Aktualności

1 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kto miód łyka, jak koń bryka! Płynne złoto z babcinej spiżarni

O drogocennych właściwościach miodu pisali już starożytni Egipcjanie, nazywając go płynnym złotem. I to określenie wcale nie jest przesadzone. Miód jest również obecny praktycznie w każdym domu. Wykorzystujemy go do słodzenia, do gotowania i pieczenia. Sięgamy po niego podczas zachorowań na przeziębienie lub grypę. Jego cenne właściwości przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Za co najbardziej cenimy miód?

  • pozytywnie wpływa na pracę serca, polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie.
  • działa oczyszczająco na organizm,
  • łagodzi skutki stresu, pobudza trawienie i likwiduje zaparcia,
  • spożywanie miodu zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia,
  • działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodparniająco oraz przeciwalergicznie,
  • nasze babcie radziły smarować rany miodem, przyspiesza oczyszczanie ran, a także wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne,
  • hamuje powstawanie próchnicy,
  • wykorzystywany przy leczeniu cukrzycy, ze względu na cukry redukujące (m.in. fruktozę).

Rodzaje miodów i ich właściwości:

Miód rzepakowy jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku. Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.

Miód spadziowy to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka. Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.

Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych.

Miód gryczany jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.

Miód nostrzykowy o lekkim zapachu waniliowym ma jasny kolor.  Zawiera kumarynę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi. Miód działa uspokajająco i nasennie. Ma wpływ na zmniejszenie krzepliwości krwi, obniża ciśnienia krwi oraz wykazuje działanie przeciwkrzepliwe. Można polecić także przy bezsenności, migrenie, nerwobólach i zespole klimakterycznym.

Miód nawłociowy pojawił się sprzedaży nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę. Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek.

Miód polecamy wykorzystać do pysznych miodowych muffinek – z okazji jutrzejszego Tłustego Czwartku:

Suche składniki: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 szklanki mąki pszennej

Mokre składniki: 50 g masła, 1 szklanka mleka, 4 łyżki miodu, 2 jajka,

Polewa: 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka miodu

Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz miód. Wystudzić i roztrzepać w nim jajka. Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać je łyżką na jednolitą masę. Napełniać papilotki masą do 2/3 ich wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 18 minut. Muffiny od razu po wyjęciu z piekarnika smarować rozmieszaną z miodem śmietaną. Smarować koniecznie gorące muffiny, aby śmietana mogła się pod wpływem ciepła roztopić.

Pieczenie słodkości i gotowanie pysznych potraw z okazji tłustego czwartku usprawnią produkty TEFAL, dostępne w atrakcyjnych cenach TUTAJ. Koniecznie sprawdź!

Jesteśmy bardzo ciekawi, jakie miody znajdują się w waszej kuchni i do czego ich najczęściej używacie. Koniecznie dajcie znać smiley

Źródło: Polski Związek Pszczelarski

Redakcja mojaWieś.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich Pisarzowice

Cudowne są właściwości miodu,ale też nie zapominajmy jakim skarbem jest pszczeli pyłek kwiatowy! A tak na szybko to:MASŁO MIODOWE-śniadaniowe-2/3miodu na 1/3masła.Jak masło zmięknie, wymieszać z miodem,włożyć do słoiczka i smacznego!

2

8 lut 2018, 12:47:02

Przeczytaj również

0 2
1 2
0 3

Zaczynamy Wielki Post, pamiętając o okazaniu miłości najbliższym

Dzień po Ostatkach przypada Środa Popielcowa, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu. Tym dniem rozpoczynamy okres 40 dni przygotowań do Świąt Wielkanocnych, odmawiając sobie przyjemności i uczestnictwa w hucznych zabawach. W dzisiejszych czasach, tradycje związane z przygotowaniami do Wielkanocy i początkiem Wielkiego Postu, najlepiej znają mieszkańcy wsi. Do dziś z ogromnym szacunkiem podchodzą do Wielkiego Postu i kultywują związane z nim przykazania. W środę popielcową szczególnym wyrazem pokuty jest posypywanie głów popiołem. Obrzęd ten odprawiany jest podczas mszy świętej. Tradycja posypywania głów popiołem na znak pokuty pojawiła się w VIII wieku. W XI wieku papież Urban II uczynił go obowiązującym zwyczajem w całym Kościele. Wówczas postanowiono, że popiół będzie pochodził z palm poświęconych w Niedzielę Palmową z ubiegłego roku. Tradycja ta przypomina o kruchości ludzkiego życia, ale również o nadziei na nowe życie w związku ze zmartwychwstaniem Jezusa. W Środę Popielcową obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i post ścisły, czyli ograniczenie liczby posiłków do syta do jednego w ciągu dnia. Okresy i dni pokuty są w Kościele katolickim specjalnym czasem ćwiczeń duchowych, liturgii pokutnej, pielgrzymek o charakterze pokutnym, dobrowolnych wyrzeczeń, jak post, modlitwa i jałmużna. Wszystkie te obrzędy powtarzane są po to, by wyciszyć się i przygotować na święta. W tym roku Środa Popielcowa przypada 14 lutego, czyli w Walentynki – Święto Zakochanych, zatem warto wspomnieć o tradycji i tego święta. Jego nazwa pochodzi od imienia św. Walentego - 14 lutego ma on swoje święto. Był to młody ksiądz, który udzielał ślubów zakochanym parom wbrew zakazowi cesarza Klaudiusza II Gockiego. Władca uważał, że samotni mężczyźni są dużo lepszymi żołnierzami. Za swoją działalność Walentego spotkała okrutna kara. Ścięto mu głowę. Wiele osób uważa go za patrona zakochanych, jednak w Kościele uważa się go za obrońcę przed ciężkimi chorobami, zwłaszcza umysłowymi, nerwowymi i epilepsją.  Kilka miast w Polsce przyznaje się do posiadania relikwii św. Walentego, w tym Lublin, Kraków i Chełmno. W każdym z nich 14 lutego organizowane są obchody ku czci patrona zakochanych. Stałym niemalże elementem walentynek jest wzajemnie wręczanie sobie walentynkowych ozdobnych karteczek. Czerwone, najczęściej w kształcie serca, opatrzone walentynkowym wierszykiem, a często i miłosnym wyznaniem. Ze świętem łączy się również zwyczaj obdarowywania partnera walentynkowymi upominkami w postaci kwiatów, słodyczy, pluszowych maskotek. Mimo że patron święta jest katolicki, rodowód Walentynek wywodzi się od zwyczajów pogańskich – w tym wypadku ze starorzymskiego święta: Luperkalia*, które przypadało w zbliżonym terminie. Obchody Luperkaliów polegały na poszukiwaniu wybranki serca np. przez losowanie jej imienia ze specjalnej urny. Do Polski Walentynki trafiły w latach 90’ XX wieku z kultury francuskiej i krajów anglosaskich. Można powiedzieć, że z chwilą pojawienia się w Polsce zaczęło konkurować o miano tzw. święta zakochanych z rodzimym świętem słowiańskim (o pogańskim rodowodzie) zwanym Nocą Kupały lub Sobótką, a obchodzonym w nocy z dnia 21 na 22 czerwca. Walentynki to miły dzień, w którym warto wszystkim bliskim okazać więcej uczucia niż na co dzień. Drobny bukiecik dla ukochanej babci czy przyjaciółki na pewno wywoła uśmiech na twarzy. Bo w Walentynki warto pamiętać o wszystkich. Jesteśmy bardzo ciekawi jakie sposoby na okazywanie miłości i czułości preferujecie Wy Czy obchodzicie w jakiś szczególny sposób Walentynki?   Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij