Aktualności

1 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kto miód łyka, jak koń bryka! Płynne złoto z babcinej spiżarni

O drogocennych właściwościach miodu pisali już starożytni Egipcjanie, nazywając go płynnym złotem. I to określenie wcale nie jest przesadzone. Miód jest również obecny praktycznie w każdym domu. Wykorzystujemy go do słodzenia, do gotowania i pieczenia. Sięgamy po niego podczas zachorowań na przeziębienie lub grypę. Jego cenne właściwości przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Za co najbardziej cenimy miód?

  • pozytywnie wpływa na pracę serca, polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie.
  • działa oczyszczająco na organizm,
  • łagodzi skutki stresu, pobudza trawienie i likwiduje zaparcia,
  • spożywanie miodu zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia,
  • działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodparniająco oraz przeciwalergicznie,
  • nasze babcie radziły smarować rany miodem, przyspiesza oczyszczanie ran, a także wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne,
  • hamuje powstawanie próchnicy,
  • wykorzystywany przy leczeniu cukrzycy, ze względu na cukry redukujące (m.in. fruktozę).

Rodzaje miodów i ich właściwości:

Miód rzepakowy jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku. Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.

Miód spadziowy to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka. Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.

Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych.

Miód gryczany jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.

Miód nostrzykowy o lekkim zapachu waniliowym ma jasny kolor.  Zawiera kumarynę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi. Miód działa uspokajająco i nasennie. Ma wpływ na zmniejszenie krzepliwości krwi, obniża ciśnienia krwi oraz wykazuje działanie przeciwkrzepliwe. Można polecić także przy bezsenności, migrenie, nerwobólach i zespole klimakterycznym.

Miód nawłociowy pojawił się sprzedaży nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę. Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek.

Miód polecamy wykorzystać do pysznych miodowych muffinek – z okazji jutrzejszego Tłustego Czwartku:

Suche składniki: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 szklanki mąki pszennej

Mokre składniki: 50 g masła, 1 szklanka mleka, 4 łyżki miodu, 2 jajka,

Polewa: 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka miodu

Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło oraz miód. Wystudzić i roztrzepać w nim jajka. Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać je łyżką na jednolitą masę. Napełniać papilotki masą do 2/3 ich wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 18 minut. Muffiny od razu po wyjęciu z piekarnika smarować rozmieszaną z miodem śmietaną. Smarować koniecznie gorące muffiny, aby śmietana mogła się pod wpływem ciepła roztopić.

Pieczenie słodkości i gotowanie pysznych potraw z okazji tłustego czwartku usprawnią produkty TEFAL, dostępne w atrakcyjnych cenach TUTAJ. Koniecznie sprawdź!

Jesteśmy bardzo ciekawi, jakie miody znajdują się w waszej kuchni i do czego ich najczęściej używacie. Koniecznie dajcie znać smiley

Źródło: Polski Związek Pszczelarski

Redakcja mojaWieś.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Cudowne są właściwości miodu,ale też nie zapominajmy jakim skarbem jest pszczeli pyłek kwiatowy! A tak na szybko to:MASŁO MIODOWE-śniadaniowe-2/3miodu na 1/3masła.Jak masło zmięknie, wymieszać z miodem,włożyć do słoiczka i smacznego!

2

8 lut 2018, 12:47:02

Przeczytaj również

11.11.2018r. - tak świętowało Otorowo

100 rocznica Odzyskania Niepodległości „Jeszcze Polska nie zginęła,     dopóki kochamy”   W uroczystość 100 rocznicy Odzyskania Niepodległości w dniu 11 listopada 2018r. o 11.30 w kościele parafialnym w Otorowoie (woj. wielkopolskie) została odprawiona Msza Św. w intencji Ojczyzny, w której udział wzięli kombatanci, strażacy, poczty sztandarowe oraz parafianie. Po Mszy Św. udaliśmy się pod pomnik pomordowanych, gdzie został uroczyście odśpiewany Hymn Polski, delegacje w tym także przedstawicielki z KGW złożyły kwiaty i wspólnie odśpiewaliśmy „Rotę”. Po uroczystości Panie z Koła Gospodyń Wiejskich zaprosiły gości na kawę oraz przygotowany przez nie poczęstunek. Zwieńczeniem uroczystości była, przygotowana przez siostry urszulanki wraz z dziećmi i młodzieżą, wieczornica patriotyczną pt.: „Jeszcze Polska nie zginęła, dopóki kochamy”. Społeczność lokalna zgromadziła się, aby wspólnie świętować. Podczas wieczornicy wybrzmiały teksty polskich poetów i fragmenty odczytów, które na temat Polski wygłosiła św. Urszula Ledóchowska. Nie zabrakło również  wspólnego śpiewania. Wybrzmiały utwory m.in. „Rota”, „Serce w plecaku”, „Legiony”, „Piechota”, „Pierwsza brygada”, „Wojenko, wojenko”, „Przybyli ułani pod okienko” i wiele innych. Na zakończenie każdy uczestnik Wieczornicy otrzymał biało-czerwone serduszko z cytatem św. Urszuli  oraz książeczkę "Jeszcze Polska nie zginęła, dopóki kochamy". Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij