostatniego konkursu zorganizowanego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Konkurs skierowany był do Kół Gospodyń Wiejskich zarejestrowanych w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich prowadzonym przez ARiMR. Wkrótce wyniki!

ARiMR mocno wspiera środowisko wiejskie poprzez liczne przedsięwzięcia i konkursy. Te angażujące do działania i twórczej aktywności są nam szczególnie bliskie.
Tym razem zadanie konkursowe polegało na wykonaniu przedmiotu, który może się stać nowym gadżetem ARiMR. Praca konkursowe odwoływały się do tradycji polskiej wsi oraz kojarzyły się z życiem rolników.
Najlepszy projekt zostanie wyróżniony nagrodą rzeczową o wartości do 5 tysięcy złotych (miejsce 2. – nagroda o wartości do 3 tys. zł, miejsce 3. – nagroda o wartości do 2 tys. zł). Wszystkie koła gospodyń wiejskich biorące udział w konkursie ARiMR uhonoruje drobnymi upominkami.

Wyniki konkursu zostaną podane do publicznej wiadomości 15 października 2021 r. na stronie internetowej: www.arimr.gov.pl. My również zaprezentujemy zwycięskie prace!

Agnieszka N.

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Koncert "Pamiętamy.Będziemy Pamiętać..."

Tego bólu nie ugasi żadna woda Tego bólu nie zapłacze żaden deszcz Chociaż czas ,co leczy rany rękę podał Nie osuszy zapomnienia świeżych łez……. (Juliusz Wątroba)   02 października br w Katedrze pw. św.Mikołaja w Bielsku-Białej odbył się wyjątkowy koncert „Pamiętamy. Będziemy pamiętać…” poświęcony tym którzy zginęli 50-lat temu, podczas gaszenia pożaru rafinerii nafty w Czechowicach-Dziedzicach 26.06.1971-29.06.1971.Zginęło wówczas 37 istnień ludzkich, ponad 100 osób zostało poparzonych i odniosło inne obrażenia. Z pewnością nie tylko na naszym terenie pamiętamy tę wielką ogromną tragedię. W akcji gaszenia uczestniczyło ponad  200 sekcji zawodowych straży pożarnych, 150 ochotniczych straży pożarnych i 13 sekcji z Czechosłowacji. Brali także udział funkcjonariusze ówczesnej Milicji Obywatelskiej, załoga rafinerii i żołnierze LWP. Przyroda wracała do życia nawet ponad rok w okolicznych miejscowościach. Członkinie KGW Strażniczki Tradycji wybrały się na tenże koncert. Wszystkie pamiętamy te cztery przerażające dni. Ogromne kłęby czarnego dymu unoszącego się w niebo, wycie syren, wręcz jęk syren, przekazywane informacje rodziców, sąsiadów wracających z pracy i przynoszących nowe tragiczne wieści. Koncert ten był poprzedzony krótkim filmem z heroicznej walki z ogromnym ogniem, wysoką temperaturą i olbrzymim zagrożeniem młodych strażaków, pielęgniarek, lekarzy, załogi rafinerii, żołnierzy i milicjantów. Następnie rozpoczął się koncert. Aranżacje muzyczne były w wykonaniu multiinstrumentalisty, wokalisty, założyciela grupy SBB Józefa Skrzeka oraz kompozytora i organisty prof. Henryka Jana Botora, pochodzących z Czechowic-Dziedzic Sebastiana Gabrysia (baryton), Piotra Brożka (tenor) do słów wierszy napisanych przez beskidzkiego poetę Juliusza Wątrobę. Niezwykła poruszająca muzyka i śpiew rozlegające się w murach katedry były niesamowitym przeżyciem i ogromnym wzruszeniem dla wszystkich obecnych w katedrze. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął Starosta Bielski Andrzej Płonka. Pomysłodawcą i inicjatorem koncertu był mieszkaniec Kaniowa Pan Michał Kobiela.   Wspomnieć także należy ,iż 27 czerwca br. odbyły się obchody z okazji 50. rocznicy pożaru Rafinerii w Czechowicach-Dziedzicach. Uroczystości rozpoczęły się złożeniem kwiatów na mogile zbiorowej na cmentarzu NMP Wspomożenia Wiernych w Czechowicach-Dziedzicach. Następnie o godz. 12.00 odbyła się Masza Św. w intencji ofiar pożaru w kościele NMP Królowej Polski w Czechowicach-Dziedzicach. O godz. 13.00 przed pomnikiem ofiar pożaru znajdującym się przy ul. Ks. J. N. Barabasza uczczono pamięć ofiar minutą ciszy i złożono kwiaty. Czytaj dalej

Zostań mistrzem wypieków! Takie przepisy tylko u nas!

Na łamach kwartalnika „mojaWieś” prezentujemy przepisy kulinarne naszej ekspertki Elżbiety Ślązak z Horodła. Autorskie, wspaniałe pomysły pani Elżbiety zachęcają do eksperymentów w kuchni i sprawiają, że wiele potraw w naszych domach nabiera rumieńców. Oto kilka z nich, tych najsłodszych. Więcej przepisów znajdziecie na łamach naszego kwartalnika „mojaWieś”. Jeżeli nie macie go jeszcze w domu gorąco zachęcamy do prenumeraty. Gwarantujemy szybką dostawę, bezpośrednio do domu. Jeśli potrzebujesz więcej informacji o prenumeracie i sposobach jej zamawiania, zadzwoń pod bezpłatny numer 800 007 444 lub napisz do nas wiadomość na adres redakcja@mojawies.pl. PRZEPISY: Sernik gotowany Składniki 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 200 g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 200 ml mleka duże opakowanie herbatników polewa 4 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 4 łyżki wody Wykonanie W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać oba cukry, dokładnie wymieszać. Następnie dodać twaróg i jajka, energicznie mieszać by nie było grudek. Budynie rozprowadzić w mleku, dodać do masy serowej i dokładnie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, wylać część masy, przykryć herbatnikami i znów wylać masę. Robić tak aż do wyczerpania składników. Z masła, wody, cukru i kakao zrobić polewę. Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka, zagotować na małym ogniu aż wszystko się rozpuści i taką polewą polać ostatnią warstwę herbatników. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce. Szarlotka Składniki 3,5 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki śmietany 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Jabłka: 1 kg jabłek łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy Wykonanie Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołeczek, masło drobno wkroić w mąkę. Dodać śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnuszka i chwilę podsmażać. Dodać oba cukry i cynamon. Ostudzić. Blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wyłożyć blaszkę. Wylać na to jabłka. Z białek ubić pianę z odrobiną soli i wyłożyć na jabłka. Drugą połową ciasta przykryć całość. Piec ok. 45 minut w 180 st. C. Babka majonezowa Składniki pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 5 łyżek ulubionego majonezu opakowanie cukru waniliowego garść łezki czekoladowej lub kilka kostek posiekanej czekolady polewa 3 łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao Wykonanie Jajka ubić z dwoma cukrami na puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce, dodać do ubitych jaj. Następnie dodać majonez i łezki czekoladowe. Wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać już łyżką drewnianą. Przelać do formy na babkę natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika na 35 minut i piec w 180 st. C. Z masła, wody, cukru i kakao zrobić polewę (wszystko razem rozpuścić na małym ogniu) i polać ostudzoną babkę.   Czytaj dalej

X Gala Kongresu Kobiet Podbeskidzia w Bielsku-Białej

            Finałowa X Jubileuszowa Gala Kongresu Kobiet Podbeskidzia za nami. W sobotni wieczór 25 września br w BCK im.Marii Koterbskiej w Bielsku-Białej były cudowne wspomnienia i kolejne plany pracy na najbliższy okres czasu. Można śmiało stwierdzić, że każda z obecnych na widowni osób miała swoją cząstkę ogromnej pracy czy zaangażowania w działalność na rzecz drugiej osoby w każdej dziedzinie życia. Były także obecne członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z naszego Regionu. Serdeczne podziękowania należą się Pani Mirosławie Nykiel ,która to dziesięć lat temu była pomysłodawczynią, inicjatorką ,organizatorką oraz patronką honorową wszystkich Kongresów Kobiet Podbeskidzia. Pani Mira wraz ze wspaniałymi kobietami z Regionu robiły tyle dobrego na niwie działalności kulturalnej, społecznej i charytatywnej. Głównym celem Kongresu była zawsze promocja działań na rzecz równego traktowania kobiet także i mężczyzn, szeroka aktywizacja w dziedzinie kultury, biznesu, edukacji, zdrowia i polityki połączona życiem prywatnym. Wszystkie Kongresy kończyły się wspaniałą Galą, podsumowującą cały rok wytężonej pracy. Wówczas to z grona nominowanych nietuzinkowych kobiet, wybierana była przez Kapitułę Regionalnego Kongresu Kobiet Podbeskidzia „Perła Podbeskidzia”- kobieta wyjątkowa. Podziękowania należą się kobietom dzięki którym Kongres tak wspaniale działa na przestrzeni 10-ciu lat, za olbrzymie zaangażowanie i rewelacyjną pracę kobiet na rzecz kobiet. Podczas tej wspaniałej Gali Pani Mirosława przekazała kongresową ideę i związane inicjatywy, przedstawicielce młodego pokolenia pani Agnieszce Nowak. Z pewnością pani Agnieszka kolejne 10 lat będzie wspaniałą następczynią pani Mirosławy i współpracujących z nią kobiet. Dla mnie ta Jubileuszowa Gala była także wielkim ,miłym wspomnieniem. W 2019 roku byłam nominowana do Perły Podbeskidzia. W swojej kolekcji posiadam Muszlę z perłą, która to zawsze mobilizuje mnie do ciągłej pracy na rzecz drugiego człowieka. Czytaj dalej

Zastosowanie topinamburu

Zastosowanie topinamburu w gospodarstwie rolnym i domowym  13 – 14 .09.2021 r  w Hotelu Promień odbyło się posiedzenie Rad powiatowych  Powiatu Skarżyskiego  i Starachowickiego Świętokrzyskiej Izby Rolniczej połączone ze szkoleniem- zastosowanie topinamburu w gospodarstwie rolnym i domowym. Wykład  na temat topinamburu oraz walorów zdrowotnych prowadziła pani dok z Krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego następnie uczestnicy wyjechali i  zwiedzali ekologiczne gospodarstwo uprawiające topinambur Szymona Płusy w Skarżysku Kościelnym.   Przejazd  wzdłuż  plantacji był saniami i bryczkami ,było ognisko z  pokazem    wypalania  kawy oraz co można zrobić z topinamburu i tak  z kwiatów robimy syrop , łodygi tniemy w sieczkarni i robimy pelet  a z bulw KGW ze Skarżyska Kościelnego przygotowało warsztaty kulinarne potraw z topinamburu . Warsztaty odbyły się w Hotelu Promień i tak;  przygotowano  I danie Zupę krem z topinamburu przygotowywała   Pani Irena Sykulska  ,  II danie kotlety w sosie grzybowym  przygotowała   Pani Jolanta Kowalik  deser, rurki z kremem z topinamburu przygotowała Pani Jadwiga Kowalik, mufinki  z topinamburu przygotowała Pani Barbara Zając , chleb z topinamburem przygotowała Pani Anna Wożniak i  popijając kawą z topinamburu  przygotowaną przez Szymon Płusę  . Można było spróbować również jak smakuje topinambur surowy, kiszony , w zalewie słodko – winnej Na zakończenie dla uczestników wystąpiło KGW w programie artystycznym https://www.youtube.com/watch?v=3w5GWe8PkJY .Pragniemy podziękować zarządowi ŚIR za napisany  projekt  oraz szkolenie a  dyrekcji i obsłudze Hotelu Promień za udostępnienie lokalu,  wspaniałą atmosferę i bardzo miłą obsługę  . Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij