Aktualności

3 13
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kto zakwalifikował się do IV etapu konkursu?

Drodzy Czytelnicy, czas przedstawić zgłoszenia, które wezmą udział w Gali Finałowej konkursu "Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych"! Jesteśmy pod wrażeniem, jak Koła Gospodyń Wiejskich potrafią angażować społeczeństwo do wspólnego kłosowania. Do IV etapu konkursu zakwalifikowały się potrawy, które w swoim województwie zdobyły największą ilość kłosów:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach z przepisem na Kibiny - województwo dolnośląskie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław z przepisem na Szynkę z kością - województwo kujawsko-pomorskie
  • Stowarzyszenie Mieszkańców Przedmieścia Zastawie z przepisem na Zupę cebulową na piwie - województwo lubelskie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Raków z przepisem na Zupę garus - województwo łódzkie
  • Stowarzyszenie Rozwoju Siedliszowic "U Tatara" z przepisem na Koziołki - województwo małopolskie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Krzyżanówka-Kochanówka z przepisem na Chruściele - województwo mazowieckie
  • Koło Gospodyń Wiejskich Bajdy z przepisem na Barszcz z ziemniakami - województwo podkarpackie
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach z przepisem na Zraz wołowy z sosem - województwo pomorskie
  • Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"  z rzepisem na jajecznicę z pokrzywą - województwo śląskie
  • Zespół Obrzędowy Kowalanki z przepisem na Gomółki Świętokrzyskie - województwo świętokrzyskie
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie z przepisem na Karmuszkę - województwo warmińsko-mazurskie
  • Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich "Kanwa" z przepisem na Kluchy na pyrach - województwo wielkopolskie

Wszystkim serdecznie gratulujemy! Przypominamy również, że wszystkie potrawy, które zakwalifikowały się do kłosowania, zostaną opublikowane w "Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych", a będzie ona dostępna w całej Polsce. To wspaniała okazja, by cała Polska i nie tylko, dowiedziała się o naszych tradycyjnych polskich potrawach.

Gala Finałowa konkursu odbędzie się 18 sierpnia o godzinie 13.00 Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej w Łodzi,
przy ulicy Henryka Sienkiewicza 82/84, a  we wrześniowym kwartalniku "mojaWieś" opublikujemy obszerną relację z wydarzenia.
W gali finałowej mogą wziąć udział 3 osoby z Koła: 2 osoby gotujące potrawę + 1 osoba towarzysząca.

Podczas Gali Finałowej potrawy finalistów oceniać będzie jury w składzie: Jakub Kuroń z żoną Bogumiłą oraz siostrą Grażyną Gają Kuroń – uczestniczką polskiego Masterchefa!

Za wszystkich finalistów trzymamy kciuki i do zobaczenia w Łodzi!

Redakcja mojaWieś.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Kochani- serdecznie dziękujemy wszystkim sympatykom za WORKI PEŁNE KŁOSÓW naszej potrawy: jajecznica z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim,potrawy bardzo prostej i nadal aktualnej w naszym menu.Dzięki Wam nasza potrawa jest w FINALE.Jeszcze raz serdecznie dziękujmy za świetną zabawę ,a zwłaszcza rewelacyjną organizację.Ukłony i podziękowania za wspaniały pomysł dla organizatorów KONKURSU.Pozdrawiam.

10

3 sie 2018, 08:22:51

stasia k.

Serdecznie dziękuje wszystkim którzy kłosowali na nasze pyszne i proste w przygotowaniu KLUCHY NA PYRACH Z KISZONĄ KAPUSTĄ I SKWARKAMI - 18 lipca spotykamy się na gotowaniu finałowym w Łodzi , jest nam niezmiernie miło że możemy uczestniczyć w Gali Finałowej ,do zobaczenia podczas gotowania, pozdrawiamy Stasia Kryszak KGW "KANWA" z Orchowa

1

3 sie 2018, 12:32:36

Marta K.

Wszystkim ktorzy oddali kłos na zupę "garus" serdecznie dziękujemy - KGW Raków.Podziękowania dla organizatorów. Do zobaczenia w Łodzi

4

12 sie 2018, 20:58:08

Przeczytaj również

RAZEM Z OHP

  Świętujmy razem z OHP   Dnia 17 października bieżącego roku, OHP w Skarżysku-Kamiennej obchodziło 50 rocznicę swojego istnienia. Uroczystości rozpoczęła się mszą w Ostrej Bramie. Po czym wszyscy przeszli do Miejskiego Centrum Kultury, gdzie odbyła się część dalsza tej uroczystości. Trochę historii Istnienie Hufca Pracy w Skarżysku-Kamiennej, to dzieje wielu pokoleń ludzi, którzy dzięki swojemu samozaparciu i Hufcowi, zdobyli dobry zawód i doświadczenie, a tym samym stali się fachowcami w swojej profesji. Dnia 13 czerwca 1958 roku uchwałą Rady Ministrów powstała organizacja młodzieżowa, jaką były Ochotnicze Hufce Pracy. W swoich założeniach nawiązywały one do tradycji Junackich Hufców Pracy z 1936 roku. Celem ich działania było zapewnienie młodzieży pracy równocześnie z umożliwieniem zdobywania kwalifikacji zawodowych i zapewnieniem należytej oświaty. Nabór pierwszych junaków odbył się w już w 1953 roku. W Bieszczadach zorganizowano wówczas pierwsze 4 hufce liczące łącznie 1200 junaków, których skierowano do pracy przy budowie kolei wąskotorowej. W tym też roku na Śląsku powstał pierwszy stacjonarny hufiec pracy. Młodzież w nim skupiona pracowała przy rozbudowie Zakładów Chemicznych w Oświęcimiu. Rok później w Polsce istniało już 39 hufców, skupiających prawie 3 i pół tysiąca młodzieży. W 1960 roku rozpoczęły swoją działalność pierwsze wakacyjne hufce pracy. Uczniowie i studenci pracowali przede wszystkim w rolnictwie i leśnictwie. Z czasem zaproponowano młodzieży również wakacyjne wyjazdy do pracy w krajach bloku socjalistycznego. W latach 1989-1990, zmiany polityczno-społeczne miały znaczący wpływ na dalszą działalność OHP. Ówczesny rząd uznał jednak, że hufce są bardzo potrzebną i ważną instytucją dla państwa. Znalazło to swój wyraz w stosownych zapisach o roli i zadaniach OHP, a Rada Ministrów sprecyzowała zasady ich funkcjonowania w nowych warunkach społeczno-gospodarczych kraju. Rok 2004 W dniu 1 maja 2004 roku, z chwilą przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, przed Ochotniczymi Hufcami Pracy otworzyła się możliwość realizowania projektów ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Obecnie w Ochotniczych Hufcach Pracy młodzi ludzie mogą nie tylko zdobywać kwalifikacje zawodowe, ale również korzystać z pomocy doradców zawodowych i punktów pośrednictwa pracy. Ciekawą propozycją jest również oferta Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy. A mianowicie, odbywają się tam bezpłatne szkolenia w zakresie tzw. ginących zawodów dla osób z całego kraju. Uczestnictwo w OHP jest dla wielu młodych ludzi szansą na odnalezienie się na wymagającym obecnie rynku pracy. Pomocą w tym służą im pracodawcy oraz nauczyciele, którzy przekazują im wiedzę teoretyczną, a także kadra Hufców, która stara się o ich rozwój kulturalny i społeczny. A w Skarżysku- Kamiennej Teoretyczna nauka zawodu odbywa się w kilku szkołach, przede wszystkim w Zespole Szkół Samochodowo-Usługowych w Skarżysku-Kamiennej i Zespole Szkół imienia Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu. Uczestnicy objęci są opieką wychowawców pani Justyny Warwas i pana Ireneusza Kasprzyka. Mają możliwość uczestniczenia w programach ogólnopolskich, wojewódzkich i autorskich kadry Hufca. Mogą rozwijać swoje pasje w kołach zainteresowań, brać udział w wycieczkach i imprezach kulturalnych. Uczestniczą oni także w życiu i w ważnych wydarzeniach środowiska lokalnego. Ze względu na wychowanie w duchu patriotyzmu, biorą oni też udział w uroczystościach rocznicowych. Korzystają również z programów unijnych takich jak np. Erasmus Plus. Dwukrotnie młodzież wyjechała na praktyki zagraniczne do Wielkiej Brytanii. Uczestnicy Hufca swoją wrażliwość społeczną wyrażają w cyklicznie realizowanych akcjach wolontariackich. Do największych należą Wielka Orkiestra Kudłatej Pomocy, kiedy zbieramy produkty dla schroniska dla psów BAROS w Suchedniowie, zbiórka nakrętek na rehabilitację niepełnosprawnego Mateusza oraz rozdawanie darów żywnościowych dla potrzebujących. Skarżyski Hufiec Pracy, który dziś obchodzi swoje pięćdziesięciolecie jest dla nas młodych bardzo ważną instytucją, która umożliwia łatwiejszy start w dorosłe życie.   Ewa Michałowska - Walkiewicz Czytaj dalej

0 0
0 2
0 3

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij