Aktualności

3 13
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kto zakwalifikował się do IV etapu konkursu?

Drodzy Czytelnicy, czas przedstawić zgłoszenia, które wezmą udział w Gali Finałowej konkursu "Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych"! Jesteśmy pod wrażeniem, jak Koła Gospodyń Wiejskich potrafią angażować społeczeństwo do wspólnego kłosowania. Do IV etapu konkursu zakwalifikowały się potrawy, które w swoim województwie zdobyły największą ilość kłosów:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach z przepisem na Kibiny - województwo dolnośląskie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław z przepisem na Szynkę z kością - województwo kujawsko-pomorskie
  • Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie z przepisem na Zupę cebulową na piwie - województwo lubelskie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Raków z przepisem na Zupę garus - województwo łódzkie
  • Stowarzyszenie Rozwoju Siedliszowic "U Tatara" z przepisem na Koziołki - województwo małopolskie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Krzyżanówka-Kochanówka z przepisem na Chruściele - województwo mazowieckie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Bajdy z przepisem na Barszcz z ziemniakami - województwo podkarpackie
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach z przepisem na Zraz wołowy z sosem - województwo pomorskie
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"  z rzepisem na jajecznicę z pokrzywą - województwo śląskie
  • Zespół Obrzędowy Kowalanki z przepisem na Gomółki Świętokrzyskie - województwo świętokrzyskie
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie z przepisem na Karmuszkę - województwo warmińsko-mazurskie
  • Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich "Kanwa" z przepisem na Kluchy na pyrach - województwo wielkopolskie

Wszystkim serdecznie gratulujemy! Przypominamy również, że wszystkie potrawy, które zakwalifikowały się do kłosowania, zostaną opublikowane w "Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych", a będzie ona dostępna w całej Polsce. To wspaniała okazja, by cała Polska i nie tylko, dowiedziała się o naszych tradycyjnych polskich potrawach.

Gala Finałowa konkursu odbędzie się 18 sierpnia o godzinie 13.00 Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej w Łodzi,
przy ulicy Henryka Sienkiewicza 82/84, a  we wrześniowym kwartalniku "mojaWieś" opublikujemy obszerną relację z wydarzenia.
W gali finałowej mogą wziąć udział 3 osoby z Koła: 2 osoby gotujące potrawę + 1 osoba towarzysząca.

Podczas Gali Finałowej potrawy finalistów oceniać będzie jury w składzie: Jakub Kuroń z żoną Bogumiłą oraz siostrą Grażyną Gają Kuroń – uczestniczką polskiego Masterchefa!

Za wszystkich finalistów trzymamy kciuki i do zobaczenia w Łodzi!

Redakcja mojaWieś.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Kochani- serdecznie dziękujemy wszystkim sympatykom za WORKI PEŁNE KŁOSÓW naszej potrawy: jajecznica z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim,potrawy bardzo prostej i nadal aktualnej w naszym menu.Dzięki Wam nasza potrawa jest w FINALE.Jeszcze raz serdecznie dziękujmy za świetną zabawę ,a zwłaszcza rewelacyjną organizację.Ukłony i podziękowania za wspaniały pomysł dla organizatorów KONKURSU.Pozdrawiam.

10

3 sie 2018, 08:22:51

stasia k.

Serdecznie dziękuje wszystkim którzy kłosowali na nasze pyszne i proste w przygotowaniu KLUCHY NA PYRACH Z KISZONĄ KAPUSTĄ I SKWARKAMI - 18 lipca spotykamy się na gotowaniu finałowym w Łodzi , jest nam niezmiernie miło że możemy uczestniczyć w Gali Finałowej ,do zobaczenia podczas gotowania, pozdrawiamy Stasia Kryszak KGW "KANWA" z Orchowa

1

3 sie 2018, 12:32:36

Marta K.

Wszystkim ktorzy oddali kłos na zupę "garus" serdecznie dziękujemy - KGW Raków.Podziękowania dla organizatorów. Do zobaczenia w Łodzi

4

12 sie 2018, 20:58:08

Przeczytaj również

Przepisy z udziałem KRÓLOWEJ ŚLIWKI WĘGIERKI

Zaczął się sezon śliwkowy. W moim sadzie w tym roku jest urodzaj na owoce,teraz są na topie śliwki węgierki. Przesyłam więc 2 przepisy w których to króluje śliwka węgierka.   Mielone kotlety w sosie śliwkowym.   1kg mięsa mielonego 3 duże jaja 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierki 2 łyżki słonecznika (może być lekko uprażony) sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku   30 sztuk wydrylowanej śliwki węgierki   Wyrobić mięso ze składnikami i uformować kotlety obtaczając każdy w bułce tartej. Ułożyć w naczyniu do pieczenia lekko podlać olejem i wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termo-obieg 180ºC i piec około 45minut.Następnie umyte i wydrylowane śliwki ułożyć na kotletach i jeszcze „opatulić je śliwkami. Jeżeli na dnie będzie zbyt sucho podlać wodą i olejem,by śliwki puściły sok. Naczynie nakryć folią i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia podpiec śliwki wraz z kotletami mielonymi bez srebrnej folii. Powidła ze śliwek węgierek   2kg węgierek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka miodu   Umyte i wydrylowane śliwki dusić w garnku przez 2 dni po około 1,5 do 2godzin,mieszając drewnianą łyżką, pilnować by się nie przypaliły. Trzeciego dnia w zasadzie stale mieszając po zagotowaniu się już dość gęstej masy po ok.30minutach dodać miód i cukier. Zagotować raz jeszcze. Gorącą masę zamykać w słoiczkach, pasteryzować ok. 10minut.Ułożyć w chłodnym i zacienionym miejscu odwracając słoiki. Czytaj dalej

0 3
0 0
0 0
0 0

Smakowite pomysły na dynię według KGW

Na naszych lokalnych ryneczkach, w sklepach a i na niektórych polach i w ogródkach trwa sezon dyniowy. Piękne, lśniące, jędrne dynie kuszą i zapraszają do przygotowania z nich przeróżnych potraw. A kto, jak nie nasze gospodynie, doskonale znają się tym, co z dyni można przepysznego wyczarować? Zapraszamy na wariację kulinarną z dynią w roli głównej! Gulasz wołowy z ciemnym piwem, dynią i chilli Składniki: 100 g boczku 1 i 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 800 g antrykotu sól i pieprz 125 ml gorącej wody 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów bez skórek 1 puszka (0,5l) ciemnego piwa 2 świeże papryczki chili bez pestek, pokrojone na plasterki około 500 g dyni, bez skóry i pestek przyprawy:  1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużym garnku żaroodpornym podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Dodaj i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony czosnek, chwilę podsmażaj, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone na duże kawałki (ok. 5 cm) mięso i gorącą wodę z sosem sojowym. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki, piwo oraz papryczki chili. Wymieszaj i zagotuj, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny, następnie zdejmuj pokrywę i ostrożnie, dwoma widelcami "poszarp" mięso na mniejsze kawałki. Dodaj dynię pokrojoną w 2 - 3 cm kostkę, wymieszaj. Piecz dalej przez 1/2 godziny bez przykrycia. DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ? zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego obniża poziom złego cholesterolu zapobiega miażdżycy, chorobom serca, reguluje poziom ciśnienia tętniczego Pyszna sezonowa zupka z dyni wg KGW z Woli Zabierzowskiej Składniki: 1 kg dojrzałej dyni bez skórki i miąższu 1 duża marchewka 1 mały seler 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 skrzydełka drobiowe 1 ½ litra wody 2 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 18% 1 opakowanie grzanek czosnkowych Przyprawy: Vegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry. Wykonanie: Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera gotujemy wywar, w tym czasie przygotowujemy dynię obraną ze skórki kroimy w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany wyjmuje skrzydełka dodajemy dynię i pomidory. Gotujemy na małym ogniu w między czasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy na złoty kolor z masłem i czosnkiem, dodajemy do zupy. W tym momencie należy przyprawić do smaku według uznania .Kiedy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia i pozostawimy aby troszkę ostygła całość blend ujemy i doprawiamy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy rozcieńczyć. Zupkę podaję z grzankami i odrobiną śmietany apetycznie wygląda posypana pietruszką. Te i inne potrawy z dyni, które będą towarzyszyły Wam podczas jesiennych spotkań z rodziną, pomieszczą chłodziarki HAIER, dostępne w Ofercie Rabatowej w wyjątkowo atrakcyjnych cenach! A jeśli przygotoujesz dyniowe zapasy, możesz je przechowywać w zamrażarkach HAIER i cieszyć się dyniowymi specjałami nawet zimą! Zapraszamy również na inne smakowitości z dyni: Zupa z dyni według KGW Zwola TUTAJ Dyniowe smakowitości według SKGW „JAGNA” TUTAJ Dyniowe przetwory według KGW nr Nowa Wieś TUTAJ Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij